Komentari za tekst "Koja anestezija je bolja za carski rez - spinalna ili totalna?"

Komentara
37
Ostavite komentar
Imala sam dva porodjaja i oba su bila carskim rezom. Prvi je bio sa totalnom anestezijom a drugi sa spinalnom. Kao sto je rekla Ivana sa totalnom anestezijom ne dozivis porodja i prvo sto osetis kada otvoris oci je bol, beba dodje tek posle nekoliko sati.
Drugi porodjaj sam probala prirodno sa epiduralom i kada se izkomplikovalo samo su mi ubrizgali spinalnu i odmah presli u operacionu salu. Imas paravan nista ne vidis kako se obavlja operacija a bebac odmah dolazi kod mame :) E taj trenutak daje veliki plus spinalnoj anesteziji.
Obe anestezije imaju svoje propratne efekte, ali sve brzo prodje.
Jel se oseca nesto na spinalnu anasteziju ja sam imala carski 4 puta spavala ovaj put bi spinalnu pa imam dosza straha
spinalna!! sa prvom bebom iskustvo neopisivo...cujete prvi plac cujete kako je kupaju odmah vam daju stanje u kakvom se vas andjeo nalazi....i ovog puta posto cu verovatno morati na carski rez biram spinalnu!!!
Glavobolja kod spinalne je prakticno obavezna i nepodnosljiva!! Moje iskustvo je poprilicno neprijatno kada je ta anestezija u pitanju, cak nisam mogla zbog toga ni da uzivam kako treba u momentu kada su mi pokazali moju bebicu!!
Glasam za spinalnu samo iz jednog jedinog razloga a to je sto vidis bebu odmah!Osecaj je neopisiv!Nista ne boli a osecam kako je vade iz stomaka.Fenomenalno!A onda prvi plac...kad sam je cula pritisak koji mi je sve vreme bio 110/70 skocio je na 3 secunde na 150!Jedva sam se suzdrzala da ne zaplacem od srece!Rodila bih jos desetoro dece da mogu!
Totalna anestezija je loša jer ne doživiš svoj porođaj na pravi način. Ja se sećam samo bola nakon buđenja. Uvek bih izabrala lokalnu anesteziju, sigurna sam da je iskustvo bogatije!
"Ako imate zakazani carski rez onda ćete se pre samog porođaja naći sa anesteziologom koji će vam tačno objasniti svaku vrstu anastezije pa ćete zajednički odlučiti koja bi za vas bila najpogodnija." Na ovo možete da zaboravite ako se porađate u šabačkoj bolnici i "potrefi" vam se izvesna doktorka. On je veliki ljubitelj spinalne anestezije i ako se usudite da je odbijete, i tražite totalnu, desiće vam se ono što i mojoj kumi (drugi carski po redu, ali se boji i krv da izvadi, a kamoli da ima iglu u kičmi) u petak 08.06.- gospođa će se razgoropaditi, izderati, i saopštiti vam da pronađete nekog drugog ko će vam dati totalnu anesteziju. I tako su njen ginekolog i ona čekali da u smenu dođe drugi anesteziolog, da bi mogli da joj urade carski rez. Ako to nije za najstrožu kaznu, onda ne znam šta je. Da se meni to dogodilo, uvažena doktorka bi verovatno i sama morala pod anesteziju.
Ja sam količinama drskosti, oholosti i bezobrazluka koje spominjete bila šokirana kada sam 2009. ostala u bolnici zbog komplikacija sa prvom trudnoćom. Doživela sam da mi doktor, koji je poznat po tome da se ne trezni i posrće po hodniku (a bogami i ulici, kada ga sretnete) kaže: "Šta ima veze ako bude spontani- ne mora svaka trudnoća da se završi porođajem," a sadašnji načelnik rekao da mi džaba ne rade nalaze jer nema srčane radnje, dok mu mlada doktorka na specijalizaciji (dakle njegova UČENICA) nije pokazala vrlo očigledne otkucaje na monitoru. Haos koji sam tada napravila živi kroz legende na ginekologiji, tako da su me posle 6 godina, kada sam prošle godine rađala drugo dete, svi prepoznali i samo što me nisu ljubili. Imala sam ludu sreću da mi oba puta trudnoću vodi jedan predivan čovek i izgleda jedini normalan tamo, ali nažalost sledeće godine odlazi u penziju, tako da u bolnici ostaje "crem de la crem". U Šapcu je opšte poznata epizoda kada je ginekolog (načelnik) pitao trudnice u pripremnoj sobi ko im je vodio trudnoću, pa kada je jedna od njih spomenula ime njegovog ljutog neprijatelja (inače JEDINOG lekara koji ima titulu doktora nauka, a među najmlađima je), samo je rekao: "Dobro, vas ću da pregledam, a za ovu me boli k...c." Kasnije je bio direktor bolnice. Pametnom dosta.
Jel cula ona za zaštitnika prava pacijenta? Ocigledno ne! Takvim neljudima od lekara samo zapretiti i odmah kao bubice.
Sabacka bolnica je jedna od najgorih bolnica za porodjaj! Toliko znam ruznih iskustava od zena koje su se tu poradjale. Drskost, oholost i bezobrazluk bolnickog osoblja su ogromne! Godinama su takvi i niko im nista ne moze! Zalosno, jer to je trenutak kad si najosecajniji i najbolniji, razumevanje i strucnost nesto sto ti je tad najpotrebnije.
Totalna definitivno.mame koje su samnom lezale u sobi primile su spinalnu i imale su jaku glavobolju a ja nisam.Jedino sto ne vidite svoje dete odmah kod totalne.Ja nisam mogla da biram jer je hitan carski bio.doneli su mi bebu posle 3sata da ga vidim
ja sam isto imala hitan carski pod totalnom i prosla sam super. zena samnom u sobi je imala spinalnu i stravicne glavobolje zbog greske anesteziologa koji je dolazio da je obilazivi izvinjavao se. tako da ne mora odmah da znaci da je porodilja neposlusna ako ima glavobolje!!
Glava boli ukoliko se ne slusaju instrukcije lekara.Porodila sam se na taj nacin,skrenuta mi je paznja da budem izuzetno disciplinovana ukoliko zelim da izbegnem tu cuvenu glavobolju i prosla sam sjajno!Nece glava da boli ako se poslusa doktor.
moj carski nije bio zakazan vec neophodan, tako da sam porodjaj zapocela sa epiduralnom i prezadovoljna sam, i preporucujem :) a sto se samog carskog tice onda sam za totalnu....mene su poradjali u spinalnoj i grozno je neprijatno
Spinalna! Savrseno iskustvo, bebu odmah vidis, bezbolno...
spinal + epidural dobitna kombinacija! Mogla bih jos desetoro dece da rodim bez problema! Tako beba dobije najmanju mogucu kolicinu lekova (za razliku od totalne anestezije). Stavite detetovo zdravlje ispred vaseg straha od nepoznatog. Tako dobijete jedan prijatan dozivljaj koga cete se sa radoscu secati, jer nista ne boli. Bebicu vidite cim je izvade, i stave vam je jos onako toplu da je osetite.. pa gde cete ista lepse! Pozdrav svim buducim mamama! Samo napred!
Ne razumem, zasto ce oboje, epidural i spinal? Spinal oduzme sve tj ne osecas nista od struka pa na dole. A epidural je slicno tome.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »