Komentari za tekst "Koliko boli porođaj na skali od jedan do pet?"

Komentara
140
Ostavite komentar
Bolelo me je 5 sa epiduralom. 12 sati trajalo,dobila epidural, indukciju, infuziju i kiseonik. Da je minut duže umrla bih.
Pretjerali ste sa bolom od carskog reza, prvih 6 sati boli kao umjereni menstrualni bolovi, kasnije osjećate bol samo kada ustajete. Više me je iznenadila iscrpljenost.
да апсолутно ми не може нико рећи да боли више цр...неко има заиста много тежи порођај у односу на другу жену...у сали дол сам се порађала испратила сам пет њих...једна и без епидурала чак...да све сам их испратила, док сам се ја и даље порађала...јер су др чекали природно , прва беба преко 4кг...поцепали и исекли најстрашније и тај тренутак док ме режу чујем...одзвања ево и даље након два месеца...опоравила се нисам још...једва ходам... болови при ушивању катастрофа, епидурал као да ми нису ни дали...последице након израсли грануломи које ћу морати уклонити јер смета...имам терспију тренутно...крварим благо не знам ни ја одакле и са којих рупа..крвна слика катастрофа одједном а у трудноћи идеална свих девет месеци....беба хвала богу сада супер, али је имала повелик хематом и повреду ручице....а све је могло и без тог само царски рез да је био....операција абдомена паааа....опорави се брзо након тог....а ја ни два месеца после порођаја са квази епидуралом нисам....хвала вам доктори у мишовићу ...😶испратила сам три смене и сви трврдили најбоље природно....
Ja sam super prosla. Oko 4h su pocele kontrakcije. Izdrzala kuci do 11h i krenula u Betaniju. Na pregledu otvorena 5 prstiju. Poslali me u pripremno oko 12h, tamo setala i oko pola dva legla na tvrdi krevet i probusili mi vodenjak i u 14.50h se porodila sa nekoliko napona. Divan osecaj...Za mene bol 0.. E aliiii onda... siven grlic, unutrasnjost i spoljasnost vagine.. dva meseca nisam mogla da sednem.. Na skali od 1-5... 10 k'o kuca..
6+ ja sam danas porodila prirodno bez epiduralne. ujtro u 4 je poklo vodenjak i u 10 i 20 sam porodila sina. nisam dobila nista za bolove. sve je bilo oke i babica jako puno mi je pomagala al jako je boleo.
Sve zavisi od osobe do osobe od bola do praga bola koliko neko moze da izdrzi.Tri porodjaja imam iza sebe treci relativno brz al i jako bolan sa obzirom da sam bolovala i diskus hernije pa je to jos vise pojacalo bolove kako u toku porodjaja tako posle porodjaja narednih 24 h i bolovi u stomaku su bili uzasni al zato posle me uopste nije boleo stomak sa prva dva porodjaja kad je bol trajao do 40 dana. Bitno je da su nam bebe zivi i zdravi bol se vremenom zaboravi
Dva porodjaja (jedan pre mesec dana), ni B od bola :) oba puta se porodila za 5 minuta...
Srećnice...
Bol je subjektivna stvar. Nekog boli vise, nekog manje. Neko je imao prijatno iskustvo, a neko ne. Sve je relativno. Sve u svemu tesko je, bicete i psihicki i fizicki iscrpljeni, a o bolnicama da ne pricam. Slobodno pokazete svoje emocije. Vristite, placite, svadjajte se, smejte se. Sve je dobro, dok god ste vi i beba zdravi i sigurni.
Meni je bilo i bolno i traumaticno. I posle 8 sati indukcije niti bolova niti otvaranja pa odmah carski. Tu pocinju traume jer se za carski nisam pripremala... ocena doktorke je bila da beba ne sme biti vise u stomaku zato je porodjaj indukovan a kasnije zavrsen carskim..
Zaista je istina da kad se porodis sve zaboravis.Ali je isto tako i istina da svaki porod nije isti,mada ja ne mogu da vjerujem kad cujem da je nekom porod bio lagan.Jer je meni bio uzasan.Iscjedak sam primjetila oko pola 23h,javila se dezurnom jer sam imala bolove,urade mi ctg,posalju me u pripremu,pregledana oko 3h pa u pola 8h do tad samo 3 prsta otvorena.Vrate me ponovo u sobu da lezim i cekam.U 18h pregled,ustanovljeno da sam otvorena 5 prstiju,zatim u pripremu odvezena,usla u salu u 20h,stavljena na indukciju do 22h,bolovi nenormalni,toliko sam isrcpljena bila da sam stvarno mislila da necu ustat ziva,prvi mi je porod i nikad ni zamislila nisam da moze onako boljeti :( dolaze 4 doktora svaljuju se na stomak,ja guram,ali beba nece i na vakum zavrsim.Ali eto hvala Bogu bez ikakvih posljedica i za mene i bebu.Jaka sam zena,nimalo kenkava,extra trudnocu imala,ali eto porod toliko uzasan,da vjerujte krv mi se sledi na samu pomisao na drugu trudnocu :(
Tako je i meni bilo,pocela da gubim svest,da bukvalno umirem na stolu.Na kraju su probudili jednog doktora,bukvalno ga digli iz kreveta.Dosao je i forcepsom iscupao bebu iz mene.Jos deset dana nakon toga sam ostala u porodilistu.To mi je bio prvi porodjaj.
5 :(
To je individualna stvar . Svaku zenu ce sopstveni porodjaj boleti najvise.
Normalno je da boli ali to je sasvim prirodan i podnosljiv bol. Ne znam zasto menjati nesto tako prirodno za sta je zensko telo predodredjeno uvodjenjem carskog reza i epidurala. Ja sam rodila bebu 4300g,bez icega. Bolelo je,usivali su me,ali nije nista tooooliko strasno. Kada zena nije kukavica i kada u glavi sama sa sobom skonta da je to nesto toliko lepo i prirodno i da je srecna jer je y bolnici i ima ko da bude uz nju dok se poradja(osvrt na bake,prabake,plemena i sve zene od kad postoji ljudska vrsta do danas,koje su se TAAKODJE poradjale bez igde icega,same sekle pupcanu vrpcu), nema nicega zdravijeg za mamu i bebu od PRIRODNOG porodjaja. Samo treba psihicki da budete jake i svesne. Ja nisam isla ni na pripreme ni nista. Hteli su da mi rade carski rez jer je "velika beba",pa da mi daju indukciju jer mi je prosao termin. I ja sam se bukvalno "dogovorila" sa sobom da to ne dozvolim,ne bih li se porodila prirodno. Porodila sam se za dva sata istog dana. Pukao mi je vodenjak,pocele su kontrakcije i brzo sam se porodila. Samo da je zena pozitivna,jaka i opustena. Nema cega da se boji. Naravno,ne pricam o rizicnim trudnocama kada bas zena mora na carski rez, ali broj tih zena je mali,hvala Bogu. Buduce mame,nemojte iz straha bezati na carski rez. To je operacija od koje se oporavljate posle dugo,ne vidite odmah bebu a oziljak na misicima i materici ostaju zauvek. A da ne pricamo o zastiti bebe koju dobije kad prirodno izadje iz vas kada joj je vreme! Samo pozitivno :)
Kako mozete bilo koju zenu nazvati kukavicom? Ja se nisam nikad poradjala, pa ne mogu da odgovaram na ovu temu, ali ono sto mi bode oci jesu komentari zena koje su se porodile prirodno i onda vredjaju sve zene koje nisu. Svaka ima pravo na svoj izbor, ja generalno imam napade panike i anksioznost i ne verujem da bih sebe stavila u situaciju da se poradjam prirodno, jer poznajem sebe. Pretpostavljam da bih se psihicki tesko oporavila od recimo 20 sati poradjanja, lekara koji se deru na tebe, itd. (ako takvi zapadnu na porodjaju, a nije retkost da se to desi). Svaka vama cast, beba od 4300g, potpuno prirodno, ali morate imati na umu da nije svaka zena toliko jaka! Vas komentar da zena samo mora da bude pozitivna, opustena i jaka je slican onome "Ako vam je vruce, kupite jahtu", neke zene jednostavno nisu jake, neke nisu opustene, neke nisu srecnice da budu uvek pozitivne i to sve treba razumeti i prihvatiti, a ne osudjivati!
Nema na cemu! Zao mi je sto umes da mrzis i sto si rasla tu gde si napisala. Svako ima pravo na svoje misljenje. Zao mi je sto nisi razumela moj post i jos vise mi je zao sto si poradjala dva dana bez plodove vode. Sve najbolje!
E pa bas ti hvala sto si nam otvorila oci, mi smo rasli na bananu. Najvise mrzim zene kao sto si ti koje se prave pametne. Ja sam se poradjala 2 dana bez plodove vode sa citavih dva prsta plus indukcija i na kraju da bi ostala u zivotu porodili me carskim rezom. Tako da zamolila bih te da svoje izrazito glupo misljenje zadrzis za sebe.
Moj porodjaj je krenuo skroz neplanirano. Uvece u 19h odem na kontrolu u bolnicu, 5 dana pre termina. Bez bolova, bez icega. Pogledaju me prvo na ctg, kazu nema kontrakcija. Na uz sve ok. i dr da me pogleda vaginalno, kaze 2 prsta otvorena, ostajes u bolnici, krenuo ti porodjaj. Ja u cudu. Tu nista, prenocim, ali cele noci sam imala bezbolne kontrakcije, mislila sam da su one brakston hiks kontrakcije. Ali sam prokrvarila od pregleda. I.sutradan vizita, ja kazem dr da krvarim, on me pogleda, kaze 3 prsta otvorena, pravo u porodiliste. Ja u jos vecem cudu. U 13h su me prikljucili na ctg, tu sam lezala, bez bolova. U 14:45h dr me pogleda 3,5 prsta i ukljuci mi stimulaciju sintocinom. E od 15h krece moj pakao koji je srecom kratko trajao. Bolovi sve jaci i jaci, pa jos jaci, pa jos, mislila sam da cu da umrem iskreno. Sreca brzo sam se otvorila, u 16:30h 8 prsta, uveli me u salu, probusili vodenjak i te zadnje kontrakcije sam jedva prezivela. Iz 4 napona sam rodila moju devojcicu u 16:50h. Nisam secena. Imala sam samo 4 konca oko ulaza u vaginu ali to nista nije bolelo. Sve u svemu ja porodjaj racunam od 15h jer sam tad pocela da osecam bolove pa do 16:50. Iako ispada da mi je porodjaj krenuo dan ranije. Ocena za bol 5. Iako je bilo brzo i bez secenja (moze se reci lak porodjaj) ja imam traumu od kontrakcija i nikako u glavi da prelomim za drugo dete koje jako zelim. A evo, proslo je godinu dana od porodjaja. Mislim da te kontrakcije nikad necu da zaboravim. Eto to je moje iskustvo. Posle porodjaja sam se relativno brzo oporavila, vec sutradan sam setala po hodnicima, a kao nova sam bila posle nedelju dana, dok sam se odmorila od svega.
Dijana, pa da, u pravu si onda. Mislila sam da nisam imala epiziotomiju. To sto je malo pocepala me nista nije bolelo, dr me je usila pod lokalnom anestezijom i nista nisam osetila. Narednih dana su me konci malooo, ali sasvim malo zatezali, skoro neprimetno, normalno sam isla i u toalet i sve. Konci sami otpali posle jedno mesec dana. Citajuci sta sve zene prolaze sa epiziotomijom, ja sam odlicno prosla jer nisam imala taj zahvat. Cak i kad je glavica izlazila dr je rekla "ovde nema potrebe za epiz". Odmah sam ukapirala. Eto na to sam mislila, verovatno se nisam lepo izrazila. Pozdrav.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Uvek slušajte svoje telo i pružite mu negu i pažnju koju zaslužuje »
Recept za neverovatno ukusnu tortu koja se pravi za samo 10 minuta »