Mitovi o bržem začeću

Planiranje trudnoće

Kako se računaju plodni dani?

Planiranje trudnoće

Plodni i neplodni dani

Planiranje trudnoće

Ishrana pre začeća

Planiranje trudnoće

Kako do oplodnje?

Planiranje trudnoće

Seks u vodi

Planiranje trudnoće

Priprema za trudnoću

Planiranje trudnoće

Kako se računaju plodni dani

Planiranje trudnoće

Pripremite telo za trudnoću

Planiranje trudnoće

Da li vam je bitan pol deteta?

Planiranje trudnoće

Da li stres utiče na pol bebe

Planiranje trudnoće

Kako da odredite dan ovulacije

Planiranje trudnoće

Kako da zatrudnim?

Planiranje trudnoće

Pilula za pet dana posle

Planiranje trudnoće

Sve o vantelesnoj oplodnji

Planiranje trudnoće

Kako da konačno zatrudnite

Planiranje trudnoće
Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Kada čujete izraz “biološki sat”, nema šanse da ćete pomisliti na cirkadijalne ritmove koji upravljaju ciklusima spavanja i buđenja kod živih organizama. Obično se pomisli na žene, žensku plodnost i pitanje: “Kad će beba?”.

Žene i biološki sat

Otkucava joj biološki sat – ovaj, pomalo toksičan komentar, implicira da postoji određeni, ali i ograničen, vremenski period u kom žene mogu prirodno da zatrudne. Ovaj termin potiče iz sedamdesetih godina prošlog veka i zbog jednog novinskog članka, odomaćio se u razgovorima o ženskoj plodnosti.

Materica prikaz
Canva

U kakvom odnosu su ženska plodnost i godine starosti? Dva faktora koja utiču na trudnoću menjaju se kako žena stari – kvantitet i kvalitet jajnih ćelija.

Sa godinama, kvantitet jajnih ćelija opada. Žene se rađaju sa ukupnom zalihom svih jajnih ćelija koje će imati tokom života, do puberteta ostane u proseku između 300.000 i 400.000, a potom njihov broj polako opada do menopauze.

Ne samo broj, već i kvalitet jajnih ćelija opada. Prema vebsajtu FertilityAnswers, mlade žene imaju dosta zdravih jajnih ćelija. Oko 75-90% jajnih ćelija kod 21-godišnjakinja je sposobno za oplodnju i normalan razvoj embriona. Ali za ženu preko 40 godina, samo oko 5-10% njenih jajnih ćelija je održivo.

Naučna istraživanja ukazuju na to da je plodnost žene najviša u dvadesetim godinama i početkom tridesetih. Samim tim, i najveće šanse za prirodno začeće žene imaju pre 35. godine.

Da li i muškarcima “otkucava” biološki sat?

Starost muškarca utiče na začeće, potvrdila su novija naučna istraživanja. Studija iz 2020.godine pokazala je da je začeće 30% manje verovatno kod muškaraca starijih od 40 godina nego kod muškaraca mlađih od 30 godina, prenosi medicinski blog UT Southwestern Medical center.

Kao razlozi navode se pad nivoa testosterona, smanjenje snabdevanja krvlju u karličnom području, smanjenje ili omekšavanje testisa, benigna hiperplazija prostate, suženje mišićnih cevčica koje pokreću spermu iz unutrašnjosti testisa.

Ipak, opšti utisak je da biološki sat znatno sporije otkucava muškarcima nego ženama.

Šta ako želim decu, ali ne sada?

Svaka žena je jedinstvena i njena plodnost može značajno varirati. Neke žene mogu imati visoku plodnost i u četrdesetim, dok druge mogu imati problema sa začećem i u tridesetim.

Ono što je važno za svaku ženu je da redovno odlazi na ginekološke preglede i da bude informisana o svojoj plodnosti.

Savremena medicina pruža mogućnosti ženama koje žele da zatrudne kasnije u životu. Jedna od opcija za žene koje žele da se ostvare kao majke, ali u nekom kasnijem periodu u odnosu na sadašnji trenutak, iz bilo kog ličnog razloga, je zamrzavanje jajnih ćelija.

Što je žena mlađa kada zamrzne jajne ćelije, veće su njene šanse za uspeh.

— Vaše jajne ćelije nikada neće biti boljeg kvaliteta nego što su danas. Ali, možda nikada nećete ni morati da ih koristite — rekla je dr Lindzi Kroener, docent reproduktivne endokrinologije i neplodnosti na Medicinskom fakultetu David Geffen na UCLA, u članku objavljenom na portalu UCLA Health.

Za žene koje žele decu u budućnosti, kaže dr Kroener, rane tridesete su idealno vreme da počnu da razmatraju vremenske okvire na osnovu njihovih karijera, statusa u vezama i toga koliko dece žele.

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Sreda, 24.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Korisno za vas

Šta je kvadripl test?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je CTG pregled i kada se radi?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je dabl test?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je biopsija horionskih čupica?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je ekspertni ultrazvuk i zašto se radi?

Pregledi i analize u trudnoći

Najnovije vesti