Komentari za tekst "Nova obećanja države za podsticaj rađanja"

Komentara
33
Ostavite komentar
Neka on nama da posao,normalno radno vreme,vise mesta u vrticima,bolje plate za nase muzeve da nam ostanu u Srbiji a ne da odlaze na par meseci u drugu drzavu da zarade za hleb.
Ma vidite,molim vas....za decu rođenu od 01.01.2018. A evo ,ja luda,rešila i četvrto da rodim. Rodio se 12. meseca prošle godine. I ,eto!! Za njega ne važi ovaj nov zakon. On se ne računa....jer je "poranio"....kaže mi komšinica:"pa kome si ti rodila-sebi ili državi??" Čuj ti ,majko dva sina, SEBI sam rodila tri sina i ćerku,al ta država kuka za njima,traži da platim za njih sve moguće i to najskuplje. Pa mogla bi ta ista država i da pripomogne. Velika nepravda !!! Šta je sa decom rođenom u prethodnom periodu?? Ona ne postoje?! Znači povećanje nataliteta će pomoći samo buduće rođena dečica...ova već rođena su možda "tehnološki višak"...
Samo da bude tako kako je receno. Da se ne menjaju datumi po stoti put. Ovo je pompezno i javno obecano, red je i da se ispuni. Dosta nam je praznih obecanja!
Znaci mi koji vec imamo decu nemamo nikakva prava,ovo je stvarno velika ramota za drzavu,pre bih radjala u inostranstvu gde mi deca imaju vece privilegije nego u Srbiji gde moras da ores,kopas,nocu,danju da bi obezbedio svojoj deci makar najosnovnije sto im je potrebno.
Takodje, ni porodiljama nema VraCANJA PLATE !!!! A od sinocnog gostovanja doticne goapodjice mi je mukaa , nista receno ,nista pitano, sve zapoceto , a odgovora nemaa!!! kako da radjam decu kad radim u drzavnoj firmi vec 5 godina , ali je na snazi zabrana zaposljavanja te nisam jos primljena za stalno ? kako obezbediti stanbeno pitanje ?? ni kredit ne mozes ko covek podici jer nisi primljen za stalno ? pa kako da radjam i gde da odgajam ??
Zašto se mere za povećanje roditeljskog dodatka primenjuju na decu rodjenu od 1. januara 2018. god., ako je zakon usvojen još u 2017. god. bez obzira do kada je odložena njegova primena???
Datum usvajanja zakona jeste i mora biti osnov od kada važe primene njegovih odredbi!!!
Tek sada mi nista nije jasno...U jednom delu se navodi da ce nov zakon vaziti od 1.jula 2018 a u drugom "Sve mere ce vaziti za decu rodjenu od 1.januara 2018". Sta je sad ispravno ili se ovaj drugi navod odnosi ipak na 2019tu godinu???
Nije mi jasno da Li to nas predsednik ne racuna ovu decu koja su se dosad rodila? Ja Sam trece dete rodila krajem decembra prosle godine, I Sta sad ta deca Su gradjani drugog reda. Sramota je ovo trenutno pisem u svoje ime Ali Sam sigurna da je mnogo mama koje Su prosle kroz ovo I prosle I predprosle godine itd.... Nemam pravo na ovo povecanje, trudnicko bolovanje mi je kasnilo I samim tim I rate u banci nisam mogla redovno da placam Kao ni racune. Bebi opremu neophodnu(jer onu koju Sam imala od starije dece morala Sam da baciim zbog poplave koja nas je zadesila)nisam mogla ranije da kupim jer mi je plata porodiljskog tel sada legla,sto znaci da nema ni povracaja pdv-a. I tako dalje smatram da je ovo odlican nacin Ali NE ZA PODSTICANJE RADJANJA VEC ZA STO BRZI ODLAZAK IZ OVE DRZAVE!!!
Svako kome se ne svidja i ova cifra roditeljskog dodatka, nek poljubi i ostavi... Svako ima pravo na izbor... Ima oni koji rade i dobro im dodje i tih 10ak hiljada, nekima je dosta da dobijaju 10ak samo a da ne rade. Nista ne ide preko noci... Koliko znam pre nije bilo ni plata ni dodataka... Pa sta sad... Menjaju se vremena... A ljudima nikako ugoditi...
Po meni je ovo skroz ok ako bude, ali mislim da treba preuzeti neke mere da ne bi doslo do zloupotrebe(npr da bi se primila pomoc za cetvrto dete, zena mora da ispuni odredjen broj godina radnog staza)... Da me ne shvati neko pogresno, ali dosta mi je nekih slojeva drustva koji pocnu vec sa 14-15 godina(i ranije) da stancaju decu zbog socijalne ili neke druge pomoci.
Kod mene u komsiluku su do nedavno ziveli besposleni otac i majka, bez godine radnog staza, i pogodite, nemaju dvoje ili troje dece, nego devetoro. Suvisno je i da pricam kako su ziveli, ali sami su krivi, mogli su da imaju dvoje dece, nadju poslove i zive mnogo bolje, ali njima je bilo lakse da ne rade nista u zivotu i svako malo idu u centar za socijalni rad da traze garderobu, hranu, ovo, ono, neretko su isli i po komsiluku od vrata do vrata da traze isto, a da ne pricam kako su deca isla na njivu da kopaju da bi imali sta da jedu. Vecito im je drzava bila kriva sto oni lose zive, a niko ih nije terao toliku decu da prave.
Nek me neko ispravi ako gresim ali po ovome ispada da cemo i mi koje se poradjamo do 1.jula da imamo ista prava kao one zene koje se poradjaju nakon 1.jula? Ne vidim u cemu je razlika onda, cemu prica da ce zakon da vazi tek od 1.jula?
Ili cemo da dobijemo tih 38000 pa cemo posle 1.jula retroaktivno da predajemo dokumentaciju za jos 62000?
Dakle , naknada za sve bebe rođene u 2018. će iznositi 100k, ukoliko se radi o 1. detetu.
Kako se mere odnose na decu rodjenu od 01.01.2018. a zakon stupa na snagu 01.07.2018.? Hoće li se retroaktivno isplacivati onima koji se rode posle prvog jula? To mi malo nelogicno zvuči...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »