Komentari za tekst "Gojaznost u trudnoći - da li trudnica sme da drži dijetu"

Komentara
62
Ostavite komentar
Drage mame ja sam u 5 mesecu trudnoce imala sam pre trudnoce 58kg sad imam 67kg i jako me plasi toliki porast kilaze a nejedem sad bas nesto preterano osim ovih zimskih praznika kad su svi krkali svasta al trudim se da nejedem kasno i uzimam povrce i voce a sve mi je u stomaku i grudima,nadam se da ce mi ova zima brzo proci pa da na prolece pocnem da setam al inace mi svi zezaju da sam bucka sa obrascicima i muz me zove prasence a sta da radim da nejedem a kad mi zakrce creva ja sam nervozna...
U 9. sam mesecu trudnoce, pred porodjaj, i ugojila sam se do sada svega 7 kg (mislim da je to uspeh). Medjutim, skoro sam radila biohemijske analize i videla da su mi holesterol i trigliceridi poviseni, a uz to i enzimi u jetri. Znaci da mi je organizam "zamascen" iako se nisam puno ugojila. Jela sam raznoliku hranu: obilje voca, povrca, sve vrste mesa, ali i ogromne kolicine mlecnih proizvoda, pa i peciva. Slatkise, gazirana pica i ostale nezdrave namirnice sam potpuno izbacila. Ipak, plasim se da sam naskodila zdravlju moje bebe i da nisam dovoljno pazila na zdravu ishranu. Nekako, osecam krivicu. Ali, sta je tu je...nema povratka.
Ovo mi je prva trudnoca i trenutno sam u 24 nedelji trudnoce. Do sada sam se ugojila 20Kg i to me malo brine! Cini mi se da jedem kao i prije trudnoce ali...kilogrami se lijepe! ima li neko bilo kakav savjet ili neko ohrabrenje?
Moguće da je proradila sitna žlezda
Imala sam dve trudnoce. U prvoj blizanackoj ugojila sam se 10kg, ali sam se porodila u 31. nedelji trudnoce tako da se to mozda i ne racuna, ali u drugoj trudnoci ugojila sam se isto 10kg i stigla do 40. nedelje. Kada sam se vratila iz porodilista imala sam 3 kg manje nego pre trudnoce. Sada posle 12 meseci od porodjaja imam jos 10 kg manje. Zadovoljnija sam nego ikada i svi kazu da lepo izgledam. Evo sta sam radila. Kombinovala sam hranu pri unosima. Neki to zovu dijeta ali ja se ne bih slozila. Jela sam 1. dan proteine 2.dan skrob 3. dan ugljene hidrate i 4. dan voce. Ovaj 4. dan sam u tudnoci izbacila i uvela ga tek posle porodjaja. Dojila sam svoju bebu 9 meseci i svaki mesec gubila po 1 kg. Uz to sam svakodnevno pesacila 10km, a od kako moja Stasja moze da sedi vozimo se biciklom 3 puta po 1h dnevno. Naravno da sam pratila svoj organizam i koristila sam vitaminske tablete po savetu ginekologa, a i neke smernice u ishrani koje mi je dao. Uz sve to slusala sam i svoj organizam. Nisam dozvolila da "puknem". Kada je bilo neko slavlje zaboravljala sam na moja pravila i kako bih ja rekla taj dan sam "djubretarila". Kada sam dojila imala sam stalno skuvan caj na stolu pored kojeg je bila fotelja za podoje. Daklem moja Stasja siki, a j apijem solju caja i jedem jabuku. Svaki put. Eto vam recept. Slozicete se samnom da nije tesko samo treba pronaci vreme za setnje i voznju biciklom.
Hvala na savetima!! Ja se pripremam za drugu trudnocu i ne smem da dozvolim visak telesne mase jer imam problema sa kicmom! Sigurna sam da ce mi ovi saveti pomoci da se ne ugojim preterano. Inace, u prvoj trudnoci sam se ugojila 17 kg sto je bilo prilicno neprimetno jer sam bila jako mrsava ranije.
hvala puno na savetu
zdravo jas sam suze radila sam in vitro sad sam u 18 nedelja trudnoce i super se osecam,do pred neki dan sam povracala hranu kad pojedem i kad popijem vitaminskih tableta .ove nedelje za prvi put sam osetila pokrete moje bebe i mnogo smo sretni ja i moj suprug.caos i kiss do svih mama
Ja sam 29. nedelja trudnoce i ugojila sam se 17 kg. Ne brine me to sto sam se ugojila jer sam bila mrsava, ali me brine sto se hranim nezdravo:hamburgeri, pice,rostilj. Ja ne znam i ne volim da spremam, a i radim pa nemam ni vremena za ovu nauku. Brinem samo zbog bebe. Rezultati krvi su mi relativno dobri, sve vrednosti oko granice normale. Sta moze da bude mojoj bebi, ne daj boze, ako se hranim nezdravo?
caos, ja sam u 23 nedelji, pocela sam se osecati truntavo oticem,zatrudnela sam sa 75 kg, a sada imam 74 kg,kao pazim sta jedem, ustvari jedem svasta ali ne preterujem, u prva tri meseca sam izmrsavili 5 kg, inace mi je moj doktor profan rekao da ne jedem voce i srecna sam jer voce ne jedem odkad znam za sebe,ali povrce obozavam. nadam se da necu biti tenkic na porodjaju.
Pre trudnoce sam bila vegeterijanka i hranila sam se ekstremno zdravo punih 9 godina. Moja tadasnja kilaza iznosila je 52 kg.
Medjutim, u trudnoci se situacija drasticno promenila. Pocela sam da se hranim nezdravo, tj. jela sam hamburgere, svakakve grickalice, beli hleb. Na zitarice i voce nisam pomisljala. Cak sam i meso pocela da jedem! Isto tako, koka-kolu sam bukvalno tamanila, dok ranije nisam mogla da je podnesem. O cigaretama da ne govorim. :D
Isto tako, ne pijem nikakve
dodatne vitaminske komplekse, nemam ni jednu striju, a stomak mazem tek od pre nekoliko dana sa Dove kremom za suvu kozu.

Za dva dana ulazim u 33. nedelju i ugojila sam se tacno 10 kg. Sve vreme do sada smo se i bebica i ja sjajno osecale, i nije bilo problema. Nikakvih poteskoca, virusa, bolova, neuroticnih promena raspolozenja, niti bilo kakvih "trudnickih tegoba".

Sada pokusavam da se hranim sto zdravije, i bukvalno teram sebe da pojedem neku vocku i da ne pijem koka-kolu, ali zgresim vrlo cesto i super se osecamo :)

Mislim da je najbolje da trudnice slusaju svoje telo i da izbegavaju stresne situacije. Dakle, samo opusteno :)
Cao svima! Ja upravo ulazim u 33.nedelju i evo, vaga kaze +15kg! Uzasno me to nervira, posto u prva 3,4 meseca nisam dobila skoro nista, u 18.nedelji, jedva 3-4 kg, a sad imam dodatnih i teskih 15kg. U principu, ne izgledam debelo, mozda sam se malo zaoblila ali problem je sto poslednje 3 nedelje lezim jer mi je dr strogo zabranio kretanje zbog skracenog grlica. To mi bas tesko pada, i mada ne jedem uvece kasno, u principu najobilniji mi je dorucak, celog dana nesto grickam po malo, ali sada je pocelo sve da se lepi. Sto zbog 3.trimestra, a sto zbog fizicke neaktivnosti, pa jedva cekam da udjem u 9.mesec i da se porodim :-). Pozdrav!
Ja sam u trecem mmesecu trudnoce i uzasno mi je muka od svega. Tesko pocinjem da jedem, a kada krenem ,neznam da stanem. Vec imam masne naslage na stomaku. Dosta i lezim, jer mi se stalno spava i osecam neki umor. Pomozite savetom, kako da savladam, ovaj umor, napade mucnine i prejedanja.
Zdravo drage mame! Ja se zovem Natalija. U sestom mesecu trudnoce sam i do sada sam dobila 6 kg na tezini, od toga 3 kg u predhodnom mesecu. Istini na volju jedem vise nego ranije, ali se trudim da ne pijem gazirane sokove, cak ni guste. Voda je uglavnom moj izbor. U toku dana jedem sve i koliko mi se jede, ali posle 8h uvece gledam da ne jedem nista! Mozda neku vocku...Zato mi je dorucak obilan jer celo vece mastam o tome sta bih mogla za dorucak da pripremim... Takodje sam od ove nedelje na bolovanju, bebac je nisko, pa cu se malo primiriti, a to je idealna prilika da vise vodim racuna o tome sta cu i kada jesti...Iako dok citam ostale komentare, ja sam relativno malo dobila na kilazi, ali ocekujem da cu u narednim mesecima nadoknaditi i sustici vas sve!!!
Ma nema veze, vazno je da bebac moj lepo se razvija i da bude zdrav! Sigurna sam da kada pocnu besane noci i duge setnje, sve ce nam se to, drage moje, otopiti ko od sale!!!! Zato - uzivajte u svojoj trudnoci i ne zaboravite: OVO SU NASIH PET MINUTA!!!
Cao svima,ja sam trenutno u 27 nedelji trudnoce.
Neposredno pre trudnoce sam se bavila fitnesom,pa i u pocetku trudnoce dok nisam znala da sam ostala u drugom stanju.Drzala sam dijetu,zivela celo leto od lubenice i dinje.Za to vreme sam od 75 kg za dva meseca sisla na 68.
Kada sam pocela normalno da jedem zbog trudnoce,momentalno su mi se kilogrami vratili,a i dosta sam dodala.Tako da sada imam 86,5.
Ja sam krivac za to,pre trudnoce sam bila bukvalno zeljna svega.Burek sam nocu sanjala,nisam smela da prekrsim dijetu.Sada jedem sve,sto mi se jede.A i moji najblizi me nutkaju,"jedi,greota da ono vidi a da ti ne pojedes".
Ali me ne brine kako cu skinuti kilograme,zbog toga sto sam u 20 godini imala 97,da bih za dve godine dosla na neverovatnih 62.Istrajnost.
Samo me brine,da ne naskodim bebi.
Sve vise govore da prekomerna gojaznost steti,cak su mi u bolnici na pregledu skrenuli paznju na to.
Ja licno misli,da je to cista genetika.Za moju babu,koja je rodila devetoro dece-nikada se od debljine nije znalo kada je trudna.Majka mi se ugojila u svojoj drugoj trudnoci,pa i do danas vodi bezuspesan rat sa kilogramima...Videcemo,samo da bude sve u redu sa devojcicom,drugo nije vazno.
Sam da se pripazim dijabetesa,kog imaju clanovi moje familije,sa obe strane...Takozvana,zenska linija.
Cao svima...ja sam u 7.mes.trudnoce,i do sada sam se ugojila 10kg.Najvise sam se ugojila u petom mesecu,a sada sam redukovala ishranu,izbacila slanise i slatkise,i evo za vise od mesec dana ugojila sam se samo pola kg.Oticu mi noge uzasno,ne znam da li i vi imate isti problem?!Pozdrav za sve mame i buduce mame...
Cao svima zovem se Sandra.U 6.sam mesecu i poprilicno sam se ugojila ali bila sam premrsava pre trudnoce,a posto je ovo moja treca trudnoca valjda se sa svakom narednom zena vise goji.Radila sam sve analize i za sada je sve u savrsenom redu tako da me kilogrami puno nebrinu bitno je kako se vi osecate i kako se beba razvija!Ovde u Americi zene su puno krupne tako da budu prekrupne u trudnoci ali to je doktorima ovde normalno i niko se neopterecuje sa tezinom.Zato i vi drage moje uzivajte i opustite se i jedite onoliko i sta vam organizam trazi!!!
Cao svim buducim majkama i vec majkama,ja sam se u trudnoci ugoila 12kg,a cetri dana posle porodjaja kad sam stala na vagu imala sam isto kila kao i pre trudnoce sto znaci da na meni nije ostalo nista.A samo da znate da u opste nisam brinula sta cu da jedem i koliko i ako sam pritom imala visok pritisak koji je bio rizican za bebu.Zato majke najbolje je uzivate u trudnoci koliko god mozete.Pisite mi i saljite mi recepte i ja cu vam uzvratiti.ivar14@live.com Ljubim vas
Pozdrav, moje ime je Sanja u drugom sam mjesecu trudnoce i imam uzasno vbeliku potrebu za hranom :) toliko veliku da me prosto cini nervozo9m, da li mi moze te dati savjet da li ja zaist ato ovako u samom pocetku?

Pozdrav
Mira;cao svima,zovem se mira i u 7 mesecu trudnoce sam i do sada sam se ugojila 14kg.Na kilazi sam dobila najvise u 6 mesecu-5kg za mesec dana,naravno uz to su pocele noge da bole ,da se javlja otok tokom podneva i veceri.Radila sam sve analize i sve je uredu,beba se lepo razvija sve je savrseno uredu sve je u granicama normale.Ja sam inace od onih ljudi koji vole gazirano,naravno probala sam da da pijem i druge sokove,al mi one stvore gorusicu i nelagodnos.Probala sam i da cedim voce al se isti problem javi,inace jako volim voce i nesmeta mi kada ga ovako jedem samo u obliku soka.Gledam da se hranim sto zdravije mogu al namirnice koje bi trebalo jesti vise u ovom periodu(npr;ribu,junetinu,dzigericu itd.)ja nemogu ni da pomirisem a inace sve volim da jedem. Interesuje me dal moze da nesto skodi mojoj bebi sto neki put popijen casu dve coca-cole.Meni licno bas prija kada popijem al koliko to moze da utice na razvoj moje bebe i dal moze da napravi neki problem tokom zadnjih meseci trudnoce?Pozdrav svim trudnicama i srecno.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Prisutnost očeva na rođenju deteta je od velikog značaja za celu porodicu »
Saznajte kada treba da osetite bebine pokrete, koliko često i kada ih pratiti... »
Prisutnost očeva na rođenju deteta je od velikog značaja za celu porodicu »
Prisetite se čuvenih crtanih filmova uz koje su mnoge generacije odrasle »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Prisetite se čuvenih crtanih filmova uz koje su mnoge generacije odrasle »
Provedite Uskrs sa porodicom uz zabavne aktivnosti i igre. Evo nekoliko predloga... »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »
"Điha, điha, četri noge..." i druge pesme čika Jove Zmaja i dalje apsolutni hit »