AP Vojvodina – finansijska pomoć porodici

Dečiji i roditeljski dodatak

Dokumentacija za dečji dodatak

Dečiji i roditeljski dodatak

Ruma

Dečiji i roditeljski dodatak

Knjaževac

Dečiji i roditeljski dodatak

Zrenjanin

Dečiji i roditeljski dodatak

Gornji Milanovac

Dečiji i roditeljski dodatak

Leskovac

Dečiji i roditeljski dodatak

Užice

Dečiji i roditeljski dodatak

Sombor

Dečiji i roditeljski dodatak

Zaječar

Dečiji i roditeljski dodatak

Požarevac

Dečiji i roditeljski dodatak

Bor

Dečiji i roditeljski dodatak

Niš

Dečiji i roditeljski dodatak

Kragujevac

Dečiji i roditeljski dodatak

Novi Sad

Dečiji i roditeljski dodatak

Beograd

Dečiji i roditeljski dodatak

Isplata republičkog roditeljskog dodatka

Dečiji i roditeljski dodatak
Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Uslađivanje davanja za porodice u Srbiji dešava se početkom i sredinom kako bi se roditeljski i dečiji dodatak prilagodili usovima života i inflaciji. Ipak, nakon obećanja da će roditeljski biti pola miliona dinara za prvo dete ovo redovno povećanje došlo je kao hladan tuš. Za sada roditelji dece rođene nakon 01. jula mogu da očekuju uvećanje od svega nekoliko hiljada dinara, umesto očekivanog uvećanja od čak 30%.

Koliki je za sada roditeljski dodatak?

Roditeljski dodatak za prvo dete iznosiće jednokratno 380.161,59 dinara, dok će za drugo dete biti isplaćivano 14.051,06 dinara u 24 rate što znači da će za drugo dete roditelji dobiti ukupno 337.225,46 dinara. Za treće dete predviđeno je 16.861,27 dinara u 120 rata što je ukupno 2.023.352,80 dinara , a za četvrto 25.291,92 dinara, takođe u 120 rata što je ukupno 3.035.029,19 dinara.

Pored toga, roditelji će dobiti i jednokratnu pomoć za rođenje drugog i trećeg deteta u iznosu od 126.720,53 dinara, kao i paušal za nabavku opreme za dete od 7.025,53 dinara.

 

Obećano uvećanje u novembru, bez retroaktivne isplate!

 

Nadležni trenutno umiruju roditelje novim obećanjem da će roditeljski dodatak biti uvećan, ali tek od 01. novembra i to bez bez retroaktivnosti. Ovo je posebno razočarenje za sve roditelje koji još od maja ove godine očekuju više novca za roditeljski dodatak koji im je obećao predsednik Srbije.

Kako stvari stoje majke beba rođenih u oktobru tekuće godine primaće roditeljski dodatak u iznosu od 380.161,59 dinara. Za sve bebe rođene nakon oktobra prema trenutnim obećanjima, koja se odlažu od maja, iznos će biti očekivanih 500.000 dinara. Ispunjenje datog obećanja realizovaće se kroz izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Pored povećanja za prvo dete, nacrt izmene zakona predviđa i uvećanje iznosa roditeljskog dodatka za drugo, treće i četvrto dete po redu rođenja. Ova izmena bi trebalo da stupi na snagu istovremeno sa povećanjem za prvo dete, odnosno od 1. novembra 2024. godine.

Javna rasprava o predloženim izmenama zakona trajaće najverovatnije do 5. avgusta, nakon čega će se znati da li će se i u kom obliku ove izmene biti usvojene.

Dečiji dodatak još uvek je bolno mali

Dečiji dodatak će iznositi 4.215,32 dinara po detetu

Dečiji dodatak će iznositi 4.215,32 dinara, a dodatak za decu iz jednoroditeljske porodice iznosi 5.479,90 dinara. Za decu o kojima brinu staratelji i  za decu sa smetnjama u razvoju ili invaliditet dodatak iznosi 6.322,99 dinara. Takođe su promenjeni i cenzusi za ostvarivanje prava na dečiji dodatak, koji se odnose na prihode i imovinu porodice te je sada cenzus .

Za razliku od roditeljskog dodatka koji je primarno mera pronatalitetne politike, dečiji dodatak namenjen je rođenoj deci i predstavlja podršku njima.  Ipak, visoki cenzusi za dečiji dodatak pokazuju da se on daje samo najugroženijoj deci, a da su kriterijumi za ostarivanje prava na njega izuzetno rigorozni.

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Sreda, 24.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti