Ko bira kada slavi rođendan?

26.02.24. Zanimljivosti
Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Plivanje je omiljena letnja aktivnost mnogih, ali jeste li znali da može biti štetno za vaš nakit? Lomljenje nakita je često uzrokovano kontaminacijom hlora. Hlor napada metalne legure u zlatnom nakitu, čineći zupce slabim i krhkim. Nažalost, nema načina da se ovakva šteta popravi, pa je često potrebno preurediti tačnije napraviti neki novi nakit od onoga što je preostalo.

Hlor i vaš nakit

Mnogi nisu svesni koliko hlor može biti štetan za zlatni nakit. Hlor, prisutan u bazenima i hidromasažnim kadama, napada metalne legure koje se koriste u zlatnom nakitu, posebno bele legure koje daju zlatu čvrstoću i izdržljivost. Kada zupci postanu slabi i krhki, rizikujete da izgubite svoje dragoceno kamenje, kao što je slučaj sa dijamantima. Hidromasažne kade su još destruktivnije zbog viših nivoa hlora, što dodatno ubrzava proces propadanja.

zlatni prsten u bazenu sa hlorom
Foto: Bebac – Canva

Skriveni neprijatelj – VARIKINA

Nije samo hlor iz bazena taj koji može da ošteti vaš nakit. Kućna varikina je još jedan ozbiljan krivac. Baš kao hlor u bazenima, varikina može ozbiljno oštetiti vaš zlatni nakit. Hemikalije u varikini napadaju metalne legure, uzrokujući iste probleme slabih i krhkih zubaca. Često pranje i čišćenje sa varikinom bez skidanja nakita može dovesti do nepopravljive štete.

Kako da zaštitim svoj nakit?

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoj dragoceni nakit od štetnih efekata hlora i varikine:

  • Skidajte nakit pre plivanja
  • Izbegavajte hemikalije – Prilikom čišćenja kuće, posebno kada koristite proizvode koji sadrže varikinu, obavezno skinite svoj nakit.
  • Redovno proveravajte nakit – Nosite svoj nakit kod profesionalnog zlatara na redovne provere. Oni mogu uočiti eventualne probleme pre nego što dođe do većih oštećenja.
  • Razmislite o alternativnim metalima – Ako često plivate ili koristite hemikalije, razmislite o nakitu od platine ili drugih materijala koji su otporniji na koroziju.

Zaštita vašeg nakita nije samo estetska, već i praktična potreba. Hlor iz bazena i varikina mogu ozbiljno oštetiti vaš zlatni nakit, čineći ga krhkim i podložnim lomljenju. Uvek skidajte svoj nakit pre plivanja ili čišćenja sa hemikalijama kako biste zaštitili svoje dragocenosti. Podelite ove savete sa prijateljima i porodicom kako bi i oni mogli da očuvaju svoj nakit u najboljem stanju!

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Petak, 12.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti