Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Iako postoje određeni univerzalni markeri za različite faze porođaja, ne doživljavaju sve žene porođaj na isti način ili istom brzinom. Kada se žena nalazi u aktivnom porođaju i proces se uspori ili se zaustavi, naziva se „sporo napredovanje porođaja”. 

Razlozi za sporo napredovanje porođaja mogu uključivati usporavanje kontrakcija, kontrakcije bez otvaranja grlića materice ili proces u kojem beba ne silazi kroz porođajni kanal, iako se kontrakcije i dalje javljaju. Sporo napredovanje porođaja može biti frustrirajuće, ali dobra vest je da obično ne predstavlja opasnost i često se može rešiti.
Evo sve što treba da znate o sporom napredovanju porođaja, od značenja termina do stvari koje možete učiniti da se proces nastavi i problem reši.
Porodilja leži na krevetu
Canva

Šta je sporo napredovanje porođaja?

Sporo napredovanje porođaja, ponekad nazivan produženim porođajem, javlja se kada porođaj prestane, zaustavi se, dešava se sporo i/ili ne napreduje. Prema Američkom udruženju za trudnoću, porođaj se smatra produženim kada traje duže od određenog vremenskog perioda, odnosno produženi porođaj se obično „dijagnostikuje” kada trudnica bude u aktivnom porođaju 20 sati ili duže. Međutim, porođaj se može „zaustaviti” u bilo koje vreme.

Šta uzrokuje sporo napredovanje porođaja?

Brojni faktori mogu uzrokovati sporo napredovanje porođajaj, uključujući, ali ne ograničavajući se na:
Položaj bebe. Položaj vaše bebe može uticati na trajanje porođaja. Beba se smatra „nepravilno postavljenom” za porođaj kada nije okrenuta leđima ili levoj strani majke. Ispravljanje položaja bebe može značiti lakši i brži porođaj. Ako vi ili vaši pružatelji zdravstvene nege sumnjate da položaj bebe uzrokuje probleme tokom porođaja, šetanje i menjanje položaja mogu pomoći da se to ispravi.
Emocionalni stres. Skriveni emocionalni i/ili psihički stres može uzrokovati sporo napredovanje porođaja ili usporiti njegov tok. Poznat kao „emocionalna distocija”, to može biti bilo šta, od ekstremnog straha od bola do traume, nelagode i/ili osećaja nesigurnosti.
Veličina bebe i/ili vašeg porođajnog kanala. Ako je vaša beba velika ili je vaš porođajni kanal mali, porođaj može prestati jer beba nema gde da ide. U tim slučajevima, verovatno će biti predložen carski rez.
Upotreba epidurala. Neka istraživanja su pokazala da upotreba epidurala može usporiti fazu guranja tokom porođaja, i iako podaci nisu nedvosmisleni u vezi s njenim uticajem na aktivni porođaj i prelaznu fazu, mnogi izveštavaju da su im kontrakcije oslabile i razmakle se nakon primanja epidurala, što često dovodi do upotrebe Pitocina kako bi se ponovo pokrenuo porođaj.

 

 

Ako imate bilo kakvih osnovnih problema koji bi mogli uticati na porođaj, obavestite svoj tim za porođaj (partnera, dulu, lekara, babicu, sestru). Oni će vam pomoći da se nosite sa emocijama koje se javljaju tokom porođaja, umiriti vasi i pružiti podršku tokom procesa.

Šta možete učiniti ako porođaj stane?

Ako porođaj stane, znajte da je verovatno privremen. U mnogim slučajevima, porođaj se spontano nastavi. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti da podstaknete porođaj, uključujući:
Odmor. Ako možete da odmorite – i ako vas ne pritiskaju da ponovo pokrenete porođaj – iskoristite vreme. Porođaj je naporan i svaka prilika da odmorite pomoći će vašem telu da se odmori.
Šetajte ili promenite položaj. Hodanje i/ili menjanje položaja tokom porođaja može čuda učiniti za napredak. Gravitacija i telesni pokreti mogu pomoći bebi da se spusti i postavi u povoljniji položaj. Ponekad je nekoliko dobrih čučnjeva sve što je potrebno da se pređe prag zaustavljenog porođaja. Ako ležite, ustanite. Ako sedite na lopti za porođaj, pokušajte da stojite, čučnete ili šetate. Ako imate bolove u leđima tokom porođaja, probajte hodanje uz stepenice ili bočne čučnjeve. Ako se porađate uz upotrebu epidurala, i dalje možete koristiti pokrete i promene položaja da biste pomogli porođaju. Na primer, okretanje s jedne na drugu stranu može biti korisno.
Porodilja stoji
Canva
Razmislite o stimulaciji bradavica. Stimulacija bradavica (trljanjem bradavica između palca i kažiprsta ili trljanjem bradavica dlanom) vrlo je efikasan alat za jače i duže kontrakcije..
Promenite svoje okruženje. Ponekad vaše okruženje (posebno u bolnici) može izazvati mentalnu ili emocionalnu blokadu koja zaustavlja porođaj. Da li su svetla previše jaka? Da li nečije prisustvo ometa? Dolazi li previše medicinskih sestara unutra i napolje? Stimulusi okoline mogu uticati na napredak porođaja. Smanjenje svetla, traženje privatnosti, puštanje muzike samo su neki od načina na koje možete promeniti svoje okruženje i ući u opuštenije stanje.
Tuširanje. Možda će biti potrebno malo ubeđivanja, ali ulazak u tuš tokom porođaja može vam pomoći da se opustite i može pojačati kontrakcije. Voda i toplota oslobađaju endorfine koji stvaraju osećaj dobrobiti, a kada se okrenete prema vodi, stimulacija bradavica oslobađa oksitocin, hormon odgovoran za kontrakcije.

Kako se leči sporo napredovanje porođaja?

Ako odmor i navedeni saveti ne funkcionišu, vaš lekar može predložiti neki oblik medicinske intervencije. Na primer, može se primeniti Pitocin, ili vam se može probiti “vodenjak”. Takođe, može se preporučiti carski rez.
Važno je napomenuti da, osim ako vi i/ili vaša beba niste u opasnosti, imate pravo da se izjasnite o tome. Ako vaš pružatelj zdravstvene nege preporučuje upotrebu Pitocina, saznajte da li je to medicinski neophodno. Možete pitati: Da li je moja beba zdrava? Da li sam ja zdrava? Koji su rizici ako nastavim s porođajem bez Pitocina? Ako vaš pružatelj zdravstvene nege preporučuje carski rez, postavite ista pitanja. I kad niste sigurni, zatražite više vremena. Ako vaša beba nije u opasnosti i vi se osećate udobno, većina zdravstvenih radnika će poštovati ovaj zahtev.
Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Petak, 12.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Porođaj

Najnovije
Priprema za porođaj
Porođaj carskim rezom
Prava na porođaju
Ostale potkategorije
Oporavak od porođaja
Anestezija na porođaju
Komplikacije na porođaju
Prevremeni porođaj

Najnovije vesti