Komentari za tekst "Bebac za N1: Trudnice čekaju na isplatu, čija je odgovornost?"

Komentara
36
Ostavite komentar
Ja sam na bolovanju od marta, nisam dobila platu od poslodavca za prvi mesec bolovanja, niti cu je dobiti,a od drzave ko zna kad, jer opet zavisi odposlodavca, kad uplati doprinose, a posto poslodavac ima pravo da kasni sa uplatom dobrinosa, a potom i drzava, znaci necu dobiti platu do porodjaja... a znaju porodiljsko da otvore 45 dana pre termina, i da racunaju neke proseke,i na kraju nemas ni minimalac da primis od 25000.
Moja zena je sad u maju dobila za januar porodiljsko....Firmu briga da uplati,drzavu briga da kontrolise....Ja imam samo jedno pitanje...Zasto drzava ne uplacuje porodiljama direktno na ziro racun vec firma uplati pa oni firmi refundiraju...???
Zato sto nema ”drzave”! Ovo je Diznilend.
Ja jos uvek nisam primila trudnicko za avgust septembar i oktobar! Znaci 10 meseci mi kasni isplata. Na porodiljskom sam od novembra i o tome nema nikakvih reci a moja beba jos malo pa 7 punih meseci! Poslodavac tek u maju 2018 predao doznake za avgust 2017 eeeeeejjjj koje divljastvo! Valjda ce do godine da bude 😫😫😫
Rfzo isplacuje na vreme, ali poslodavci ne predaju papire na vreme. I ne mozes im ništa, jer zakonom nisu propisani rokovi. Strasno.
Pocela sam da radim 15.decembra 2017.godina i nakon samo 3 nedelje rada, odlaskom na pregled saznajem da sam u drugom stanju, nakon samo 15 dana zaposlenja, javljam u firmu svom.nadredjenom kakva je situacija, spremna da popijem otkaz, a oni me bez problema predlazu da izaberem nastavak da radim ili bolovanje, radi mesta koje obavlja i u dogovoru s doktoricom otvaramo bolovanje, od tad, uredno nosim doznake na posao i primam redovnu isplatu kad i svi zaposleni u preduzecu. Plata mi je 100% u celosti isplacena.
Strasno je sta se desava,zasto firme ne uplacuju trudnicama i porodiljama platu kad i svim zaposlenima,a posle neka cekaju refundaciju drzave?! Da vidimo kako bi onda firme predavale doznake na vreme i vrsile pritisak da im se iste refundiraju. Moram priznati da sam imala veeeeeliku srecu da se zaposlim u jednoj firmi,gde na moje pitanje kako ce funkcionisati trudnicko bolovanje i plate (u sedmom sam mesecu trudnoce), rekli su mi: "Dobijacete platu kad i svi zaposleni,jer da cekamo refundaciju drzave,ostali bi ste par meseci bez primanja"! I svaka im cast,do sada bukvalno na vreme sve uplaceno. Ne mogu ni da zamislim kako je zenicama koje nemaju primanja po par meseci,pa gde ce im dusa!!! Uvesti zakon da su poslodavci u obavezi da isplacuju plate trudnicama i porodiljama isto kad i svim zaposlenima!!!
To je takva neistina, ja sam na trudnickom bolovanju od marta, redovno predajem doznake i jos uvek nisam dobila isplatu. Hoce da podignu natalitet a kasne i vise od 2-3 meseca. Cekaju da se definise zakon pa ce onda kao da postanu fini i vredni pa da isplacuju na vreme. koja je razlika ako je vlada ista? Para ima ili nema? Ne razumem, hoce li nekoga da smene?
Isti slucaj i kod mene, od februara na trudnickom i nista nisam jos uvek dobila. Do sada smo pozajmljivali novac, jer imamo kredite i nemamo odakle da placamo, jer samo suprug prima ali to naravno nije dovoljno za sve rashode. Ako mi ne uplate ni sada u junu,zaista ne znam sta cemo raditi, a u avgustu treba da se porodim. Ovo je katastrofa.


Ista je situacija i samnom, i ja sam od marta na trrudnickom, i nista nisam primila, jos malo treba da otvorim porodiljsko. Treba kupiti stvari za bebu! Samo ne znam, od cega. Samo se pitam kuda ovo vodi, i da li iko misli na nas!?
Sve zavisi kad poslodavac preda, nemaju rok i bas ih briga dal neki smrtnik ima za hranu ili nesto. Uvela bih ja njima i rok i debele kazne, ako su doznake za mart, do kraja marta da se predaju, i gotovo!
Da li se neko na vlasti pita da li trudnice imaju dovoljno za hranu. Ako vec ne mogu da nam isplacuju redovno, neka bar promene zakon da firme moraju redovno da nam uplacuju. Jer ovako je nepodnosljivo.
Poslednja podebljana recenica je kljucna, poslodavci nemaju nikakav rok za podnosenje doznaka! Zasto?!
Ovo je strasno sta se radi, moja situacija je ovakva, primila sam pocetkom maja februarsko trudnicko a od aprila nisu predate ni jedne doznake. Oni se prepucavaju ko je kriv a ja cu opet cekati ne znam koliko za svoj novac. Cekam da se porodim svakoga dana do 20 maja sam po komisiji bila na trudnickom a od tada sam na porodiljskom i kad ce meni sve to da bude uplaceno i regulisano?
Drzava i poslodavac se igraju fudbala ja tebi bacim pa ti meni dobacis a trudnice su izgleda navijaci.I tako dok
oni svaljuju krivicu jednina druge trudnice ispastaju....Dosta zavisi od poslodavca jer on drzi papire uglavnom po fiokama i onda kad mu dune on dostavi rfzo jer drzava njega njih stiti i moze im se...
3 meseca???Ovo je 7 mesec i ja jos uvek cekam trudnicko.Beba ce sad da napuni 4 meseca a ja jos uvek cekam trudnicko.Sram vas bilo.Tako podsticete natalitet?svaka cast.Stidite se!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »