Šta bebe vole?

Rani razvoj

Bebe nisu naivne

Rani razvoj
Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Kada se rodi beba je u potpunosti zavisna od roditelja, odnosno mame. Malo po malo počinje da komunicira – onako kako zna i ume, najčešće plačem, gugutanjem, a vremenom i drugim gestovaima i mimikom.


Foto: Freepik

Iz dana u dan veštine i sposobnosti vaše bebe se menjaju, a njen razvoj možete pratiti upravo zahvaljujući svim novim stvarima koje nauči savlada. Pročitajte koje su to prekretnice u razvoju bebe iz meseca u mesec >>>

Kada beba prestaje da bude novorođenče?

Kada beba savlada ove veštine, znajte da se ona više ne smatra za novorođenče:

  1. Može sama da drži glavicu – nejake i krhke bebice u početku ne mogu samostalno da pridržavaju svoju glavicu koja je nesrazmerno teška u odnosu na jačinu vrata i čvrstinu tela bebe kad se rodi.


Foto: Freepik

2. Počinju da plaču na različite načine – plakanje je jedini vid komunikacije koji beba može da ostvari u početku. Kada primetite da počinje da plače na različite načine znajte da to beba pokušava da vam “kaže” da ima neke probleme i da prepoznaje da su u pitanju različite stvari, pa će tako drugačije plakati kad je gladna, kad joj je mokra pelena ili kada jednostavno želi pažnju i vašu blizinu.

3. možete da pratite periode budnosti i raspored spavanja – usklađivanje spavanja i perioda budnosti vremenom će postati lako i jednostavno. Beba će postepeno imati sve duže periode kada je budna, a spavanje će se ustaliti po rasporedu koji joj odgovara.

4.  Moroov refleks nestaje – primetićete da u početku beba često pokazuje iznenadne znake da se uplašila, kao da će pasti. Ovaj refkleks koji je bebama urođen i predstavlja reakciju na nagli pokret podloge, odnosno naslona na kom se beba nalazi/leži ili pri iznenadnom i glasnom zvuku, jer tada beba dobije osećaj padanja. Vremenom će Moroov refleks prestati da se pojavljuje.

5. Može sama da se okrene sa leđa na stomak i obrnuto – jedna od većih i važnijih prekretnica u razvoju bebe, barem na fizičkom planu upravo je mogućnost da se u ležećem položaju sama okrene sa leđa na stomak i sa stomaka na leđa.


Foto: Freepik

6. Prerasla je prvobitnu veličinu pelena – ovo je jasan i vrlo očigledan pokazatelj da je beba porasta i napredovala.

7. Brže se najede za obrok – beba u početku uči i da sisa/jede pa će vremenom to postati sve brže, te će vreme potrebno da se beba najede za jedan obrok biti znatno kraće nego ranije. Osim toga, sada je bebin stomačić spremniji za hranu jer je prošao prvi period privikavanja na hranu i varenje.

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Sreda, 24.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti