Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Večeras se otvaraju kapije najvećeg muzičkog festivala u Srbiji – EXIT2022.  Veliki broj nas koji smo posećivali ovaj sjajan festival od njegovog samog početka, rođenja, danas smo roditelji koji rade, brinu, vaspitavaju, čuvaju, podižu svoju decu svaki dan 365 dana u godini. I uprkos tome, uživamo i smatramo da imamo pravo na život. 

 


exit promo video – screenshot youtube 

Mi roditelji, zamislite, volimo ponekad da izađemo sa društvom, da se provedemo, da se opustimo, plešemo… i smatramo da je to dobro za nas pa samim tim i za našu decu kojoj trebaju zadovoljni roditelji.

Svojim primerom pokazujemo deci da život ne staje kad dobiješ dete, naprotiv, postaje bogatiji, zanimljiviji i ništa što volimo u svom životu ne mora da nestane i prestane zato što smo sada roditelji. 

Nekima od nas deca su već dovoljno porasla pa mogu na EXIT i zajedno sa njima :) 

 

Ko čuva decu kada su roditelji u izlasku? 

Jedna nova biznis ideja postala je viralna na Tviteru, nakon što je objavljena u potpuno negativnom kontekstu. Mame i tate koji žele da posete EXIT festival, prisete se sjajnih provoda, čuju svoje omiljene izvođače, moraju najpre da organizuju čuvanje dece. Ukoliko nemaju bliske članove uže ili šire porodice, danas je teško da mogu da pronađu pouzdanu osobu za čuvanje dece, posebno noću. 

Oglas za čuvanje dece tokom exit-a ne znamo ni ko je postavio ali znamo da je taj neko dobro prepoznao potrebe roditelja. 
 

Za mališane čiji roditelji idu u provod pripremili su večeru, đuskanje uz muziku kao i priče za laku noć – izvor Twiter, Zadovoljna.rs

 

 

 

 

Mama ne treba da ide na EXIT, a ako ide sigurno “gudra” 

 

Maliciozan komentar uz oglas koji proziva pre svega mame izazvao je lavinu drugih komentara i nov rat među roditeljima o tome imaju li roditelji pravo na vreme za sebe. 

Dok pojedini roditelji podržavaju ideju o čuvanju dece noću, veliki broj komentara je zajedljiv i osuđujuć prema roditeljima koji bi decu ostavili na čuvanje kako bi posetili festival. 
 

„Sjajna ideja za nekog ko veze nema sa vaspitanjem dece…Strava i užas!”, jedan od komentara nekoga ko verovatno veruje u to da se deca vaspitavaju noću. 

Ima i onih koji smatraju da roditeljima koji ostave decu na čuvanje treba oduzeti decu:
 

“Bolesno, ko zbog exit-a (i bilo čega drugog) ostavi dete strancima treba mu oduzeti dete, a ja ne mogu da zamislim ni da mi dete legne neokupano”


 

Pojedini smatraju da izlasci nisu za roditelje
 

„Tuga. Zamisli ostaviš dete potpuno nepoznatoj osobi na čuvanje. Pa i za vrtić postoji privikavanje. Kakav je to šok za njih. Možda neko može. Ja ne. Ako sam ih rodila završila sam sa celonoćnim izlascima”
 

Ipak, ima i onih koji smatraju da je usluga čuvanja dece tokom EXIT-a sjajna i da bi trebalo da postoji kao redovna opcija
 

„Ne vidim problem, jel to roditelji ne trebaju imati vremena za sebe?”, zapitao se jedan od korisnika twitter-a.
 

„Ovo treba da se uvede kao redovna opcija pogotovo vikendom”, dodao je drugi korisnik.

Da čujemo i vas – imaju li roditelji pravo da idu na EXIT, izlaze noću i da li bi vama značila usluga čuvanja dece kako biste ponekad mogli u provod? 

 


VAŽNA NAPOMENA: Ne znamo poreklo oglasa i ne možemo da znamo ko organizuje čuvanje dece tokom exit- a. Čuvanje dece izvan vrtića u Srbiji je diskutabilno i sistemski neorganizovano, često u sivoj i crnoj zoni. Bez obzira na to da li angažujete nekoga za čuvanje deteta danju ili noću birajte pouzdane, proverene ljude, čuvaonice, boravke i uverite se u to da će dete biti na sigurnom pre nego što ga ostavite. 

 

PROČITAJTE –
Ko nam čuva decu i da li dadilje u Srbiji imaju licencu za rad? 

 


 

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Utorak, 23.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Najnovije vesti