Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Poljubac, zagrljaj, vidimo se posle posla – ovako uglavnom izgleda rastanak sa mališanima ujutru kada ih roditelji ostavljaju u vrtiću. Kako je u vrtiću za vreme ovih letnjih tropskih vrućina? Pitali smo Bebac roditelje i otkrili da nedostatak adekvatnog sistema za rashlađivanje i funkcionalnih klima  nije problem samo u našim porodilištima, već i u ustanovama u kojima borave najmlađi.

Da li radi klima u vašem vrtiću?

U jednom delu vrtića klima uređaji rade, u sobicama je prijatno, saznajemo od Bebac mama. Međutim, u jednom delu vrtića klime postoje, ali ne rade dobro. Čak, pojedine mame su upozorile da postoji razlika između privatnih i državnih vrtića po pitanju klima.

— U vrtiću, u koji ide moje dete (Subotica) klime nisu radile. Tek posle sastanka sa tehničkim direktorom uprave, popravljene su klime — piše mama Tamara.

— U Nišu u vrtićima pakao. Deca dobijaju osip od vrućine — kaže mama Katarina.

— Katastrofa, uprava tvrdi da sve klime rade, a deca i vaspitačice mokri kao iz bazena. Mirijevo — kaže mama Marija.

— U Smederevu vrtići imaju klime, ali samo za prikaz. Ili ne rade, a uglavnom ne rade ili nisu adekvatne za tolike prostore. Znači, užas — kaže mama Zorica.

Klima i privatni ili državni vrtić

— Privatni vrtić sve ok, rade klime, bas je prijatno. Državni vrtić, užas od vrućine, ima klime koje navodno ne rade, jer su mnogo stare. Skoro smo mi roditelji skupljali novac za servisiranje klime, majstor odradio svoj posao, ali klima nakon nekoliko dana opet ne radi. Jednostavno, uprava vrtića ne radi nista po tom pitanju, niti se oglašava. Kragujevac (dolina gladi, kako ga zovu)!!!!! — kaže mama Tatjana.

Međutim, druga mama tvrdi da pojedini privatni vrtići brane zaposlenima da uključuju klima uređaje, kako bi izbegli visoke račune za struju.

— Državni vrtić u koji ide moja ćerkica sobe imaju klime i rade, hodnik ne. Generalno je prijatno kada se uđe u vrtić, posebno u sobama gde deca borave — kaže mama Teodora.

Printscreen Fejsbuk

Klime kupuju, ali i servisiraju roditelji

Osim papira za crtanje, bojica, flomastera, pa preko ubrusa, čaša za vodu u vrtiću, roditelji za ustanove obezbeđuju i klime. Pojedine mame kažu da za vrtić izdvajaju generalno 2.000 dinara mesečno!

— Pre nekoliko godina smo mi roditelji kupovali klimu i ugradili, a posle se samo skupi novac na proleće za čisćenje i to je to. Klime rade i nije jako toplo — kaže mama Slobodanka.

— Klime i sve ostale potrepštine za boravak dece u vrtiću kupuju roditelji. Povremeno neko obije vrtić, pa ukrade novac koji skupljamo ili uništi inventar, jer država smatra da vrtićima nije potrebno nikakvo obezbeđenje — kaže mama Violeta.

— U našem vrtiću u Novom Sadu, uglavnom sobice imaju klime (koje su uglavnom roditelji tokom godina kupovali) i rade. Uglavnom neko od roditelja vrtića ko se time bavi se angazuje da ih popravi i servisira kada je potrebno. A generalno je u vrtiću kad se uđe vrlo prijatno, dvostrano je okrenut, okružen drvećem, u hladovini i otvaraju prozore sa obe strane, pa vazduh struji — piše mama Milica

— Zato se roditelji organizuju i kupe klime za sobice svoje dece. Do sada sam  tri klime kupila zajedno sa roditeljima drugara za vrtić PU “11.april” — navodi mama Jelena.

 

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Sreda, 24.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti