Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa
Prema podacima Centralnog registra za rak, svake godine u Srbiji oko 4500 žena otkrije da boluje od ove bolesti, dok njih 1600 umre. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka 12. žena oboli od nekog oblika raka dojke. Preko 70 odsto žena koje su obolele, tumor su pronašle same – samopregledom dojki, a od deset pronađenih čvorova u dojci osam su sigurno dobroćudni.
Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, stopa žena koje će preživeti narednih pet godina je oko 96 odsto.

Kako da se samopregledate?

Prva faza u kupatilu

Pod tušem uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipajte sve delove dojke. Ne koristite samo vrhove prstiju, već njihove završetke i pri pipanju obratite posebnu pažnju na postojanje zadebljanja ili čvorića. Desnu ruku upotrebite za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

Druga faza pred ogledalom

Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskajući, pokušajte da zategnete grudne mišić na kojima leže dojke, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama: ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna kod velikog broja žena.

Treća faza u ležećem položaju

Da biste najbolje pregledali desnu dojku, lezite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani. Prilikom pipanja desne dojke koristitite vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanja tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom. Na kraju pregleda nežno stisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscetka ili sukrvice. Ukoliko ste pregledom ustanovili jedan od pomenutih znakova, obratite se lekaru.
Samopregled dojke može da vam spase život!

Koji su faktori rizika?

Godine starosti, povećavaju faktor rizika. Ukoliko ste u porodici imali nekog da je oboleo od raka dojke, ili ste već imali rak dojke, veće su šanse da ga ponovo dobijete. Ako ste prvu menstruaciju dobili pre 12. godine ili ste ušli u kasnu menopauzu posle 50 godine, takođe postoje veće šanse za oboljevanje. Veći faktor rizika za dobijanje ove opake bolesti je i ukoliko niste rađali ili ste prvi porođaj imali posle tridesete godine.
Nedojenje, upotreba hormonskih lekova, gojaznost i stres takođe spadaju u faktore rizika.
Foto: Freepik

Koji su rani znaci raka dojke?

Ukoliko primetite pojedinačne čvrste čvorove u dojci koji ne bole, obavezno se obratite lekaru. Ako vam deo kože dojke ili kože pod pazuhom ima izmenjen izgled, uvučen je ili otečen, to može biti znak za uzbunu; takođe, ako krvni sudovi na jednoj dojci postaju znatno uočljiviji nego na drugoj i ako vam je jedna bradavica uvećana.

Ukoliko ste primetili iscedak iz bradavice, posebno krvav, obavezno se obratite lekaru.

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Sreda, 24.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti