Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Mnogi pretpostavljaju da će trudnoća uslediti odmah nakon prestanka korišćenja kontraceptivnih sredstava.

U stvarnosti je stanje sasvim drugačije i svakako je važno znati da u tom procesu niste sami.

Globalno, 1 od 6 parova ima problem za začećem. Šta može da bude razlog tome?

Ukoliko bezuspešno pokušavate da zatrudnite u poslednjih 12 meseci ili u poslednjih 6 meseci ukoliko imate više od 35 godina, vreme je da odgovorite na neka od sledećih pitanja.

Ukoliko je odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, trebalo bi da posetite svog ginekologa.

Foto: Pixabay

1. Da li imate neredovne menstrualne cikluse?

Redovne menstruacije, kod svake žene, zavise od pravilne ovulacije.
Smatra se da bi pravilan menstrualni ciklus trebalo da traje između 21-35 dana, jer je svaka žena jedinstvena. U takvim ciklusima, menstruacija se javlja u očekivanim intervalima.

Ako se ciklus javlja jednom pre, a jednom kasnije, žena ne može da odredi približan termin menstruacije i tada već možemo govoriti o nepravilnostima koje bi trebalo ispitati.

Neredovni menstrualni ciklusi (oligomenoreje) ili odsustvo ciklusa (amenoreja) mogu često da budu uzrok hormonalnom disbalansu i rezultujućim problemima sa ovulacijom.

Oni mogu biti povezani sa bolestima tireoidne žlezde, sindromom policističnih jajnika (PCOS) ili poremećajima u lutealnoj fazi.

2. Da li imate bolne cikluse i/ili bolne seksualne odnose?

Bol tokom menstruacije, kao i za vreme seksualnog odnosa, može da ukazuje na upalu karlice ili simptome endometrioze. Upalna stanja mogu dovesti do bakterijske ili virusne infekcije u reproduktivnim organima i do oštećenja koja mogu da ometaju i sprečavaju trudnoću.

Endometrioza je jedan od glavnih uzroka neplodnosti i javlja se kada tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost materice raste i na drugim mestima u telu gde ne pripada, kao što su jajnici, jajovodi, spoljašnji deo materice, creva, mokraćna bešika i rektum. Do krvarenja dolazi kada se ovo tkivo otkine i počne da krvari jer reaguje na hormonalne promene u vašem telu tokom menstruacije. Laparoskopski je moguće utvrditi prisustvo endometrioze, a lečenje se sprovodi odgovarajućim lekovima i operacijom.

3.  Da li imate posledice prethodnih operacija?

Hirurške intervencije kojima ste bili podvrgnuti, posebno u regiji trbušne duplje, mogu dovesti do priraslica koje mogu da izazovu neprohodnost jajovoda, koja predstavlja fizičku prepreku da se spermatozoid spoji sa jajnom ćelijom.

Pregled koji omogućava postavljanje dijagnoze je laparoskopska procena prohodnosti jajovoda ili ultrazvučni pregled sa kontrastom koji se ubacuje u reproduktivni trakt. Ako su potvrđene ozbiljne abnormalnosti, lekar će vam predložiti in vitro fertilizaciju (IVF).


Foto: Zappy’s

4.  Da li imate izrazito smanjenu ili možda prekomernu težinu?

I pothranjenost i gojaznost mogu da utiču na probleme da zatrudnite. Najpopularnija metoda da utvrdite odgovarajuću težinu je da izračunate body mass index (BMI) na osnovu telesne težine i visine.

Pretpostavlja se da se dozvoljena vrednost kreće između 18.5 i 24.5. Viši indeksi ukazuju na prekomernu težinu ili gojaznost, a niži na suviše malu težinu ili pothranjenost. U oba slučaja, nepravilnosti su u korelaciji sa teškoćama da ostanete u drugom stanju.

Važno je znati da je potrebno brinuti o zdravstvenom stanju i pravilnoj telesnoj masi već u fazi planiranja trudnoće. Preporučuju se konsultacije sa nutricionistom, a ponekad situacija zahteva i posetu specijalisti koji će proveriti da li je nepravilna telesna masa u korelaciji sa drugim bolestima, npr. sa bolestima štitne žlezde.

5.  Da li je problem u vašem partneru?

Tradicionalno, neplodnost se smatrala ekskluzivnim ženskim problemom, dok je to, u stvarnosti, jako daleko od istine. Muški faktor neplodnosti identifikuje se kod približno 40% parova koji imaju poteškoću da postignu začeće (40% je ženski faktor, dok je kod 20% parova neplodnost nepoznata ili pripada podjednako i muškom i ženskom faktoru).

Faktori načina života mogu da utiču na neplodnost podjednako i kod žena i kod muškaraca, a za muškarce su najčešći sledeći uzroci neplodnosti:

  • Problem u proizvodnji spermatozoida (odsustvo spermatozoida, nizak broj, slaba pokretljivost, abnormalni oblici)
  • Opstrukcija kanala koji izlaze iz testisa.
  • Hormonalni problemi.
  • Genetski problemi.

Otkrivanje medicinskog razloga zbog čega ne možete lako da ostanete u drugom stanju i početak lečenja po savetu lekara, predstavlja početak nove i pozitivne faze vašeg života.


Foto: Pixabay

Međutim, važno je znati da i uz lečenje, vreme dok ne zatrudnite može potrajati.

Upravljanje takvim stresnim situacijama je važan korak u postizanju cilja da postanete roditelji.

B.S.

 

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Petak, 12.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Želimo bebu

Najnovije
Sterilitet i VTO
Planiranje trudnoće
Ostale potkategorije

Pretražite ostale tekstove iz kategorije Želimo bebu

Može vas zanimati još i

Najnovije vesti