Komentari za tekst "Bebac.com za TV Prva: Skandal je blaga reč za novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom"

Komentara
123
Ostavite komentar
A sto si u Nemackoj.. Super je u Srbiji pa si pobegla da Nemcima punis budzet,a ovde kritikujes one koji se bore za osnovna prava i malo dostojanstva!
Mnogo cenim sve sto gospodja Mihnjak cini povodom ovog zakona. Nazalost, ako se bude nesto menjalo u ovom zakonu, verujem da ce to biti samo uvodjenje minimalne naknade koja nece biti dovoljna. Bojim se da ce biti krajnje simbolicna. Ministarstvo je pokazalo da nema iskrenu zelju da pospesi natalitet i to je nas najveci problem. Toliki su problemi u ovom zakonu da se skoro i ne stigne pricati o zacecu drugog, treceg, cetvrtog deteta. Ovaj zakon govori da je neophodno napraviti razliku izmedju dece vise od 2 godine da bi se dobila puna naknada tokom porodiljskog sto je zastrasujuce.
Kako da ne, toliko sam zaludna da zelim da obmanjujem i pljackam drzavu tako sto cu radjati decu! Evo, nemam pametnija posla... Kao da mi ne zelimo tu decu iskreno, nego ih radjamo zbog novca koji nam oni jedva daju. Ponasaju se kao da za decu treba novac samo dok su mali i dok drzava isplacuje, a nakon toga zive od vazduha, oblace se od vazduha, placamo im skolarinu od vazduha... Pa to mi placamo! Idiotizam i bezobrazluk od koga otimaju novac i bez trunke srama nas tretiraju kao kriminalce.
Gospodjo Mihnjak, hvala Vam sto govorite jedini kada niko ne spominje ovako vaznu temu u ime svih nas!
Ovo je sramota. Ja sam takodje pre vise od mesec dana pisala svim Ministrima i Sekreterijatima koji imaju veze sa ovim Zakonom i naravno niko se nije odazvao.Mislim sta sam ja? Individua koja se bori za svoja prava!!! Mislim da mi treba sa stomacima I bebama u kolicima treba da protestujemo ispred Vlade, kako bismo se izborile za svoja prava. Jer ovo je sramota!!! Hvala predstavnicima Bebac.com sto imamo veliku podrsku u svemu ovome.
Zene stvarno bi trebale da se organizujemo i preduzmemo nesto. Za kao sto ste rekle nase dostojanstvo i buducnost nase dece. Ako se sad prave da nas ne vide i ne cuju, mozda ce se to promeniti kad im se nacrtamo ispred nosa :)
Bas tako, i pustiti im da im bebe placu jedno sat vremena pa da vidim da li ce onda misliti da decu radjamo zbog para koje dobijamo od drzave!
Super Hikovi, ovi iz vlade i ministarstva, otimaju iz usta od siromasnih (u ovom slucaju od dece), da bi dali bogatima (u ovom slucaju sebi). Mnogo krokodila, mala bara, a za NG rasvetu u septembru ima para!
Godinama unazad imamo žene koje čim zatrudne otvaraju bolovanje, pa tako budu na bolovanju 7-8 meseci, onda porodiljsko godinu, pred kraj nova trudnoća, ali taman posla da radi par meseci,nego opet bolovanje i tako nje nema tri godine, a poslodavac i država plaćaju. I sad jedan manji procenat žena koje ne doživljavaju trudnoću kao bolest ispašta zbog većine koje zloupotrebljavaju sistem. Nema nigde u svetu da vam lekar otvori bolovanje tek tako, samo ovde i zato i jeste sad sve ovo, što ne može ta praksa da traje u nedogled. Trudnoća nije bolest, na porodiljsko se ide mesec pre termina za porođaj. Na bolovanje se ide ako postoji medicinska indikacija. Većina trudnica ima zdravu trudnoću, a manji procenat ima probleme, ali u Srb baš manji procenat ne otvara bolovanje čim saznaju da su trudne. I onda šta očekivati, pa ne može to da traje sto godina.
Nigde pa ni u Srbiji lekar ne otvara bolovanje tek tako. Evo vidis ja sam se plasila otkaza u prvoj trudnoci i kad sam se dr pozalila na bolove i ona uradila uz i videla kontrakcije, rekla mi je da moram na bolovanje. To je bilo u desetoj nedelji trudnoce, dakle odmah na startu. Secam se da sam je pitala sta ako me komisija vrati, moram li odmah na bolovanje, itd. Dr me je pogledala da sam htela u zemlju da propadnem, nagrdila i rekla mi da se ne igram darom od Boga, poslova ce uvek biti, a deca su ono sto je nezamenjivo. I eto tako sam ja jedna u nizu koja je otvorila bolovanje cim.je ostala trudna. Niko nece da ti otvori bolovanje bez razloga. Ako si trudna a radis kao vaspitac, ucitelj, u proizvodnji, kao trgovac najcesce ces zbog same prirode posla dobiti bolovanje, a one koje rade u kancelariji kao ja opet zbog nekog problema. Tako da ne brini ti brige, koje nisu tvoje, ljudi koji su zavrsavali skolu da vrse pregled i procenu, oni su za to strucni i oni donose odluke o tome ko ce na bolovanje, a ko ne. A drzavu cine upravo ljudi, odnosno ta deca koja dolaze, pa eto mi svi ovde smatramo da brigom o deci, majkama i porodicama sa decom, drzava zapravo brine o sebi, i stvara jaku i stabilnu buducnost, sto sa ovim zakonom nije slucaj.
Draga Marijana, i Vama bih porucila da lepo zvacete taj sendvic, nemojte da se zagrcnete, ko ce onda da bude bot. Srdacan pozdrav i prijatno Vam bilo.
Hajde ne laprdajte sa tim sendvičima.
Evo, gospođo, za razliku od ovih žena što prestoje 8h na poslu, ja radim u prosveti. Tokom obe trudnoće sam želela da radim sve do trenutka otvaranja porodiljskog bolovanja, vođena time "trudnoća nije bolest".
U prvoj trudnoći sam u 5.mesecu otvorila hitno bolovanje, jer moj organizam više nije mogao da se bori sa svim virusima, zbog kontakta sa tolikim brojem ljudi.
A sada...došlo je do prevremenog porođaja prouzrokovanog stresom. Hvala Bogu, porođaj je zaustavljen, ali ja sada moram da mirujem i kljukam se tabetama za smirenje.
Zaključak, divno je biti zaposlena trudnica u Srbiji. Sve, samo da ne bismo bili lopovi koji uništavamo ovu jadnu državu. Bolje uništiti zdravlje.
To se resi tako sto inspekcije zdravlja i rada obavljaju svoj posao za koji su lepo placene od strane nas poreskih obveznika, a ne tako sto kroz ovo smece od zakona diskriminisete sve trudnice.
A sta je sa zenama koje rade tezak fizicki posao ?Treba da rizikuju da ce izgubiti bebu da bi imale novac da to dete othrane ako prezivi do termina? O cemu vi pricate da li znatr koliko kosta kutija AD mleka i pakovanje pampersa koje ode za nedelju dana a gde su ostale sitnice od garderobe do lekova za bebu je preskupo sve . Oduzeli su bezobrazno puno para trudnicama i treba da se stidi svako ko to podrzava
Razumem sta si htela da kazes, mada prilicno nespretno. Postojale su zloupotrebe i to je istina, ali poenta je da je ovde drzava pokazala da je nesposobna da se obracuna sa tim, vec donosenjem ovako nakaradnog zakona sve trudnice i porodilje stavlja u isti kos, nazivajuci jos i 'mafijom'. Da izvines.
A sta bi vi gospodjo?! Da trudnice rade dok im ne pukne vodenjak?!
U ovoj zemlji gde nas uskoro nece biti trudnice treba da su zasticene kao beli medvedi!!! Da dobijaju ne 100% platu vec 150% kao nagradu za radjanje deteta!
Kad povecamo natalitet onda smisljajte glupe zakone. Ali ne, drzavu nije briga za to. Briga je samo da ustedi novac.
Evo ja sam jedna od trudnica koja ne planira da ide na trudnicko bolovanje vec samo na porodiljsko mesec dana pre termina. Imam tu srecu da je sa trudnocom sve u redu za sada i nadam se da ce tako i ostati. Primecujem da sve devojke koje su trudne u mom okruzenju planiraju da otvore trudnicko bolovanje ili su vec na njemu. E sad, ja ne mogu da znam da li je to sa razlogom ili ne pa samim tim nije u redu to komentarisati. Ne idu zene same na trudnicko nego im neko da potvrdu za to. Postavlja se pitanje ko je u ovoj prici odgovaran? Sigurno ne trudnice...
Zivot trudnica u ovoj zemlji uopste nije lak. Drustvo ne daje podrsku trudnicama koje rade i to se vidi na malim stvarima. Voziti se nasim gradskim prevozom na posao sa stomakom uopste nije prijatno. A da ne pricamo sto je prakticno nemoguca misija naci vezbe za trudnice u terminima od 6 i kasnije na koje bi mogle stici zene koje rade.
Mene bas interesuje koji posao ti radis? Videla bih te u proizvodnji za pokretnom trakom gde stojis 8h, a 15 minuta sednes za 1 pauzu! Zato svaka firma/ustanova treba da ima svoju politiku trudnickog bolovanja na osnovu tezine rada. Ali ocigledno je da posle ovoga natalitet treba da opadne, pa da vidimo sta ce novo smisle!
Bravo. I ja radim na normu i sigurno bih otvorila trudnicko bolovanje,samim zim sto sam imala vec dva spontana pobacaja.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »