Komentari za tekst "BEBAC: Trudnice i dalje bez plata!"

Komentara
66
Ostavite komentar
Moj brat mi je poslodavac,sve predaje na vreme od samog pocetka,ali uplate od strane drzave,opstine ili koga vec KASNE. Hiljadu puta sam rekla,Bogu hvala pa ne zavisim od drzave,do sad bi verovatno vec bila na ulici... Ali postoje zene koje zive od toga,izdrzavaju svoju porodicu,samohrane majke... Ali sva sreca pa imaju para u budzetu za bahacenje u predizbornim kampanjama i slicno.. Jadni smo i bedni!
Nas od oktobra meseca u RFZO setaju, uvek navodno fali jedan papir pa vracaju dokumentaciju nazad bez objasnjenja koji to papir fali kad smo sve spakovali po spisku koji su nam oni najpre i dali. Evo sad je 21.01.2018. a ja trudnicko cekam jos za mesec oktobar 2017. Nije poslodavac kriv licno sa njim sedim dok resava moje papire i salje ih. Bila sam licno u RFZO, ne kazem da su svugde isti ali tamo gde ja bejah krajnje su neljubazni, nadrndani i u fazonu da nece ni da te pogledaju a vec vicu da to sto ai doneo nista nije dobro.
Pa trebaju im pare za sendvice i potplacivanje glasaca. Spremaju se izbori i zato trudnicama kasne isplate. Ja sam treci put trudna i svaki put je bilo tako, pred izbore obavezno kasne isplate trudnicama!
Ja sam tek proslog meseca dobila prvu uplatu od kad sam na bolovanju a to se odnosilo na septembar mesec, sad se nadam da ce mi uskoro isplatiti i oktobar, a neverujem da ce nam isplacivati vise plata odjednom zbzbog kanjenja. U prvoj trudnoci koja je bila pre tri godine su isto kasnili, ali mesec danja krace.
Da bi poslodavac podneo zahtev za isplatu za trudnicu za mesec novembar, on to ne može da odradi pre 01.12. Po zakonu ne može da se podnese zahtev za isplatu za mesec, u toku samog meseca, nego tek kad se završi. To se poklapa s tim da doktor ne može da izda doznaku na početku meseca, nego na kraju istog. Još jedan uslov za kompletnu dokumentaciju je dokaz da su isplaćene zarade za sve ostale radnike za mesec za koji se podnosi zahtev za trudnicu. Ako se recimo plata za sve ostale radnike za mesec novembar isplaćuje 01.12. tu nema kašnjenja. Svi datumi se poklapaju, i već 01.12. može da se podnese zahtev RFZO-u. Puno poslodavaca zaradu za novembar isplaćuje tek krajem decembra (zakonski je uređeno da je poslodavac u obavezi da isplati zaradu do poslednjeg dana u mesecu za prethodni mesec). U slučaju da je plata za mesec novembar isplaćena 31.12. zahtev za trudnicu za mesec novembar može da se podnese tek 01.01. I na to dodajte da RZFO obavezno čeka 30-ti dan da isplati po podnetom zahtevu. Tako da su svi zakonski rokovi ispoštovani. Ispunjene sve zakonske procedure. Nema nikakvog kašnjenja. A trudnica za mesec novembar može da primi naknadu tek u januaru mesecu. Ja se izvinjavam zbog dužine komentara, ali se nadam da će ovo pojasniti situaciju "kašnjenja" naknada trudnica. I sama sam bila u takvoj situaciji, ali naš sistem tako funkcioniše. Da li će to biti promenjeno? Hvala
Ja sam u firmi jedini zaposleni i svakog meseca predajem izjavu povodom toga u Fond, tako da nema potebe da se ceka 31.narednog meseca, a evo jos nisam primila platu za oktobar. Suprug je bas danas bio u Fondu i oni tvrde da su pustili naloge i za oktobar i za novembar, a na racnu jos para nema. Tako da nije to bas tako jednostavno. Ocigledno moze da dodje do nekog problema oko transakcije. Mi sada moramo ponovo da intervenisemo i ko zna koliko ce to da traje dok se ne ustanovi gde je problem i ko je napravio gresku, a ocigledno se greske cesto desavaju.
To je sve tacno ali neki od nas znate jos cekaju isplatu za recimo mesec maj prosle godine. Ja sam se porodila u julu i tada i primila prvu isplatu trudnickog za mesec januar!Pre nekoliko dana mi je islplacen mart i april, ostalo jos cekam. Pritom svaki zahtev je podnet uredno u zakonskom roku, sto sam i sama proverila u RFZO.
Proverite sa poslodavcima. Nije mi plata kasnila ni u prvoj ni sada u drugoj trudnoći.
Imam srecu da moj poslodavac mani redovno isplacuje bolovanja, a njima kad prebace. Evo vec trece porodiljsko u toku.
Moje iskustvo: direktor sam u provatnoj kompaniji, 2015 i deo 2016 bila sam na trudnickom pa porodiljskom, nijedna zarada mi nije kasnila, sve uredno isplaceno, pa i godisnji bonus, ali iskljucivo zbog politike kompanije i dobre volje poslodavca. Drzava je kasnila sa uplatama, imam uvid u sve novcane transakcije i poslednja uplata bila je u oktobru 2017. Mogu misliti da sam morala da cekam na to. Na zalost velika vecina majki je prepustena na milost i nemilost drzavnih institucija koje ne rade svoj posao.
Evo i ja sam jedna od trudnica koje je primala trudnicko i pre par dana otvorila i porodiljsko bolovanje. Trudnicko je isplacivano tacno na 30 dana od podnosenja dokumentacije u filijalu rfzo. Ni jedan problem nisam imala. Poslodavci cekaju uplatu na racun pa tek onda isplacuju. Kada bi i oni malo ubrzali podnosenje dokumentacije i ona bila potpuna sigurna sam da bi sve bilo u redu. Najlakse je svaliti na drzavu. Nikoga ne branim. Ali kod mene nije bilo kasnjenja. Tj mora da se uradi obracun svim zaposlenima za taj mesec i da se preda rfzo da je isplaceno i da se podnese zahtev za isplatu bolovanja. Znaci od datuma isplate redovne plate ceka se mesec dana zato i ima kasnjenja. Malo do polsodavca malo do papirologije i zakona.
Bolovanje trudnickon krenulo mi je od 1.4.2017 ni dinara jos nisam dobila!!!! A moja beba ima punoh 8 meseci!!!! Srbija
Resenje je vrlo jednostavno, prisiliti poslodavce da trudnicama isplaciju plate kad i svim zaposlenim pa nek oni cekaju drzavu da im uplati refundaciju. Uvesti stroge kontrole i problem resen, samo sto to naravno ne odgovara nikom od poslodavaca, a drzava njih stiti. Dokle vise sve da ide preko ledja trudnica i porodilja?
Ja nisam primila jos za novembar trudnicko. Svi papiri su uredno predati, licno sam ih predala i sluzbenica je svaki papir proverila i primila tek posto se uverila da je sve u redu. Rekli su da cim udje u sistem ide brzo. Sada kada provrim na rfzo sajtu status, pise da nema rezultata i ko zna da li je uopste jos uvek uneto u sistem. Zato sa stomakom do zuba moram da idem i da se raspravljam sa njima. Ovo je strasno!
Da kad udjes u sistem ide brzo, ali dok se to desi mozes se i poroditi. Tako je bilo u mom slucaju.
Ja sam na trudnickom od 14.11. i sve uplate su bile na vreme. Bez kasnjenja.
Jelena udubi se u temu. S'obzirom da si na porodiljskommod novembra sve ti je leglo jel prvu platu placa firma gde radis (60 posto) pa onda drzava. uplate su bile za Oktobar . Novrmbarske ne. u Novembru si verovatno dobila uplatu of firme gde radis jel.plate kasne mesec dana


Ja sam na trudnickom od 1. Juna i od 26. Novembra na porodiljskom ako vas tesi ja jos nisam primila ni platu za Jun a ni za porodiljsko nista jer je poslodavac u blokadi sto se tice porodiljskog a za trudnicko sam trebala vec nesto da primim ali ni to nema za sada nista trk su mi predali pocetkom Decembra za Jul i Avgust a pocetkom Januara mi je predato za Septembar i Oktobar ne znam kada ce vise da uplate muka mi je o ove drzave ovo mi je treca beba
Bez obzira što vam je firma u blokadi, ona moze da otvori namenski račun za bolovanje koje ne podleze blokadi i da vam isplaćuje minimalac, a država im refundira sredstva na taj račun. Kada izađu iz blokade, mogu da vam isplate i razliku između minimalca i vaše plate, a država im uredno to sve refundira. Rok za isplatu razlike duga bolovanja je bilo 3 god. Ovo je iz ličnog iskustva.
Od pocetka septembra sam na trudnickom bolovanju. Preduzetnik sam i osnivac sopstvenog biznisa. Do danasnje dana sam dobila samo septembarski deo plate! Od kojih sredstava da ja platim kiriju za poslovni prostor, racune..a gde je moj zivot? Tuzno.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Uvek slušajte svoje telo i pružite mu negu i pažnju koju zaslužuje »
Recept za neverovatno ukusnu tortu koja se pravi za samo 10 minuta »