Zašto treba biti ljubazan?

Nauka i tehnologija

Stres i začeće

Nauka i tehnologija
Učitaj još vesti
Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

U neverovatnom naučnom otkriću, stručnjaci su uspeli da naprave video snimak kako se embrion razvija. Ovo je prvi put da su naučnici uspeli da vide tako detaljno kako se formira srce, mozak i kičma.

Za ovo istraživanje su koristili jaja prepelice, jer se njihov razvoj jako sliči razvoju bebe u stomaku. Naučnici su posebno uzbuđeni zbog mogućnosti da vide kako se ćelije kreću i povezuju kako bi stvorile različite delove tela.

Prepelice su izabrane za ovu studiju zbog sličnosti njihovog ranog razvoja sa ljudskim embrionima u vreme implantacije u matericu.

“Po prvi put, imamo priliku da vidimo slike visoke rezolucije koje prikazuju važne rane procese razvoja u realnom vremenu”, izjavila je dr Melani Vajt, vodeća istraživačica.

 

Naučnici sa Instituta za molekularnu bionaučnu (IMB) Univerziteta Kvinslend su, po prvi put, uspeli da snime slike i video zapise ranog razvoja embriona u realnom vremenu analizirajući embrion prepelica. Ovo revolucionarno otkriće pruža nadu za bolje razumevanje urođenih mana koje pogađaju 3% beba u Australiji, sa najčešćim srčanim i defektima neuralne cevi.

“Naš cilj je da pronađemo proteine ili gene koji mogu biti ciljani u budućnosti ili korišćeni za skrining urođenih mana”, rekla je dr Vajt.

Tim je uspeo da snimi filopodije iz matičnih ćelija srca duboko unutar embriona, dok su prvi put ostvarivale kontakt i formirale rano srce.Ovo je prvi put da je aktinski citoskelet ćelija snimljen kako omogućava ovaj kontakt u realnom vremenu.

Ovo je veliki korak za nauku i nadamo se da će pomoći mnogim mamama i bebama u budućnosti!

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Petak, 12.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti