Foto:

Letovanje u trudnoći: evo šta sve treba da znate

Izvor: Bebac.com

Putovanje avionom

Većina avio kompanija će vam dozvoliti da letite sve do kraja 8. meseca trudnoće uz pismeno odobrenje vašeg lekara ili ginekologa i pod uslovom da imate zdravu trudnoću.
Foto: Shutterstock
S druge strane, putovanje avionom se ne preporučuje ukoliko:
• Ste trudni više od 38 nedelja
• Imate povećan rizik od prevremenog porođaja
• Ustanovljen vam je visok pritisak u trudnoći (preeklampsija)
• Vam je ustanovljeno stanje placenta previa
• Sumnjate da vam je pukao vodenjak ili ispao sluzni čep
Generalno pravilo je da, ukoliko vam je trudnoća niskog rizika i niste imali komplikacije, možete slobodno da letite avionom bez brige. Drugi trimestar je najidealniji period za putovanja jer vas je do tad verovatno već prošla jutarnja mučnina, a hormoni su se stabilizovali, što vam je donelo nalet energije. Iskoristite to maksimalno.
Savet: Ako postoji mogućnost, birajte mesto u avionu blizu toaleta, naročito ako je u pitanju putovanje duže od 2 sata.

Putovanje autobusom

Ukoliko je reč o kraćim relacijama, slobodno možete putovati autobusom bilo kad tokom trudnoće, pod uslovom da vama to odgovara. Ako imate sreću da nemate jutarnje mučnine tokom prvog trimestra, to je najbolji period da se upustite u putovanje autobusom.
Ipak, ovaj vid transporta nosi određene rizike, za početak – autobusi nemaju pojas za vezivanje. Ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, postoji rizik da se povredite i da ugrozite svoje i bebino zdravlje.
Foto: Shutterstock
Vožnja autobusom sama po sebi ume da bude iscrpljujuća, naročito ako se odlučite za neke dalje destinacije, pa vam iz tog razloga savetujemo da u obzir uzmete i činjenicu da ćete biti prinuđeni da sedite većinu vremena, što može da izazove bolove u leđima, vratu i druge neprijatnosti.
Odlasci u toalet takođe nisu mogući u svakom trenutku, sem ako autobus ne poseduje funkcionalan wc, stoga ćete biti primorani da čekate sledeću pauzu kako biste se olakšali. Mnoge trudnice izbegavaju vodu tokom putovanja kako ne bi imale potrebu za češćim odlascima u toalet, ali veoma je važno da se pravilno i redovno hidrirate tokom dana kako bi vaš organizam normalno funkcionisao i obezbedio vašoj bebi pravilan rast i razvoj. Tokom letnjeg perioda važno je da nadoknadite tečnost jer je pojačano gubite kroz znojenje. Iako danas gotovo svi autobusi imaju klimu, može se desiti da vam zapadne autobus koje je nema ili je pokvarena. Za svaki slučaj ponesite lepezu ili mali peškir koji možete nakvasiti vodom, kako biste mogli da se rashladite u svakom trenutku.
Suprotna situacija od te je da u autobusu klima bude jača te da vam bude hladno. Nosite sa sobom uvek neki komad odeće sa dugim rukavima, u slučaju da se desi takva situacija. Na kraju, sami procenite koliko dug put možete da podnesete bez teškoća, pa prema tome birajte željenu destinaciju.
Savet: Ukoliko se odlučite za putovanje autobusom, savetujemo vam da obavestite vozača da ste trudni, naročito ukoliko je u pitanju rana trudnoća gde se ne može jasno videti da ste u drugom stanju.

Putovanje autom

Većina trudnica se najčešće odlučuje za putovanje autom jer je ono uglavnom najisplativija i najkomotnija opcija. Ako planirate put sopstvenim kolima, to vam donosi mnoge pogodnosti: možete praviti pauze kad god poželite, opružiti se na zadnjem sedištu kako vama odgovara i raskomotiti se tako da vam bude prijatno. Ipak, trudnicama se savetuje da budu vezane sve vreme tokom vožnje, bilo da sede na mestu suvozača ili pozadi kako bi sebi obezbedile maksimalnu sigurnost u slučaju nepredviđenih situacija poput naglog kočenja ili sudara.
Foto: Shutterstock
Putovanje automobilom je odličan izbor ukoliko planirate posetu nekoj bližoj destinaciji jer ne zavisite od drugih putnika ili plana putovanja i sve možete organizovati prema svojim potrebama.
Savet: Ponesite jastuče za vrat ili neki tanji prekrivač koji možete saviti po želji kako biste se što ugodnije namestili tokom vožnje.

Kozmetika za sunčanje

Postoji mit da trudnice ne bi smele da koriste kozmetiku za sunčanje sa zaštitnim faktorom jer takvi proizvodi sadrže određene hemijske supstance koje su navodno štetne. Supstance o kojima je konkretno reč su: titanium dioksid i cink dioksid. Obe supstance su potpuno bezbedne za korišćenje tokom trudnoće, što je potvrđeno od strane mnogobrojnih zdravstvenih institucija. Nemojte se ustručavati od korišćenja proizvoda za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom jer je zdravlje kože u trudnoći veoma važno. Dokazano je i potvrđeno da sunčevi zraci stvaraju oštećenja u nekoliko slojeva kože i da znatno povećavaju rizik od pojave melanoma. Nanosite kremu za sunčanje svakodnevno ukoliko boravite na otvorenom, čak i ako je oblačno vreme jer UV zračenje prolazi i kroz oblake.
Foto: Shutterstock
Izbegavajte boravak na jakom suncu, u periodu od 12h-15h i nosite zaštitnu odeću i dodatke poput šešira, parea i sunčanih naočara. Trudite se da kozmetiku za sunčanje kupujete od proverenih proizvođača i brendova, najbolje u apoteci.
Savet: Preparati za zaštitu od sunca najčešće dolaze u vidu krema, putera, losiona, ulja ili sprejeva. Vaš je izbor za koji proizvod ćete se odlučiti ali savetujemo vas da uzmete onaj koji ima minimum SPF 30 i pokriva ceo spektar štetnih zrakova – UVA i UVB. Ukoliko se često kvasite i ulazite u vodu, neophodno je da nanesete novi sloj preparata za sunčanje nakon kupanja.

Sredstva za zaštitu od komaraca

Kad su u pitanju komarci i preparati za zaštitu od istih, savetujemo vas da budete oprezni. Specifična hemikalija koja se koristi u većini proizvoda za zaštitu od komaraca je izuzetno jak insekticid pod nazivom di-etil-toluamid ili skraćeno DEET. Prema podacima mnogobrojnih kliničkih studija, ukoliko proizvod sadrži do 50% ovog insekticida u svom sastavu, smatra se bezbednim za korišćenje u trudnoći, pa čak i za vreme dojenja. Ova hemikalija se apsorbuje kroz kožu i dospeva do krvotoka, a samim tim i do bebe. Ukoliko je reč o manjim količinama, one neće uticati negativno ni na vas ni na bebu, ali veće količine DEET-a bi bez sumnje izazvale simptome mučnine, povraćanja i sl.
Određena esencijalna ulja koja se takođe koriste u mnogim proizvodima za zaštitu od komaraca nisu bezbedna za upotrebu tokom trudnoće. Tu spadaju: ruzmarin, bosiljak, jasmin, ruža, muskatni orah, anis, cimet, kumin. Esencijalna ulja koja smete da koristite u trudnoći u umerenim količinama su: citrusna ulja (limun, narandža, mandarina), nana, kamilica, lavanda, tamjan, crni biber, eukaliptus, bergamot, čajevac, geranijum.
Pre korišćenja bilo kojih ulja, konsultujte se sa vašim lekarom, pogotovo ukoliko patite od alergija.
Jedna od vrlo efektnih, a povoljnih stvari za odbijanje komaraca i drugih insekata jeste citronela sveća. Ove sveće su veoma prijatnog, citrusnog mirisa i napravljene od specijalnih sastojaka koji teraju komarce. Možete ih potražiti u mnogim radnjama sa kućnim potrepštinama, voskarnicama, pijacama ili apotekama.
Savet: Komarci nisu samo dosadni insekti koji mogu da vas iznerviraju svojim zujanjem i ubodima. Oni mogu biti ozbiljna zdravstvena pretnja jer su prenosioci mnogobrojnih bolesti: malarije, Zika virusa i virusa severnog Nila. Ukoliko planirate putovanje na neku egzotičniju lokaciju, obavezno se konsultujte sa vašim lekarom koji će vas uputiti na moguće rizike ali i metode prevencije.

Ishrana – šta smete jesti, a šta ne

Ukoliko niste alergični na neke određene namirnice, u trudnoći smete jesti gotovo sve, mada određenu hranu biste trebali svesti na minimum ili pak izbegavati.
Većina trudnica strahuje od ribe i morskih plodova, ali za to nema potrebe. Riba je veoma dobar izvor zdravih masnoća i proteina i korisna je za rast i razvoj vaše bebe, ali i za vas.
Foto: Shutterstock
Morske plodove takođe možete konzumirati, kao i lignje, hobotnice i račiće. Vodite računa da, ukoliko ovu hranu konzumirate u restoranima, da to budu provereni i fini restorani, a ne ulčna ili štand prodaja gde postoji rizik od kontaminacije hrane. Ovo je naročitno bitno ako putujete na daleke destinacije gde niste dovoljno dobro upoznati sa lokalnim restoranima.
Namirnice koje biste trebali da izbegavate u potpunosti su:
• Sve vrste sirove ribe i sirovih morskih plodova
• Nedovoljno pečeno meso (npr. „krvavi biftek”)
• Sirova jaja u bilo kom obliku
• Nepasterizovani mlečni proizvodi
• Alkohol
• Napici sa kofeinom
Savet: Možda ste navikli vikendom da se počastite dobrom ribom za večeru i čašom vina. Ipak, u trudnoći budite oprezni. Alkohol putem krvotoka stiže do placente a potom i do vaše bebe. Ne postoji dozvoljena količina koja se preporučuje ili smatra bezbednom u trudnoći, zato razmislite da li želite da ga konzumirate i u kojoj meri.

Simptomi koje ne smete ignorisati

Letovanje je vreme opuštanja i bezbrižnosti, ali kao trudnica morate voditi računa o sebi i osluškivati svoje telo čak i za vreme odmora. Neke simptome nipošto ne smete ignorisati gde god da se nalazite.
Nemojte se ustručavati da potražite lekarsku pomoć ukoliko osetite nešto od navedenog:
• Tačkasto krvarenje ili bilo koji oblik krvarenja, pogotovo ako je obilnije
• Jake kontrakcije koje ne prestaju ili postaju učestalije
• Pokreti vaše bebe su se znatno smanjili ili potpuno prestali
• Primetili ste pojačan vaginalni sekret praćen sa dosta sluzi i/ili sukrvice
• Javila se povišena temperaturu praćena drhtavicom
• Imate više od tri retke stolice u toku 24h (dijareja) praćene vrtoglavicom i malaksalošću
Foto: Shutterstock
Navedeni simptomi mogu biti usled brojnih faktora. Možda vas je uhvatila sunčanica ili ste pojeli nešto pokvareno, ili niste pili dovoljno tečnosti te ste dehidrirani. Važno je utvrditi tačan razlog vašeg stanja, a to može samo stručna medicinska pomoć.
Savet: Najgore što možete da uradite je da se igrate lekara postavljajući sami sebi dijagnozu ili da odlučite da se lečite i konzumirate lekove na svoju ruku. Nemojte dva puta razmišljati – ako se ne osećate dobro, pravac u najbližu zdravstvenu ustanovu!

Lekovi na letovanju u trudnoći

Verovatno su vam do sada već nekoliko puta naglasili da u trudnoći ne smete da pijete nikakve lekove. Ovo je većinski tačno, mada postoje određeni lekovi koji su sasvim bezbedni za korišćenje u trudnoći i koji ne utiču negativno na vašu bebu.
 
 
Lekovi koje smete da koristite u drugom stanju su:
• Probiotici: Linex (ili bilo koji sa kulturama Lactobacillus, Lactococcus, Enterococcus, Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc, Weissella, Bifidobacterium i Saccharomyces boulardii) protiv dijareje i grčeva
• Paracetamol (ili acetaminofen) protiv temperature, glavobolje, groznice i bolova
• Antibiotici: penicilin, amoksicilin i eritromicin (samo uz dozvolu lekara)
• Lekovi za suzbijanje alergija: loratidin (ili klaritin), benadril (ili difenhidramid)
• Lekovi za visok krvni pritisak: metildopa i nifelat
• Većina lekova protiv astme, lekova za regulisanje šećera u krvi i pojedini lekovi za depresiju
Savet: Porazgovarajte sa vašim lekarom i ginekologom pre odlaska na letovanje, kako biste zajedno mogli da ustanovite koji lekovi i suplementi bi vam bili od koristi u slučaju pojave određenih tegoba. Takođe, ukoliko se nalazite na stalnoj terapiji određenim lekovima još pre trudnoće, bilo bi dobro da nabavite neophodne zalihe koje će vas pokriti tokom celog letovanja.
Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da dobijete širu sliku o čemu sve biste trebali voditi računa tokom planiranja i odlaska na putovanje tokom trudnoće. Zdravlje vaše bebe i vas je na prvom mestu, ali ne dozvolite da vas to preterano optereti već se potrudite da što više uživate i relaksirate dušu i telu.
Plivajte, šetajte, sunčajte se i najbitnije – uživajte maksimalno u vašoj trudnoći i odmoru!

Postanite član Bebac porodice! Registrujte se

Da li ste trudni ili imate bebu?

Unesite termin porođaja ili datum rođenja vašeg bebca i pratite njegov razvoj iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Putovanje avionom

Većina avio kompanija će vam dozvoliti da letite sve do kraja 8. meseca trudnoće uz pismeno odobrenje vašeg lekara ili ginekologa i pod uslovom da imate zdravu trudnoću.
Foto: Shutterstock
S druge strane, putovanje avionom se ne preporučuje ukoliko:
• Ste trudni više od 38 nedelja
• Imate povećan rizik od prevremenog porođaja
• Ustanovljen vam je visok pritisak u trudnoći (preeklampsija)
• Vam je ustanovljeno stanje placenta previa
• Sumnjate da vam je pukao vodenjak ili ispao sluzni čep
Generalno pravilo je da, ukoliko vam je trudnoća niskog rizika i niste imali komplikacije, možete slobodno da letite avionom bez brige. Drugi trimestar je najidealniji period za putovanja jer vas je do tad verovatno već prošla jutarnja mučnina, a hormoni su se stabilizovali, što vam je donelo nalet energije. Iskoristite to maksimalno.
Savet: Ako postoji mogućnost, birajte mesto u avionu blizu toaleta, naročito ako je u pitanju putovanje duže od 2 sata.

Putovanje autobusom

Ukoliko je reč o kraćim relacijama, slobodno možete putovati autobusom bilo kad tokom trudnoće, pod uslovom da vama to odgovara. Ako imate sreću da nemate jutarnje mučnine tokom prvog trimestra, to je najbolji period da se upustite u putovanje autobusom.
Ipak, ovaj vid transporta nosi određene rizike, za početak – autobusi nemaju pojas za vezivanje. Ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, postoji rizik da se povredite i da ugrozite svoje i bebino zdravlje.
Foto: Shutterstock
Vožnja autobusom sama po sebi ume da bude iscrpljujuća, naročito ako se odlučite za neke dalje destinacije, pa vam iz tog razloga savetujemo da u obzir uzmete i činjenicu da ćete biti prinuđeni da sedite većinu vremena, što može da izazove bolove u leđima, vratu i druge neprijatnosti.
Odlasci u toalet takođe nisu mogući u svakom trenutku, sem ako autobus ne poseduje funkcionalan wc, stoga ćete biti primorani da čekate sledeću pauzu kako biste se olakšali. Mnoge trudnice izbegavaju vodu tokom putovanja kako ne bi imale potrebu za češćim odlascima u toalet, ali veoma je važno da se pravilno i redovno hidrirate tokom dana kako bi vaš organizam normalno funkcionisao i obezbedio vašoj bebi pravilan rast i razvoj. Tokom letnjeg perioda važno je da nadoknadite tečnost jer je pojačano gubite kroz znojenje. Iako danas gotovo svi autobusi imaju klimu, može se desiti da vam zapadne autobus koje je nema ili je pokvarena. Za svaki slučaj ponesite lepezu ili mali peškir koji možete nakvasiti vodom, kako biste mogli da se rashladite u svakom trenutku.
Suprotna situacija od te je da u autobusu klima bude jača te da vam bude hladno. Nosite sa sobom uvek neki komad odeće sa dugim rukavima, u slučaju da se desi takva situacija. Na kraju, sami procenite koliko dug put možete da podnesete bez teškoća, pa prema tome birajte željenu destinaciju.
Savet: Ukoliko se odlučite za putovanje autobusom, savetujemo vam da obavestite vozača da ste trudni, naročito ukoliko je u pitanju rana trudnoća gde se ne može jasno videti da ste u drugom stanju.

Putovanje autom

Većina trudnica se najčešće odlučuje za putovanje autom jer je ono uglavnom najisplativija i najkomotnija opcija. Ako planirate put sopstvenim kolima, to vam donosi mnoge pogodnosti: možete praviti pauze kad god poželite, opružiti se na zadnjem sedištu kako vama odgovara i raskomotiti se tako da vam bude prijatno. Ipak, trudnicama se savetuje da budu vezane sve vreme tokom vožnje, bilo da sede na mestu suvozača ili pozadi kako bi sebi obezbedile maksimalnu sigurnost u slučaju nepredviđenih situacija poput naglog kočenja ili sudara.
Foto: Shutterstock
Putovanje automobilom je odličan izbor ukoliko planirate posetu nekoj bližoj destinaciji jer ne zavisite od drugih putnika ili plana putovanja i sve možete organizovati prema svojim potrebama.
Savet: Ponesite jastuče za vrat ili neki tanji prekrivač koji možete saviti po želji kako biste se što ugodnije namestili tokom vožnje.

Kozmetika za sunčanje

Postoji mit da trudnice ne bi smele da koriste kozmetiku za sunčanje sa zaštitnim faktorom jer takvi proizvodi sadrže određene hemijske supstance koje su navodno štetne. Supstance o kojima je konkretno reč su: titanium dioksid i cink dioksid. Obe supstance su potpuno bezbedne za korišćenje tokom trudnoće, što je potvrđeno od strane mnogobrojnih zdravstvenih institucija. Nemojte se ustručavati od korišćenja proizvoda za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom jer je zdravlje kože u trudnoći veoma važno. Dokazano je i potvrđeno da sunčevi zraci stvaraju oštećenja u nekoliko slojeva kože i da znatno povećavaju rizik od pojave melanoma. Nanosite kremu za sunčanje svakodnevno ukoliko boravite na otvorenom, čak i ako je oblačno vreme jer UV zračenje prolazi i kroz oblake.
Foto: Shutterstock
Izbegavajte boravak na jakom suncu, u periodu od 12h-15h i nosite zaštitnu odeću i dodatke poput šešira, parea i sunčanih naočara. Trudite se da kozmetiku za sunčanje kupujete od proverenih proizvođača i brendova, najbolje u apoteci.
Savet: Preparati za zaštitu od sunca najčešće dolaze u vidu krema, putera, losiona, ulja ili sprejeva. Vaš je izbor za koji proizvod ćete se odlučiti ali savetujemo vas da uzmete onaj koji ima minimum SPF 30 i pokriva ceo spektar štetnih zrakova – UVA i UVB. Ukoliko se često kvasite i ulazite u vodu, neophodno je da nanesete novi sloj preparata za sunčanje nakon kupanja.

Sredstva za zaštitu od komaraca

Kad su u pitanju komarci i preparati za zaštitu od istih, savetujemo vas da budete oprezni. Specifična hemikalija koja se koristi u većini proizvoda za zaštitu od komaraca je izuzetno jak insekticid pod nazivom di-etil-toluamid ili skraćeno DEET. Prema podacima mnogobrojnih kliničkih studija, ukoliko proizvod sadrži do 50% ovog insekticida u svom sastavu, smatra se bezbednim za korišćenje u trudnoći, pa čak i za vreme dojenja. Ova hemikalija se apsorbuje kroz kožu i dospeva do krvotoka, a samim tim i do bebe. Ukoliko je reč o manjim količinama, one neće uticati negativno ni na vas ni na bebu, ali veće količine DEET-a bi bez sumnje izazvale simptome mučnine, povraćanja i sl.
Određena esencijalna ulja koja se takođe koriste u mnogim proizvodima za zaštitu od komaraca nisu bezbedna za upotrebu tokom trudnoće. Tu spadaju: ruzmarin, bosiljak, jasmin, ruža, muskatni orah, anis, cimet, kumin. Esencijalna ulja koja smete da koristite u trudnoći u umerenim količinama su: citrusna ulja (limun, narandža, mandarina), nana, kamilica, lavanda, tamjan, crni biber, eukaliptus, bergamot, čajevac, geranijum.
Pre korišćenja bilo kojih ulja, konsultujte se sa vašim lekarom, pogotovo ukoliko patite od alergija.
Jedna od vrlo efektnih, a povoljnih stvari za odbijanje komaraca i drugih insekata jeste citronela sveća. Ove sveće su veoma prijatnog, citrusnog mirisa i napravljene od specijalnih sastojaka koji teraju komarce. Možete ih potražiti u mnogim radnjama sa kućnim potrepštinama, voskarnicama, pijacama ili apotekama.
Savet: Komarci nisu samo dosadni insekti koji mogu da vas iznerviraju svojim zujanjem i ubodima. Oni mogu biti ozbiljna zdravstvena pretnja jer su prenosioci mnogobrojnih bolesti: malarije, Zika virusa i virusa severnog Nila. Ukoliko planirate putovanje na neku egzotičniju lokaciju, obavezno se konsultujte sa vašim lekarom koji će vas uputiti na moguće rizike ali i metode prevencije.

Ishrana – šta smete jesti, a šta ne

Ukoliko niste alergični na neke određene namirnice, u trudnoći smete jesti gotovo sve, mada određenu hranu biste trebali svesti na minimum ili pak izbegavati.
Većina trudnica strahuje od ribe i morskih plodova, ali za to nema potrebe. Riba je veoma dobar izvor zdravih masnoća i proteina i korisna je za rast i razvoj vaše bebe, ali i za vas.
Foto: Shutterstock
Morske plodove takođe možete konzumirati, kao i lignje, hobotnice i račiće. Vodite računa da, ukoliko ovu hranu konzumirate u restoranima, da to budu provereni i fini restorani, a ne ulčna ili štand prodaja gde postoji rizik od kontaminacije hrane. Ovo je naročitno bitno ako putujete na daleke destinacije gde niste dovoljno dobro upoznati sa lokalnim restoranima.
Namirnice koje biste trebali da izbegavate u potpunosti su:
• Sve vrste sirove ribe i sirovih morskih plodova
• Nedovoljno pečeno meso (npr. „krvavi biftek”)
• Sirova jaja u bilo kom obliku
• Nepasterizovani mlečni proizvodi
• Alkohol
• Napici sa kofeinom
Savet: Možda ste navikli vikendom da se počastite dobrom ribom za večeru i čašom vina. Ipak, u trudnoći budite oprezni. Alkohol putem krvotoka stiže do placente a potom i do vaše bebe. Ne postoji dozvoljena količina koja se preporučuje ili smatra bezbednom u trudnoći, zato razmislite da li želite da ga konzumirate i u kojoj meri.

Simptomi koje ne smete ignorisati

Letovanje je vreme opuštanja i bezbrižnosti, ali kao trudnica morate voditi računa o sebi i osluškivati svoje telo čak i za vreme odmora. Neke simptome nipošto ne smete ignorisati gde god da se nalazite.
Nemojte se ustručavati da potražite lekarsku pomoć ukoliko osetite nešto od navedenog:
• Tačkasto krvarenje ili bilo koji oblik krvarenja, pogotovo ako je obilnije
• Jake kontrakcije koje ne prestaju ili postaju učestalije
• Pokreti vaše bebe su se znatno smanjili ili potpuno prestali
• Primetili ste pojačan vaginalni sekret praćen sa dosta sluzi i/ili sukrvice
• Javila se povišena temperaturu praćena drhtavicom
• Imate više od tri retke stolice u toku 24h (dijareja) praćene vrtoglavicom i malaksalošću
Foto: Shutterstock
Navedeni simptomi mogu biti usled brojnih faktora. Možda vas je uhvatila sunčanica ili ste pojeli nešto pokvareno, ili niste pili dovoljno tečnosti te ste dehidrirani. Važno je utvrditi tačan razlog vašeg stanja, a to može samo stručna medicinska pomoć.
Savet: Najgore što možete da uradite je da se igrate lekara postavljajući sami sebi dijagnozu ili da odlučite da se lečite i konzumirate lekove na svoju ruku. Nemojte dva puta razmišljati – ako se ne osećate dobro, pravac u najbližu zdravstvenu ustanovu!

Lekovi na letovanju u trudnoći

Verovatno su vam do sada već nekoliko puta naglasili da u trudnoći ne smete da pijete nikakve lekove. Ovo je većinski tačno, mada postoje određeni lekovi koji su sasvim bezbedni za korišćenje u trudnoći i koji ne utiču negativno na vašu bebu.
 
 
Lekovi koje smete da koristite u drugom stanju su:
• Probiotici: Linex (ili bilo koji sa kulturama Lactobacillus, Lactococcus, Enterococcus, Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc, Weissella, Bifidobacterium i Saccharomyces boulardii) protiv dijareje i grčeva
• Paracetamol (ili acetaminofen) protiv temperature, glavobolje, groznice i bolova
• Antibiotici: penicilin, amoksicilin i eritromicin (samo uz dozvolu lekara)
• Lekovi za suzbijanje alergija: loratidin (ili klaritin), benadril (ili difenhidramid)
• Lekovi za visok krvni pritisak: metildopa i nifelat
• Većina lekova protiv astme, lekova za regulisanje šećera u krvi i pojedini lekovi za depresiju
Savet: Porazgovarajte sa vašim lekarom i ginekologom pre odlaska na letovanje, kako biste zajedno mogli da ustanovite koji lekovi i suplementi bi vam bili od koristi u slučaju pojave određenih tegoba. Takođe, ukoliko se nalazite na stalnoj terapiji određenim lekovima još pre trudnoće, bilo bi dobro da nabavite neophodne zalihe koje će vas pokriti tokom celog letovanja.
Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da dobijete širu sliku o čemu sve biste trebali voditi računa tokom planiranja i odlaska na putovanje tokom trudnoće. Zdravlje vaše bebe i vas je na prvom mestu, ali ne dozvolite da vas to preterano optereti već se potrudite da što više uživate i relaksirate dušu i telu.
Plivajte, šetajte, sunčajte se i najbitnije – uživajte maksimalno u vašoj trudnoći i odmoru!
Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Subota, 28.09.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Može vas zanimati još i

Najnovije