Komentari za tekst "Država poručuje mladim mamama da odlože roditeljstvo!"

Komentara
72
Ostavite komentar
Ja sam na trudnickom od prosle godine..porodiljsko istice krajem oktobra ...da li to vazi i za mene?
Ne vazi, jer si dete vec rodila i samim tim te hvata stari zakon. Ovaj zakon vazi za majke koje rode posle 1 jula.
Citavih 8000 hiljada za mesec dana,A ona govna politicka toliko uzmu za jedan dan.VUCICU kako te nije sramota
Kao prvo radnik uopšte nije zaštićen,a kao drugo oni pričaju da pospješuju natalitet. Nismo mi to tržili oni su sami to hteli.ko im je kriv što se porodilje bune.
To sto se kod nas deca radjaju bez nekog plana(pola brakova tako pocinje a i ubrzo se zavrsi) ne znaci da je drzava kriva. Ona samo trazi da radis godinu i po dana kod odredjenog poslodavca da bi bila u stanju da ti da platu dok si na trudnickom. Dosta devojaka je po starom zakonu posle mesec dana rada otislo na trudniko, posle na porodiljsko, posle se vrati 2-3 meseca pa opet jos jedno dete. Od takvog radnika je jedini dobitak dva deteta, ali poslodavac nema nikakve koristi a drzava samo ogroman trosak.... Moras nesto da das drzavi da bi dobio nazad nesto....
A sta ako si prijavljen na pun iznos, i radis vise od 10 godina, i odes na porodiljsko,ali drzava odluci da ti uzme ono sto smatra da je visak i da dobijas iznos koji su oni odlucili da je maksimalan. Ok, oteli su jel nemas kontrolu nad svojim novcem. Da su uzeli taj "visak" i rekli ovo cemo dati onima koji imaju mnogo manje, pa cemo.eto odrediti da za porodilje minimum bude jedna prosecna plata (posto su za maksimum odredili nekoliko prosecnih), pa i da se nekako pokriju sa svojim kradjama, al nista od toga. A onda opet, ako tako dobro znaju da odrede maksimum primanja za porodiljsko, zasto nam se obrachnava zdravstveno na pun iznos? Zasto.ga ne obracunaju na njihov odredjeni maksimum? Tad ne bi ukrali nista, i to bi bilo u redu.
Mozda sam ja jedina zaposlena u porodici, mozda imam kredit za stan, kola, trudim se da budem samostalna i da ne zavisim ni od cega od drzave, nego joj dajem i onda za uzvrat dobijem kradju od te iste drzave?!
(Da ne ulazim sad u pricu o zdravstvenim uslugama koje na kraju moram da trazim privatno, jer su i tu uveli ogranicdnja kad smatraju da za nesto treba da se daju analize a za nesto ne, iako mesecno drzavi dajem ogroman iznos, da sam taj iznos cuvala sa strane i koristila samo kad mi treba mnogo bih bolje prosla)
Mi smo nedorasli demokratiji, jer smo i dalje u kapitalizmu gde svi moraju biti jednaki. Oduzmi onome ko ima i ko se trudi da daš onome ko nema. Pa nismo svi isti i nećemo nikad biti. Ne treba žena sa 8 razreda škole da ima istu platu kao ona koja je recimo IT stručnjak. Zašto se ženi koja recimo zarađuje 2000€ mesečno uzima da bi se nekome sa minimalnom zaradom povećavali prihodi? Nismo isti i ne možemo nikada biti.
Pobrkao si dečiji dodatak i platu ženinu. Deca su jednaka, pa dečiji dodatak treba svako da dobije isto. ALI, oprosti plata je nešto drugo, ja godinama zarađujem preko 1500€. Zašto sam ja dužna da trpim da se od moje plate skida da bi tamo neko ko je zarađivao mnogo manje na račun moje plate sada imao više?
Ivane,ne priča se ovde o detetu,nego o primanjima žena na porodiljskom. Dakle, žena koja nigde ne radi,domaćica je,nema platu,pa nema ni porodiljsko, žena koja zarađuje 2000€ nije dužna da trpi penale od države da bi se dalo nekoj koja radi za 200€.
Porodiljsko je porodiljsko zbog deteta a ne zbog škole ili zvanja. Kojom logikom dete jedne žene po rođenju vredi više nego dete druge žene?
Biće da ste pomešali uređenja pa komunizam nazivate kapitalizmom a ustvari mislite na fašizam.
Sramota! Pod ugovorom sam 11 godina, dobila sam pre 2 godine dete i planirali smo skorije drugo ali uzevsi u obzir ovaj zakon i to da nisam za stalno moracemo ili da cekamo jos par godina ili da se usudimo na jos jedno pre 18 meseci...
A niko ne kaznjava firmu koja dozvoli da radnici na ugovor rade duze od 2 godine! Koji krse zakon i zanemaruju prava radnika!
Sramota! Pod ugovorom sam 11 godina, dobila sam pre 2 godine dete i planirali smo skorije drugo ali uzevsi u obzir ovaj zakon i to da nisam za stalno moracemo ili da cekamo jos par godina ili da se usudimo na jos jedno pre 18 meseci...
i onda ti kao drzava poklanja 100000, a otme ti 300000. Nemam reci
Evo još jednog zanimljivog slučaja! Imam 37 god i dvoje dece. Planirala sam i trece. Pre 3 meseca uz dvoje male dece i muza na specijačizaciji uz veliki trud i odricanje polohila sam spexijalistički ispit i stekča zvanje lekara specijaliste j bolnici j kojoj radkm vec 9 god. Konacno ke moja plata postala pristojna za život kad j slucaju da sada odem na porodiljsko smanjice se za 24k. Znaci moj trud i zalaganje vredi nista ivoj druzavk. Ako hoces dete-plati!!!
Slican slucaj i kod mene... Nakon ogromnog truda i zalaganja sam doktorirala, a onda i stekla vise zvanje (na fakultetu na kome radim vec 6 godina), ali posto sam nakon nekoliko meseci ostala trudna, plata na porodiljskom mi je umanjena za 15ak hiljada... Eto kako se trud nagradjuje... Prosto osecam kao da sam kaznjena sto sam rodila dete...
Meni su i prosek umanjili 5.000... Prosipaju price glupom narodu... Moze im se.
Ovo stvarno nije u redu, mora bolje da se reguliše, to se slažem, ali što se ne vratite ranije sa bolovanja kada dete navrši 6 meseci jer to je minimalni uzrast da dete krene u jaslice?
Da li je realno da vi botovi i ovde gamizete i slinite?
stvarno? Dal da tebe poslusamo?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »