Komentari za tekst "Koliko boli porođaj na skali od jedan do pet?"

Komentara
140
Ostavite komentar
Slazem se sa Marijanom.
Kontrakcije su mi bile bolne kao kad treba da dobijem a prehladila sam se. Bolovi su bili samo u krstima. Kad mi je pukao vodenjak i kad sam otisla u bolnicu bila sam prst i po otvorena. Dok su mi uradili ctg,ultrazvuk i klizmu, proslo je dva sata. Kad sam legla na porodjajni sto tad mi se stomak prvi put zgrcio. Babica je otisla po mog muza, i tad su mi krenuli naponu kojr sam pokusala da suzdrzim jer sam bila sama,nisam znala da li smem da se napinjem. Kad je muz usao babica mu je rekla da sedne i da ne ide porodjaj tako brzo. Viknula sam da imam potrebu da se napinjem, a kad me je pogledala rekla je mom muzu da je dosao u poslednjem trenutku, ovo ce brzo da ide! I tako bez epidurala (nisam ga zelela) i bez indukcije porodila sam se iz petog napona. Vrisnula sam samo kad me je isekla, ovako glas nisam pustila. U sebi sam se preslisavala tablice mnozenja- to mi je bilo merilo bola, dok imam koncentraciju za gluposti onda je sve "macji kasalj". Muz kaze da je od trenutka kad je usao, pa do trenutka kad je beba izasla proslo 8 minuta. Imao je sat na ruci.
Kad sam osetila da je beba izasla, skocila sam da vidim sta se desilo, i zabezeknuto pitala "I to je to??? Uh, jedva cekam opet da rodim bebu!" Babica se smejala.
U 8.mesecu sam imala jezive hemoroide, 15 dana sam bila potpuni invalid, nisam mogla sa hodam. Drhtala sam od bolova, muz je plakao gledajuci me. Nakon porodjaja pitao me je da li me je puno bolelo, a ja sam se smejala i rekla da u odnosu na te hemoroide- porodjaj je bezbolan!
Na skali od 1-10 porodjaj mi je mozda 7. A bol od hemoroida 100!
Imala sam ih i nakon porodjaja ali su brzo prosli, i hodala sam normalno. 6.dana od porodjaja izasla sam u setnju.
Nije tacno da svaku zenu boli. Moj porodjaj je bio prelak, imala sam bolove ali uopste nisu bili jaki. Porodila sam se prirodno i vrlo lako (prva beba). Ali epiziotomija mi je bila uzasna. Premnogo mi je bilo bolno. Ja bih sad odmah jos jedno rodila samo da mi kazu da nece da me usivaju...Sve je induvidualno od zene do zene
Menu Su rekli Da porodjaj ne boli,vraga boli sve kontrakcije,ja Sam osecala kako se beba spusta I prolazi kroz kanal,kosti kako se otvaraju,pritisak u jajnicima I besici,imala Sam psecaj kako CE mi svi organi izaci .ali zato kad je beba napolju nista vise ne boli Kao rukom odnesenom.
Meni je najinteresantnije kako opisete svaki uzasni detalj (cujete svoje kosti, utroba vam se prevrce) i onda zakljucite kako se to sve zaboravi... E, pa to apsolutno nista ne znaci onoj kojoj to tek slijedi.
E ovako...porodjaj kao porodjaj ne boli....ali kontrakcije mislim na one prave porodjajne da bole jako na skali od 1-5 3...inace u 7usla u porodiliste do 10:40izdrzavala bolne kontrakcije a u 10:50 na svet dosla jedna prelepa curica...prirodan porodjaj bez epidurala sa epiziotomijom a posle porodjaja nikakve bolove nisam imala....
Nista nije strasno...da jeste nijedna zena ne bi radjala ni drugo,ni trece dete! Apsolutno sve ide iz glave! Ukoliko uspete da kontrolisete svoj strah,da se opustite i mislite pozitivno nista nece biti tako bolno i tesko!Slusajte svog docu i babice,saradjujte i proci sve savrseno! Ne postoji fizicka bol koju zena ne moze da podnese. Moja ocena bola 1 - najniza....
na skali od 1-5 za bol ,kod mene je bilo 6 zato vise nikada nisam pozelela da prodjem opet kroz taj pakao .
na zalost epiduralna je u to vreme ukinuta 2 meseca pre porodjaj ,da sa se poradjala sa epiduralnom ,verovatno bih sada imala bar jos jedno cedo a ovako na zalost ostala sma na mojoj lepotici samo :)
Ne znam odakle je preuzet tekst al prskalice s toplom vodim u bolnici i saveti oko post porodjajnog oporavka... Ja to nisam dozivela u Narodnom frontu.. Jedva smo imale vode za tusiranje. Inace.. Porodjaj s epiduralom ... Nivo bola 5 ... Rekli da je sto bio polomljen pa se anestezija slila na pogresnu stranu??? !! Nasa realnost na zalost.
I ovde je zdravstveno skupo i to poprilicno..zasto mislite da nije? Kad uzmete u obzir prosek plata i koliko se odvaja za zdravstveno osiguranje podaci su sokantni... A narocito sto se nibu jednoj instituciji ne vidi gde te nase pare idu... Dakle placamo al ne dobijamo uslugu.. Srecna je svaka zena koja na porodjaju dobije zasluzenu paznju i negu... Iz iskustvs svih mojih prijateljica... Ovde je to retkost..pa cak i ako 'castite' babicu, doktora, anesteziologa... Mislim da nam trebaju tekstovi realniji za podneblje u kome zivimo a ne 'kako bi smo prosle da smo u inostranstvu'... Tacnije... Vodic kroz porodilista u Srbiji :)
To je u inostranstvu tako ,sve ti daju pre nego odes kuci.ja Sam imala odlicne ginekologe I babice,Kojima nije bill tesko sve Da objasne,nijedna tema I pitanje nije tabu za njih.na postporodjajnom pregledu me je pregledala dve min.a pricale smo sat vremena.od rane,sexa,grudi ,dojenja,kako se snalazim Sa bebom itd,ma stvarno Sam zahvalna sto Sam se ovde porodila imala Sam bas lepu podrsku od svih.ali da naponenem zato je ovde zdravstveno skupo.
Kao hirursku intervenciju bi dodala inciziju, intervenciju na dojci koja mi je radjena zbog mastitisa. Posle visesatnog porodjaja zavrsenog carskim rezom nijedan bol ne mogu da uporedim sa dreniranjem rane dojke. I pored visokog praga izdrzljivosti ocena 10 na skali od 1-5
Prvi porodjaj..prirodni bez epidurala na skali od 1-10,strah 12 bol 5. Drugi porodjaj..prirodni sa epiduralom,strah 0 bol 0
Pripreme za porodjaj su jedna vrlo bitna stvar, pogotovo za prvi, ali savetujem i za ostale. U 14h sam usla u porodiliste, bez ikakvih bolova sam se porodila nesto pre 17h uz pomoc samo pravilnog disanja i skoncentrisanosti na "posao" koji treba da obavim, da se moja beba sto manje muci.
Ono sto boli, je posle vracanje svega na mesto i zarastanje eventualnih rana od rezova, ako ih je bilo.
Tako da drage mame, koncentracija, obrazovanje i bolovi = 0
Moj porodjaj, karlicni, sa epiduralom, jacina bola 0 :)))
Moj porodjaj-hitni carski uz spinalnu anesteziju- trenutni faktor bola 10, zbog nesvestice, jer sam lezala na ledjima anesteziolog mi je stavio jastuce ispod leve strane ledja gde mi se anestezija 'slila' na desno i momenat tzv cepanja koze i tkiva sam osetila u potpunosti, i tada mi je spinalna anestezija pojacana. Postoperativni tok nije bio ni blizu bolan, samo je dodatna paznja usmerena na oziljak.
Ja sam se poradjala epiduralom mene apsolutno nista nije bolelo nista nisam osetila... Fenomenalno
Ja mojim porodjajem mogu samo da se hvalim, krenuo je oko 24h, oko 1 sam primila epidural i posle toga zaspala, probudila se u 5 i u 5:20 se porodila.
Ja sam se porodila sa blizancima carskim rezom, sramota me je da kazem da nista nisam osetila ni posle sat, ni posle dvanaest, ni tri dana. Nista! Istina, vec sam imala oziljak od operacije ciste, pa su radili na istom mestu, sto kazu da olaksava oporavak(?). ne znam kakvu su mi drogu dali, ali ja sam odmah ustala i setala...Srecno svima!
Visegradska-kasapnica zena. Toliko.
Porodila sam se u 39 nedelji, porodjaj je trajao 10 minuta, 7:15 usla u salu porodila se u 7:25, prvo dete, i to sto sam osetila ne mogu svrstati u bol vec u ogromnu potrebu da se napnem, inace porodjaj prirodan bez epidurala. Kazu da sam ja jedna od retkih srecnica, pa eto zelela bih svakoj buducoj mami porodjaj kao moj. Pozdrav :)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Uvek slušajte svoje telo i pružite mu negu i pažnju koju zaslužuje »
Recept za neverovatno ukusnu tortu koja se pravi za samo 10 minuta »