Šta kada počne karlični porođaj?

Komplikacije na porođaju

Tata od pomoći na porođaju

Komplikacije na porođaju

Čudo od trudnice!

Komplikacije na porođaju
Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Naučna istraživanja nam pružaju uvid u ovu temu koja je od suštinskog značaja za sve trudnice koje se pripremaju za porođaj.

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija je medicinski postupak koji podrazumeva rezanje perineuma, regije između vaginalnog otvora i anusa, tokom porođaja. Ova intervencija se tradicionalno primenjivala radi olakšanja porođajnog procesa i sprečavanja nekontrolisanog pucanja tkiva.

Međutim, smanjenje njenog korišćenja postalo je globalni trend, jer istraživanja ukazuju na potencijalne negativne efekte, uključujući povećanu bol i urinarnu inkontinenciju. Kako biste bile u mogućnosti da informisano odlučujete o svom porođaju razumevanje ovog postupka postaje ključno.

 

Svetski trendovi i izazovi

Istraživanje sprovedeno na globalnom nivou pokazuje da je stopa epiziotomije u opadanju širom sveta. Postavlja se pitanje: Zašto je ova procedura i dalje toliko rasprostranjena?

Foto: freepik-goffkein

 

Efekti epiziotomije na bol

Ova studija pratila je žene tri meseca nakon porođaja, i otkrila je značajno smanjenje perinealne boli kod onih koje nisu imale epiziotomiju. Ovi rezultati su bili naročito izraženi u prvim nedeljama nakon porođaja, ističući potrebu za razmatranjem alternative ove rutinske procedure.

Urinarna inkontinencija: Izazov nakon epiziotomije

Jedan od najupečatljivijih nalaza istraživanja bio je porast urinarne inkontinencije kod žena koje su imale epiziotomiju. Nakon tri meseca, ove žene su se suočavale sa izazovima koji nisu bili prisutni kod onih koje su izbegle ovu proceduru.

Bolja seksualna funkcija bez epiziotomije

Ono što je iznenađujuće, istraživanje nije pronašlo značajne razlike u oceni seksualne funkcije između grupa koje su imale ili nisu imale epiziotomiju. Ovo otkriće pruža nadu i ukazuje na to da se može postići bolje zdravlje bez kompromitovanja intimnosti.

 

Foto: freepik-wavebreakmedia_micro

Pitanje zdravstvene politike i primene restriktivne epiziotomije

Rezultati istraživanja ukazuju na važnost povećanja svesti o vezi između epiziotomije i zdravlja žena. Zdravstveni radnici bi trebalo da razmotre razvoj politika koje promovišu primenu restriktivne epiziotomije, čime bi se obezbedile bolje opcije za trudnice i njihovo postporođajno zdravlje.

Šta tačno znači restriktivna epiziotomija?

Restriktivna epiziotomija je pristup u medicini koji podrazumeva smanjenje učestalosti primene epiziotomije tokom porođaja. Umesto rutinskog sprovođenja ovog postupka, restriktivna strategija zagovara pažljiviji pristup, primenjujući epiziotomiju samo u određenim situacijama kada je to zaista medicinski neophodno.

 

 Zdravlje žena mora biti u centru svakog pristupa porođaju

 

Prema istraživanju sprovedenom da bi se ispitala restriktivna naspram rutinske epiziotomije, restriktivna epiziotomija dovodi do očuvanja perineuma kod žena koje su više puta rađale, dok su rizici po zdravlje majke i novorođenčeta bili su slični prilikom obe prakse.

Ova promena u praksi proizlazi iz saznanja da rutinska primena epiziotomije može dovesti do nepotrebnih komplikacija i negativnih posledica, te se sve više podržava pristup koji teži minimalnom uplitanju radi očuvanja zdravlja majke i bebe tokom porođaja.

Razmatranje alternativa

Iako je epiziotomija bila rutinska procedura, istraživanja ukazuju na to da njeni efekti mogu imati ozbiljan uticaj na život žena nakon porođaja. Razmatranje alternativa i edukacija trudnica postaju ključni kako bi se ova praksa svela na minimum.

Kroz sagledavanje naučnih nalaza, želimo osnažiti trudnice da postavljaju pitanja i donose informisane odluke o svom porođaju. Jer, u konačnom, zdravlje žena mora biti u centru svakog pristupa porođaju.

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Petak, 12.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti