Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Na društevnim mrežama ovih dana cirkuliše emotivan video tate koji kroz prozor pokušava da poljubi suprugu nakon što su postali roditelji. Ovaj divan prizor naišao je na oduševljenje i čestitike roditeljima, dok se s druge strane postavilo realno pitanje ZAŠTO NOVOPEČENI RODITELJI NISU U PORODILIŠTU ZAJEDNO!

U savremenom društvu, prisustvo oca na porođaju postalo je norma u mnogim razvijenim zemljama. Nažalost, situacija u Srbiji je još uvek daleko od idealne, jer očevi nemaju pravo da budu uz svoje supruge tokom jednog od najvažnijih trenutaka u njihovim životima. 

Očevi u Srbiji primorani na improvizacije kako bi videli svoje novorođene bebe

Umesto da se očevi zajedno sa majkom raduju prvom plaču njihove bebe, oni su primorani da čekaju napolju, često u neizvesnosti i pod stresom. Da bi videli svoju novorođenu bebu i zagrlili suprugu, mnogi očevi pribegavaju improvizovanim i neformalnim metodama. O tome svedoči i nedavno ovaj video na kome se može videti kako kada se srećni otac uz pomoć svojih prijatelja propinjao ne bi li dosegao makar do ruke svoje divne supruge koja se tek porodila. Srećan par je makar malo, uz puno rizika da muž “ne ljosne” i slomi se, uspeo da razmeni nežnost i ljubav. I tako se budući očevi nadaju da će im se posrećiti da soba porodilje bude na prizemlju kako bi mogli da makar „bace pogled” na svoju porodicu kroz prozor.

tata drži tek rođenu bebu u naručju u bolnici
Foto: Freepik

 

Pozivamo na promene da se svim očevima konačno omogući da budu uz svoje porodice u najvažnijim trenucima.

Ova praksa ne samo da je ponižavajuća, već je i pokazatelj koliko je sistem nepravedan prema očevima. Dok je mnogim očevima širom sveta omogućeno da prisustvuju porođaju, da pruže podršku svojim partnerkama i da odmah uspostave vezu sa svojim novorođenim detetom, očevi u Srbiji su lišeni često čak i na posetu. Ova praksa ostavlja emotivne ožiljke i majkama, kojima u tim trenucima najviše treba podrška partnera.

Nezadovoljstvo roditelja Bebac zajednice primetili smo i u komentarima koje su ostavili na ovaj viral

— Ovo koliko je lepo toliko je i tužno. Nedelju dana bila sam u bolnici posle trećeg porođaja, morala sam da izlazim u hodnik da bih videla muža i stariju decu, a bebu ostavljala u sobi, još smo same bile. Ništa gore — kiomentarisala je jedna mama.

— Sećam se kad sam se porodila 2019. godine, nisu dali ocu da vidi bebu, osam dana smo bili u bolnici, dok su drugi koji su imali vezu dolazili na sprat da vide svoje bebe. Žalosno stvarno —dodala je još jedna mama.

Jedna mama je u komentaru postavila racionalno pitanje „konto čega oni i dalje drže zabranu da otac dođe u posetu supruzi i bebi?“

Zašto je važno prisustvo oca na porođaju?

Prisustvo oca na porođaju ima brojne benefite – emocionalna podrška smanjuje stres kod majke, povećava šanse za prirodni porođaj bez intervencija, i jača porodične veze od samog početka. Ignorisanjem ovih činjenica, zdravstveni sistem u Srbiji uskraćuje porodicama mogućnost da zajedno dožive ovaj važan trenutak.

Potrebne su hitne promene u zdravstvenom sistemu Srbije kako bi se ova nepravda ispravila. Očevi imaju pravo da budu uz svoje supruge tokom porođaja, i da odmah nakon toga grle svoju novorođenu decu. Ovakva iskustva ne treba da zavise od sreće ili improvizacija, već da budu deo osnovnih prava svake porodice. Samo tako možemo izgraditi društvo koje poštuje i podržava svoje članove u najvažnijim trenucima njihovih života.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bebac.com (@bebaccom)

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Sreda, 24.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti