Komentari za tekst "Bebac.com za TV Prva: Skandal je blaga reč za novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom"

Komentara
123
Ostavite komentar
Treba da vas bude sramota da tako nesto uopste pomislite, a ne da napisete! Ako mislite da je prezivljavenje na minimalcu iskoriscavanje drzave svaka vam cast. Sigurna sam da kuci imate dva kuceta i dva maceta obucena po najnovijoj modi, jer ovako nesto moze da napise samo neko ko nema i ne zeli decu.
To se onda radi na drugi nacin pa se sankcionisu lekari i komisija koja odobrava bolovanja a ne trudnice i porodilje, a nama i sistem i drzava jesu truli i to na svim poljima
Posto nam se predsednik Vucic Aleksandar ne skida sa televizije i za sve ima odgovor i resenje,ovom prilikom bi molila da licno on resi problem nataliteta i finansijske podrske porodicama Srbije i da nam vrati pravo na 100 % porodiljsko i trudnicko bolovanje.Ako to ne urade funkcioneri nemaju nikakva prava da pricaju o natalitetu u ovim strasnim uslovima u drzavi.
Zanima me, ja sam pausalac, nemam zaposljene radnike a trudna sam. Da li ja imam pravo na nadoknadu porodiljskog osustva?
Ima li neko iskustva sa tim...?
Nepravda je prema svima, dal imali 150000 hiljada ili 25000 nije uredu da tako rade
Ok. Najprostije evo. Radni stan na neodredjeno mi je 5godina. Uredno prijavljena i sve po zakonu odmah posle fakulteta. Bez prekida ikakvog. Zbog planiranja porodice jer moras da planiras prvo dete dobila u 30oj godini prosle godine. Porodisljko odsustvo mi se zavrsava u decembru. I planirala sam da sledece dete rodim to pre jer zasto bih cekala. Da li to znaci da ja moram da radim 18meseci od vracanja na posao da bih imala punu platu ili se racuna 12meseci mog porodiljskog i da radim jos 6meseci?
A da li mora u istoj firmi ili sme da menja firmu? Ili se ako promeni firmu smatra kao prekid radnog odnosa?
Postovana, racuna se i porodiljsko, jer du za to vrema placeni porezi i doprinosi.
Toliko me sve ovo potresa kao majku i ne mogu da shvatim kakvi smo mi to ljudi, roditelji pre svega. Ovo je jedino mesto gde mogu da napisem utisak sa lekarske komisije koja je sada centralizovana u Aleksandra Kostica. Pre nekoliko nedelja odvela sam dete na komisiju da produzim porodiljsko. Kada sam usla u sobu 42, bukvalno su me gledali kao kriminalca koji je dosao da osteti drzavu pa ce meni sada oni da objasne ko su oni a ko sam ja. Toliko jadan i bedan osecaj. Pritom,nijedan papir lekara nisu pogledali. Najtuznije od svega je sto su doticna gospoda PUŠILA u kancelariji gde se pregledaju bebe. Skandal! I kome vi da se zalite? Ovima?! Bolje bi bilo dotičnom ministru da se pozabavi svojim "strucnim" kadrovima i njihovim bahatim ponasanjem. Sramota me je u kojoj zemlji zivim!
Verujem da sve ove komentare piše gospoda iz Beograda koja nema predstave šta se dešava sa nama "običnim smrtnicima" iz manjih sredina da ne kažem baš marginalizovanih grupa jer je i više nego očigledno da nas takvim smatrate. Šta kažete na to što je neko kao npr. ja radio u DRŽAVNOJ USTANOVI 4god.a na kraju sazna da radnog staža ima celih 5meseci??? Da ne zaboravim, imam fakultet, specijalizaciju i licencu za rad!
Srdačan pozdrav!
Nemam reci, strasno!
Ah, tu je druga problematika. Veliki broj žena produžuje porodiljsko, a sa detetom sve u redu, pa sad se lomi po leđima i onih koje zaista imaju problema sa decom. Ti čim si ušla oni su pomislili evo još jedne kojoj se ne radi.
To je tacno, jer vecina zena u svom okruzenju je produzilo bolovanje eto tako, daj jos malo da ne radim.
Na vreme sam otisla... Ovo je strasno...
Citam razne komentare i sve i da zene iskoriscavaju period trudnce, ako mogu tako da kazem, zar je to toliko strasno za drzavu ili jendog poslodavca, da zena provede u proseku 1 u 30 godina staza bez rada i sa primanjima? Ima zena koje nikada nece biti trudne, ima onih koje ce biti 3, 4 puta, ali 1 dete po porodici je prosek u Srbiji. I sad ta Srija gleda da ustedi na tu jednu godinu sto zena nece raditi, a ista ta zena ce raditi ceo svoj vek i placati porez toj drzavi i placati ko zna jos sta sve.
Ja ću imati 2500 dinara platu. Placam i dalje porez na dohodak i plaćaću doprinose kao preduzetnik celo svoje bolovanje. Kako je to moguće da budem u minusu? Priređujem, plaćam uredno državi sve dažbine. Očekivala sam stimulaciju, vetar u leđa a ne pljuvačku u lice!
Ma dajte bre, smesni ste sa tim gornjim limitom! Pa zar joj je malo 150000 dinara??? Sta je sa nama koje imamo 25000,minimalac i jos plus smanje na 6000 din, sto bi u mom slucaju bilo?? Neko zivi ceo mesec sa minimalcem, izdrzava cetvoroclanu porodicu a vi pricate kako su ostecene te koje ce da imaju 150000 na bolovanju. Pa dajte da vidim ko su te, cime se one bave, sta one to rade pa im je tolika plata? I da, koliko zena radi na crno, koliko zena bude prijavljeno na mesec, dva, pa je odjavi poslodavac da ne bi placao doprinose, pa opet prijavi na malo i sve u krug? Bas mene briga za one koje imaju platu 150000 i vise, ta ide svake godine i na zimovanje i na letovanje, dete joj se vozi u svemirskom brodu od kolica i ima sve zivo sto su proizveli, a sta ce ona beda koja moli Boga da doji da ne bi morala da kupuje dohranu jer nema od cega, koja je kolica pozajmila, i skoro sve od stvari i opreme za dete, koja kupuje najjeftinije pelene jer za drugo nema pa kakve god one bile? Borite se za tu bedu kojoj bi jedinu radost u zivotu to dete pruzilo, a sada ni na to nema pravo, jer joj drzava ne dozvoljava, a manite se onih koje imaju i previse. E Srbijo da Bog da te nemalo!
Muka mi je od vas što na minimalcu napravite po dvoje- troje dece, pa posle Srbijo da Bog da te nemalo. Ma hajde! Nije Srbija i neće nikad biti Norveška, a ako radiš za minimalac možeš imati jedno dete, ali i ono da bude željno svega, pa razmisli. Ili rodi jedno, pa nauči nešto da radiš da mu omogućiš dobar život ili se ne razmnožavaj. Evo dole su ti žene navele primere, jedna napisa da je od časova koje je davala uspela da studira.
Gospođo, porodica se planira u skladu sa mogućnostima. Ja bih volela imati 4 dece, ali imam mogućnosti za dvoje i više od toga nećemo imati. Ali idemo i na letovanje i na zimovanje, nismo ukrali ni jedan zarađeni dinar, nego dugo godina smo učili da bismo osigurali dobra radna mesta.
Bravo Petra, slazem se. Muka mi je vise od ovih zena, majka, kraljica koje misle da su boginje ako imaju copor dece, a pas nema za sta da ih ujede. I sta kao to je super, gomila dece, prezivljavaju svaki dan ali neka mi smo srecni. Posle drzava kriva, daj pomozi ovde, pomozi onde. Kad ste pravili decu niste se zalile, a sad kuku lele kad treba izdrzavati decu. Ko ima mogucnost svaka cast za vise dece, a ko nema neka razmisli dobro.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »