Komentari za tekst "Imaš platu - ne rađaj!"

Komentara
88
Ostavite komentar
Strasno!!!!
Meni ovo lici na ono "sta je starije, kvocka ili jaje". Mi (narod) gledamo da na sve moguce nacine zeznemo drzavu, mnogo sta se ne postuje, bezobrazluk na sve strane. A samim tim, i drzava zeza nas. I vazda se vrtimo u krug.
Evo ja sam sve postovala. Svaki dinar poreza i doprinosa mi je uplacivan, odbijala da radim na crno belo i sl. Svaki dinar poreza platila drzavi i sad mi se skida plata kad ocekujem bebu i imam kredit odobren na pun iznos plate!
U ovom tekstu stoji samo da nesto ne valja. A ne pise da je itekako povecana pomoc u realnom iznosu, sto ce najvise doprineti roditeljima sa troje ili cetvoro dece. Sto se tice vakcinacije, njima se stiti kolektivni imunitet i usled neodgovornosti roditelja treba im se i ukinuti isti. Kao i za obrazovanje! A takodje, nigde niste naveli da to ne podrazumeva momentalnu obustavu u datom trenutku. Tako da deca koja nisu adekvatno vakcinisana usled losem zdravstvenog stanja ne spadaju pod ovu obustavu. Onaj ko je pisao tekst imao je jasnu nameru da ocrni sve ovim zakonom, a ne da malo dublje udje u tematiku. Toliko o tim majkama kojima je plata 200.000, razbacujete se sa ciframa dok realno mnogo roditelja sklapa kraj sa krajem i rade za minimalac iako se trude isto kao i te majke sto su na “pozicijama”.
Drage majke, slazem se sa vama. Moj komentar nije bio protiv majki koje su svojim radom i zalagenjem dobile zasluzeno. Ja sam samo navela da je ovim Zakonom nesto promenjeno i na bolje, i kao takvo treba se navesti isto u tekstu. Mnogo je veci problem sto plate i dalje kasne, sto ne znas da li te ceka posao kad se vratis. Ja nisam finansijski ugrozena, cak stavise lepo zivim iako nemam tih 200.000. Poenta je da ljudi jedva rade za 200-300e, a ovde se kao problem navodi nesto potpuno drugacije i ima za cilj samo da ocrni. Da nije bilo toga, uhvatili bi se za nesto drugo. Zakon sam po sebi nije savrsen, treba jos mnogo toga da se unapredi i ovoh drzavi. Ali ko zeli da ima decu, rodice ih i sa 20.000 primanja. U Evropi zena ima prava na 3 meseca bolovanja, mi imamo 365 dana i to ocigledno isto ne valja. Svakako, necu dalje ulaziti u polemiku i nemam nameru nijednu majku da omalovazavam niti sta slicno. Poenta je da se narodu ne moze ugoditi. Lep dan vam zelim i uzivajte sa svojom decom.
te majke nisu "krive" jer imaju veliku platu, za to su se skolovale i izabrale su da ostanu u svojoj zemlji! Jeste pomoc uvecana, konacno, ali to sa biranjem ko ce da dobije i koliko, to nema smisla. Ako si socijalni slucaj, onda trazi pomoc na druge nacine, a ne zenama koje su finansijski jace da se lupaju macole da bi drugima bilo bolje. Sto se vakcinacije tice, ima gomila primera gde su roditelji dali sve vakcine osim MMR-a koji ne smeju da daju jer im je dete alergicno na jaje i sada drzava kaznjava roditelje koji su vec dovoljno kaznjeni.
Nista mi kao narod ne znamo da uradimo do kraja i kako treba, sve nesto na pola i preko tudjih ledja.
Svako treba da gleda u svoje dvoriste i sta je ulozio a sta dobio! Ako je neko placao poreze i doprinose na 200,000 treba toliko i da dobije za vreme porodiljskog, a ne da te pare idu socijalnim slucajevima pa da drzava prica kako pomaze a u stvari pomazu druge majke koje su pokradene! Neka se onda to tako i predstavi!
Bot! Jel si stavila majonez na sendvic?
U pravu ste
Zakon bi trebalo da bude isti za sve. Dakle ostavi majke da primaju i 200.000 i 23.000. Kao i idiotluk sa povrcajem pdva na koji roditelji sa vecim budzetom nisu imali pravo
Naravno da je u negativnom kontekstu jer ce te zene biti ostecene od strane drzave. Nikom nista nisu ukrale, 99% njih je napornim radom to zaradilo i sad im neko uzima.
Pa te sa minimalcem ce dobiti podrsku a ove koje rade za veliku platu i placaju velike doprinose ce biti zakinute. Izvinite molim vas sto sam se skolovala i 11 godina borila da napredujem u struci. U ovoj zemlji sigurno vise necu radjati decu!
Cemu stavljanje pod navodnike zene koje su na pozicijama, kako kazete?
Mislite da bi ih privatni poslodavci placali toliko da nisu zasluzile toliku platu, da ih je neko tu postavio po partijsko-rodbinskoj vezi? Iste te zene ogroman novac daju u PIO i RFZO dok rade, i onda kada treba drzava da im obezbedi podrsku u periodu bolovanja, puj pike ne vazi! I za kraj, nisu te zene krive sto ostatak Srbije grca u bedi i siromastvu, vec nesposobni vlastodrsci koji ne umeju da donesu zakone i stvore institucije koje ce podrzati razvoj ove zemlje.
Draga Aleksandra, udji molim te ti u tematiku, pa nam objasni dobre stvari ovog zakona... Cak nisu vise u pitanju uspesne zene, koje ti ocigledno toliko bodu oci, vec su ugrozene i zene sa relativno malim primanjima i tom nesrecom sto nisu bile prijavljene ili sto su radile manje od 18 meseci pre trudnoce... dosli smo u situaciju da zena ne moze da radja ako ne radi bar godinu i po dana, jer i da ima svega 40k platu, to ce joj se smanjiti, a ti, ako zivis ovde i posteno zaradjujes svoj hleb, znas koliko on kosta... zao mi je sto je jedna zena napisala komentar poput tvog...
Moram vam nesto priznati. Iskreno, pocinjete da me nervirate ovakvim tekstovima. Sve sto drzava uradi vama ne valja, ili se potrudite lepo da sve nas obeshrabrite ovakvim tekstovima. Ko ima nek radja decu I ko ih voli, ko ne, ne I kraj.
Koliko su ti platili za ovaj komentar?!
Dodatno, ukoliko ste se borili tokom karijere i stigli do plate za koju plaćate godišnji porez na extra zaradu nemate pravo ni na roditeljski dodatak o kome se toliko prica, na dodatno smanjenje plate tokom porodiljskog vezano za tri prosečne zarade. I zašto onda placati onoliko poreze i doprinose, stimuluse se rad na crno, mogla sam da ustedim od poreza koje je poslodavac placao dobrano. Da ne otvaramo temu doprinosa za zdravstveno osiguranje i kvaliteta usluge koju dobijete, ne govorim o stručnosti vec o neuslovnim uslovima ukoliko daleko bilo trebate tokom trudnoće biti u bolnici, ostalo ionako idete privatno ukoliko želite neki standard usluge za koje verujem da sam i vise nego platila tokom placanja doprinosa na platu. Steta. Da ne bude sve negativno, dužina trajanja porodiljskog je za pohvalu, sto je nisu smanjili 😊
Draga moja, to sto nisu skratili bolovanje, ne znaci da mi necemo biti primorane da ga skracujemo same... Iako imam tu “natprosecnu” platu, nemam mamu i tatu ili svekra i svekrvu bogatase, vec sam u kreditima do guse da bi to dete i ta deca sutradan imala gde da zive... sad mi oduzmu ono s cim sam kupovala hranu, pa se postavlja pitanje cime da hranim decu.. jer porez mora da se plati! Naravno, druga varijanta je da se vratim na posao cim mi zaraste rana... a posle nek se pitaju zasto nam deca ne doje, zasto je ovo ovakvo, a ono onakvo... :(
Upravo se suočavam sa takvim problemom, kao zena preduzetnica, umesto da Vas drzava podstice oni kao ptice grabljivice uzimaju svoje harace a zena gubi cak i pravo na potpun iznos refundiranja bolovanja. Jer ako ste zena preduzetnica gubite pravo na celokupan iznos jer morate da imenujete poslovodju a od papira traze Vam sve samo da bi nasli nacin da ne refundiraju tj nadoknadjuju. A doprinose moras da placas... Pa kazu radjaj...
Sramota. Svuda bruji vest kako porodice za prvo dete dobijaju 100000, za drugo i trce.....a gde je da se javi neko povodom ovog pitanja, trudnickog i porodiljskog. A da nepricam o tome da negde trudnice dobijaju ugovore za stalno, a negde to ne vazi.....sta je zakon i sta je po zakonu menamo mi pojma....ovo je rasulo....a deca nek su nam ziva i zdrava
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »