Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Konzumiraćemo ih gotovo izvesno u većim količinama nego uobičajeno, farbati i ukrašavati, koristiti u međusobnim nadmetanjima „tucanja”, pa i kao dekoraciju. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti nekoliko saveta i informacija kako bi predstojeći praznik što bezbrižnije protekao.
 

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavio je tim povodom savete za zdravu ishranu uoči Uskrsa:
 

• Jaja su lako kvarljive namirnice. Ona predstavljaju idealnu sredinu za rast i razmnožavanje bakterija od kojih su neke, tzv. patogene bakterije izazivači trovanja hranom, u prvom redu salmonela. Za razliku od nas, mikroorganizmi ne praznuju i iskoristiće povoljne uslove u svoju korist, ukoliko im našom nepažnjom ukažemo priliku.
 

• Kupujte jaja samo na mestima gde se čuvaju u kontrolisanim uslovima i na higijenski način. Obavezno gledajte i oznake na pakovanjima jaja, a koje se, između ostalog, odnose na rok trajanja i informaciju o obavezi držanja na odgovarajućoj temperaturi. Pri kupovini, obratite pažnju da jaja nisu oštećena odnosno, da nisu razbijena, naprsle ljuske i sl., ili da su neuobičajenog, neprijatnog mirisa.
 


Foto: freepik-devmaryna

 

• Vodite računa da jaja budu sveža. U kućnim uslovima možete „testirati” svežinu jaja, tako što ćete u posudu napunjenu vodom staviti jaje. Sveže jaje će pasti na dno posude, dok će ono koje je duže stajalo plutati.
 

• Čuvajte lako kvarljive namirnice u frižideru.
 

• Duže ostavljanje hrane na ambijentalnoj (sobnoj) temperaturi, naročito lako kvarljive, povećava rizik za rast i razmnožavanje mikroorganizama, koji je najintenzivniji u temperaturnom opsegu od 5°C do 60°C. Preporuka je da se hrana spremna za konzumiranje, termički obrađena i sl. ne ostavlja duže od 2 sata na sobnoj temperaturi.
 


Pročitajte i >>> Lepo i korisno: Vežbanje fine motorike uz farbanje jaja
 


• Ne konzumirajte sirova jaja. Konzumiranje sirovih jaja povećava rizik od transmisije uzročnika bolesti koje se prenose hranom. Termičkom obradom, u zavisnosti od primenjene temperature, eventualno prisutni mikroorganizmi se eliminišu ili se njihov broj drastično smanjuje, čime i rizik da izazovu infekciju. Kuvajte jaja dovoljno dugo da budu ”tvrdo kuvana” (neka jaja odstoje minimum deset minuta u provreloj vodi).
 

• Kuvana jaja čuvati u frižideru i upotrebiti (pojesti) najkasnije u roku od nedelju dana od dana kuvanja.
 


Foto: freepik

 

• Pri farbanju jaja, dajte prednost prirodnim bojama, koje se „proizvode” u kućnoj radinosti od povrća, voća, začina, cvetova i drugih prirodnih izvora. Boje za jaja ne kupujte na neproverenim mestima (na ulici i sl.), jer ne znate pouzdano šta kupujete – ovakvi proizvodi mogu sadržati nedozvoljene boje ili druge aditive, kao i različite kontaminente (mikroorganizme, teške metale i sl.).
 

Proizvodi u legalnom prometu namenjeni bojenju jaja sadrže prehrambene boje i aditive dozvoljene za upotrebu. Na deklaraciji ovih proizvoda, pored ostalog, mora biti naveden spisak sastojaka, uputstvo za upotrebu i podaci o proizvođaču.
 

• Vodite računa o higijeni u radu sa hranom – pravilno i često perite ruke, pribor i površine koje koristite – pre, u toku i nakon rada.

Izvor: N1

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Petak, 12.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Pretražite ostale tekstove iz kategorije Roditeljstvo

Može vas zanimati još i

Povezane teme

Najnovije vesti