Šta je anemija?

Zdravlje bebe

Kalendar vakcinacije

Zdravlje bebe
Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Najbolji izbor hrane za bebu u prvim mesecima je dojenje. Pored toga što sadrži sve potrebne materije za zdrav razvoj bebe, majčino mleko sadrži antitela koja će izgraditi bebin imunitet i tako je zaštititi od infekcija.

Pročitajte koje su sve prednosti dojenja za vašu bebu ovde

Šta ako ne dojite?

Ukoliko ipak, iz bilo kog razloga, niste u mogućnosti da dojite svoju bebu, drugi izbor je adaptirana mlečna formula koja obezbeđuje optimalne količine gvožđa, vitamina D i esencijalne masne kiseline.

Posle 6 meseci, potrebe za gvožđem kod vaše bebe će početi da rastu i to je period kada se počinje sa uvođenjem čvrste hrane (od 4-6 meseca bebinog života). Neka prva hrana koju ćete dati vašoj bebi budu žitarice obogađene gvožđem koje ćete pripremiti sa majčinim mlekom ili mlečnom formulom. Polako uvodite i druge namirnice bogate gvožđem, meso, voće i povrće.

Da li beba treba da pije kravlje mleko u prvoj godini?

Dokazano je da su deca koja piju kravlje mleko u prvih 12 meseci života češće anemična od dece koja kravlje mleko piju tek nakon navršene prve godine. 

Kravlje mleko, razređeno ili ne, se ne preporučuje u ishrani dece do godinu dana pa i dalje jer ne samo da ne sadrži dovoljnu količinu gvožđa već i znatno otežava iskorišćavanje gvožđa u organizmu.  Dokazano je da su deca koja piju kravlje mleko u prvih 12 meseci života češće anemična od dece koja kravlje mleko piju tek nakon navršene prve godine.

Unos gvožđa kod dece

Nakon prvog bebinog rođendana prilikom sastavljanja jelovnika vodite računa o izboru namirnica i njihovoj kombinaciji.

Namirnice bogate gvožđem su:

  • Kajsije
  • Piletina, ćuretina, riba i drugo meso
  • Pasulj, sočivo, soja
  • Jaja
  • Jetra
  • Ovsena kaša
  • Puter od kikirikija
  • Suvo grožđe i suve šljive
  • Spanać, kelj i drugo zelje 

Neke namirnice iako imaju visok sadržaj gvožđa (na primer spanać), imaju nisku iskoristivost gvožđa jer sadrže i materije koje smanjuju njegovu apsorpciju. Dalje, hrana bogata biljnim vlaknima takođe smanjuje apsorpciju gvožđa. C vitamin iz hrane ili napitaka pomaže apsorpciju gvožđa, dok je na primer mleko smanjuje.

Zeleno lisnato povrće ima visok sadržaj gvožđa, ali količina povrća koja bi zadovoljila dnevnu potrebu za gvožđem znatno premašuje mogućnost koju odojče ili malo dete može pojesti, za razliku od mesa ili ribe koji potrebnu količinu gvožđa sadrže u znatno manjoj ukupnoj količini. Potrebno je jesti raznoliku hranu i u svoju ishranu uvrstiti namirnice bogate gvožđem i one koje pomažu njegovu apsorpciju. 
Glavni prirodni izvori gvožđa u hrani su meso, riba, jaja, zeleno lisnato povrće (naročito je bogat list peršuna), mahunarke, sveže voće. Gvožđe iz mesa i ribe se u organizmu 4-5 puta bolje iskorišćava od gvožđa iz drugih namirnica.
Dnevni obroci treba da sadrže dovoljne količine svežeg voća i povrća jer namirnice koje sadrže vitamin C koji potpomaže apsorpciju gvožđa.
Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Sreda, 24.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti