Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Lekar specijalista ginekologije i akušerstva M.M. (44) iz Rume, koji se šest meseci nalazio u pritvoru zbog sumnje da je izvršio akušersko nasilje prilikom porođaja Marice Mihajlović, usled čega je nastupila smrt bebe, pušten je iz pritvora, potvrđeno je za “Blic” iz Višeg suda u Sremskoj Mitrovici.

Kako za „Blic“objašnjavaju iz Višeg suda, lekar M.M. je nakon šest meseci provedenih u pritvoru pušten na slobodu jer nadležno tužilaštvo nije podiglo optužnicu, te nema zakonskog osnova da se drži u pritvoru.

Da li će tužilaštvo podizati optužnicu, za sada nije poznato.

Podsetimo, lekar M.M. zaposlen u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici uhapšen je 20. januara nakon sumnje koju je u javnost iznela porodilja Marica Mihajlović (26) iz Šida, koja je ispričala da je zbog akušerskog nasilja koje je doživela prilikom porođaja, njena tek rođena beba preminula.

Nakon ovog slučaja u Sremskoj Mitrovici, to je postala jedna od gorućih tema koja je potresla domaću javnost.

Njena bolna i stravična ispovest rastužila je ne samo Srbiju, već i čitav region. Marica se na društvenim mrežama oglasila potresnom porukom kojom je ponovo rasplakala javnost.

Kako je „Blic“ pisao, Marica je u bolnicu primljena 11. januara, a već sledećeg dana joj je bila uključena indukcija, doktori su je pripremali za porođaj.

„Oni su videli da ne mogu da se otvorim i da beba ne može da se spusti. Pratili su situaciju, ali porođaj nikako nije mogao da se desi“, ispričala je vidno potresena Marica.

Kako je tada navela, prošlo je i pet sati popodne, a doktor još ništa nije odlučio oko carskog reza.

„Nije hteo da uradi carski rez. Pustio je da ide sve svojim tokom. Molila sam ga da uradi carski. Vreme je prolazilo, babice su me pregledale, govorile su mi da nisam za prirodni porođaj. Oko 9 i 10 uveče, jako sporo se dešavalo, beba je previsoko bila. Došla je druga žena na porođaj, on je pustio da se tako mučim sama. Babice su videle da ne mogu da se porodim“, ispričala je vidno potresena žena.

Da stvar bude još gora, kako tvrdi, doktor ju je sve vreme vređao. Iako su babice pokušavale da je odbrane, nije pomagalo.

„Govorio mi je da će da mi razbije glavu, izbije zube, da ću da imam dve lobanje. Kada sam izgubila svest, beba se zaglavila u karlicu. Srce je stalo, došlo je oštećenja na mozgu. Rođena je bez pulsa, uspeli su da je vrate u život malo, odvezli je u Novi Sad, odakle mi je i javljeno da je beba umrla sledećeg dana. Tačan uzrok smrti je nasilnički porođaj. Babice su ga molile, jedna mu je rekla – zar u ovakvom trenutku vi nju da vređate. Udario me je i stiskao me za vilicu“, ispričala je Marica za „Blic TV“.

Nakon Maričine priče o stravičnom akušerskom nasilju, otvorila se Pandorina kutija. Čak tri porodilje su optužile doktora M. M. za užasno akušersko nasilje u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. Dve od njih su doživele ono najgore – smrt bebe usled porođaja.

Nakon saslušanja, sud je doktoru M.M. po predlogu tužilaštva odredio pritvor po čl. 211 stav 1, tačke 2, 3 i 4 Zakonika o krivičnom postupku – zbog opasnosti od ometanja postupka uticajem na svedoke, opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i zbog uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Kako će se dalje odvijati ovaj slučaj, ostaje da se vidi.

Izvor: Nova.rs

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Utorak, 23.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti