Svakodnevica sa ekcemom

Zdravlje deteta
Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Mnogo je Beograđana proteklih dana bilo na Adi Ciganliji i na bazenima. Kvalitet vode se tamo redovno kontroliše. Gradski zavod za javno zdravlje jednom do dva puta mesečno kontroliše kvalitet vode na 40 kilometara toka Dunava i 50 kilometara Save kroz Beograd. Šta su pokazale analize?

Brzo teku Sava i Dunav. Oni koji se u reci kupaju uglavnom o tome brinu. Temperatura, kažu, idealna, voda čista.

“Voda je divna. Imam izuzetno osetljivu kožu, i ekceme i baš osetljivu kožu i nikada ništa”, kaže žena koja provodi vreme na reci.

“Protočna je voda, nikad se nisam interesovao da negde potražim da li je bakteriološki, hemijski ispravna, kupam se tu godinama, nikakvih problema nisam imao. Jedino vizuelno što mogu da ocenim, tako i radim”, prokomentarisao je jedan kupač.

Upravo to savetuju i stručnjaci. Analize su redovne, ali voda je tekuća i ne može se sa sigurnošću prognozirati šta će sa sobom doneti.

Gradski zavod za javno zdravlje meri fizičko-hemijske parametre i radi mikrobiološke analize i to na 40 kilometara toka Dunava i 50 kilometara Save.

Voda se uzorkuje jednom do dva puta mesečno na ulasku reka u Beograd kod Batajnice i Obrenovca i na izlasku, kod Vinče i Makiša. Za zdravlje ljudi najvažnije je utvrditi koje se bakterije nalaze u vodi.

UV zračenje ima antibakterijsko dejstvo

Aljoša Tanasković iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da su to na primer koliformne bakterije, crevne enterokoke i to se kontroliše.

“Dok kod fizičko-hemijskih paramertara je to biohemijska potrošnja kiseonika, različiti azotni parametri koji se svrstavaju u azotnu trijadu, fosfatni parametri kao što su orto-fosfati i fosfati koji su nam bitni da bi dali ne samo ocenu da li je voda pogodna za kupanje ili ne, nego koji je njen kvalitet, vrši se monitoring i da li može da se koristi za piće, odnosno za preradu vode za piće”, rekao je Tanasković.

Temperatura vode, koja je ovih dana izuzetno visoka, i do 30 stepeni, ne utiče na veće prisustvo bakterija, ali UV zračenje ima antibakterijsko dejstvo.

“Najbitnije kako se mi ponašamo u vodi. Da ne ronimo, ne gutamo vodu koja nam je ušla u usta, to je jako teško reći deci – ali što manje se prskajte, jer sve to može dovesti do bolesti, odnosno do zaraze ma koliko da je voda čista, jer je ovo površinska voda, nije bazenska, to je jako bitno da svi znamo”, rekao je Tanasković.

Voda u Savskom jezeru uzorkuje se svakog ponedeljka i četvrtka, a na Lidu jednom nedeljno. Analize pokazuju da je kvalitet veoma dobar, u okviru propisane norme.

Izvor: RTS

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Sreda, 24.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti