Komentari za tekst "Bebac: Država novim zakonom više štiti sebe nego trudnice i porodilje"

Komentara
44
Ostavite komentar
KADA TREBA DA POČNE ISPLATA PORODILJSKOG?
Vidim da su sva veća pitanja pokrivena sem jednog- a kada zapravo treba da počne ta isplata porodiljskog bolovanja po novom zakonu? Baš mi je drago što su trudnice zaštićene novim zakonom i da su sprečene različite zloupotrebe. Mojoj bebi trebaju pelene i hrana odmah, a ne kada mi bude uplaćeno porodiljsko u nekom trenutku. Jer, naknadu za prethodni mesec po novom zakonu nisam dobila. Moja firma je uredno isplaćivala trudnicama i porodiljama kada i drugima. Ovim sam ja oštećena i ne osećam se uopšte zaštićeno.
Da li će juli biti isplaćen u septembru? Oktobru?
Opet ja. Upravo prosao priliv od drzave. Tako su mi rekli da ce biti 20og u mesecu uplate. Zrenjanin je u pitanju da napomenem opet. Predat 27.7.zahtev,stiglo resenje oko 5og avgusta, danas prva uplata.
I ja se isto pitam... Dobila sam resenje od drzave, ali niko ne zna kada ce biti uplata za juli... U Zrenjaninu kazu oko 20og u mesecu... Cekam da vidim da li ce biti ovaj mesec za juli... Strasno sta rade... Moja firma je sve lepo uplacivala kad i svim zaposlenima, pa cekala refunadaciju drzave, zasto nisu kaznili one poslodavce koji to nisu ispostovali nego doneli ovaj zakon! A da ne pricam kako bih sada dobijala punu platu od firme, oko 40.000din ali zbog nase divne drzave, ja cu dobijati minimalac, prosek njihovih 18meseci...znaci po plati(a ima ih 12)su mi uzeli 15000din ukupno ce uzeti 180000din,a dace mi 100000! Ne treba mi njihovo nista, samo neka ne uzimaju moje!!!!
Drzavi ne padaju pare s neba za isplatu trudnickog i porodiljskog bolovanja nego se isplacuje na osnovu uplacivanih poreza i doprinosa i ne vidim nista cudno u tome da ne moze eto radila sam dva meseca sad cu dve godine da primam punu platu. Tako bi svako mogao da nadje kod "ujka pere" neko lazno zaposlenje na mesec dana i otvori trudnicko. Drzava mora i sebe da stiti da bi imala u budzetu para za isplate jer opet kazem ne padaju pare sa neba nego od rada gradjana i placenih poreza. Ne bih sad da diskutujem o politickim kradjama to je skroz neka druga prica..
Drzavi padaju pare od nasih doprinosa koje im uplacujemo svaki mesec, bolje tih 10k da su mi dali u dzep a ne da poklonim drzavi i da sada budem prinudjena da ostavim dete od mesec dana kuci i operisanog muza koji je takodje na bolovanju i prima 65% od plate. Inace muz je radio 10 godina ovo mu je prvo bolovanje znaci 1.200.000rsd je dao drzavi a nema pravo da prima punu platu... SRAMOTA ZA DRZAVU a i za tebe koja ili ne radis ili si jedna od gospodja iz fotelje pa ti odgovara ovaj zakon... Sutra ce glavna vest biti “veci moralitet od nataliteta” a ja ne vidim drugu buducnost drzave kad ja danas nemam pare da kupim detetu pelene i hranu, muzu lekove i hleb... SRAMOTA...
Bitno da ima za kojekakve parade i skupove i silne stranacke kadrove - trenutno imamo vise zaposlenih u drzavnoj administraciji nego u vreme stare Jugoslavije - gradimo jarbole i fontane a trudnicama i porodiljama se zakida. Sramotno!! Ja poslednjih 6 godina uplacujem
Max doprinose na 5 osnovica - koji je odgovor o pravicnosti ovog resenja meni? Zasto sam uplacivala tolike doprinose godinama ako mi se sada zakida 2 prosecne plate?
Zbog izmena propisa mi smo kao poslodavci po prvi put onemoguceni da uplatimo odmah koleginici porodiljsko jer sad ne placaju vise poslodavci vec ide sve preko drzave a koleginici ostaje da se nada da ce drzava izmiriti svoje obaveze u nekom normalnom roku. I tako, zbog zloupotreba nekih koji su neodgovorni ranije i nesposobnosti da drzava to sankcionise, trpe oni koji za takvu situaciju nisu uopste krivi, u ovom slucaju - trudnice. Sada, kolegiica umesto da dobije naknadu kada i svi ostali, zato sto je na porodiljskom mora da ceka na drzavnu administraciju. Valjda ce se stvari popraviti vremenom. Ukoiko drzava krene pedantno da isplacuje naknadu, bar ovo pitanje ce se srediti malo. Ostaje da vidimo. Pocetak primene je od 01.07.2018 za ovaj deo. Videcemo kada ce biti realizovane naknade drzave za juli.
Naravno da ne isplacuju odmah. Nasli su oni sistem kako da nas prvo pokradu racunajuci nam ko zna kako prosek za porodiljsko, pa kad vide koliko su dobri onda cemo dobiti takozvane pare za podsticanje nataliteta ... za sve imaju sistem pa i za to...Pazi od jednom bas poslodvci kasne sa uplatama porodiljskog mazu nam oci kako stignu...ako nesto kasni to je trudnicko od drzave,a sad ce i porodiljsko, samo bi volela da vidim njoh kako prezive par meseci bez primanja!
Treba sve mame i trudnice da izadju na ulice a ne da cutimo i gledamo kako nas kradu i trpaju sebi u dzepove.
Kako svima, tako i nama trudnicama i porodiljama. Kamo srece da se bilo koji zakon kod nas primenjuje. I primena i jeste najveci problem.
Kakav bezobrazluk....umesto nagraditi drzava nas kaznjava. Na osnovu zakona jos smo u gorem polozaju ukoliko imamo poteskoca sa odrzavanjem trudnoce, pa nam i tih par meseci uskracuju u obracunu. Uopste nije logicno doneti ovakav zakon a svakodnevno se govori o povecanju nataliteta!
Radila sam šest ipo godina, firma je zatvorena, na birou tri meseca, firma je otvorena ponovo pod drugim nazivom, vratili me na posao (hvala im), radila mesec ipo i sad primam trećinu bruto zarade. Šta da vam kažem, manje nego što je socijalna pomoć.
Znaci ako je neko radio 5 meseci pre porodiljskog bolovanje ce mu biti oko 5000 dinara mesecno? jesam li upravu?
Ovo je taj famozni novi zakon kojj toliko stiti trudnice. ljudi ovo je skandalozno. Imam jos dva meseca do porodjaja ali ako ne promene nesto treba ogragizovato strajk !!! bruka bre




Takodje, jos 2meseca do porodjaja. Radila sam 9meseci pre otvaranja trudnickog, jer sam na odrzavanju. Ukoliko sam dobro shvatila minimalno primanje je zakonski minimialac obracunat u trenutku otvaranja porodiljskog...tako da sve koje smo ispod 25000 (otprilike), primicemo tih 25000. Jos neko misljenje?
Nigde se ne govori o trudnicama/porodiljama preduzetnicama. Vec 4, 5 godine uredno placam poreze i doprinose, za vreme porodiljskog drzava ce da mi uplacuje samo zaradu. Doprinose moram sama! I sad ce sve muvare koje su se "zaposlile" kada su saznale da su u drugom stanju da dobojijajau minimum minimalac a ja cu da odem u minus... gde je tu logika?!
hvala na podrci!
mene licno zanima da li bi se nesto promenilo ako bi se mi trudnice skupile i protestvovale.ja cu npr imati 5,5 meseci rada na ovom radnom mesetu pre odlaska na porodiljsko i sta cu primati ni 10000 ..a nisam namerno ostala trudna niti me je ko prijavio da bi samo platu primala.doktorica je zahtevala da idem na bolovanje ne mojom voljom i ja cu sad da ispastam.jel mozemo nesto da uradimo da promenimo to..?
po mom misljenju nije potrebno dame drzava “stiti“, ali mogu reci da sam se razocarala dosta.. rodila sam se i odrasla u Svajcarskoj, preselila sam se u Srbiju jer se ovde osecam 'kod kuce' ovde mi je Ljubav i ovde smo odlucili da ce mo i ziveti i stvoriti porodicu.. jedino sto me je razocaralo je to, da drzava i uopste ministarstvo ne gleda na to, da sam se ja tek zivela 4 meseca ovde, otkada sam se preselila i otisla na trudnicko, da nisam uopste imala mogucnosti da radim duze od tih 4 meseci.. da bi mi na kraju od 80'000 smanjili na izmedju 17'000 i 20'000 mesecno.. to je tuga.. tuga je sto nisam jedna od onih koja lezi i navodno ne mogu da nadjem posao bla bla, NE cim sam se preselila ovde od prvog dana sam pocela raditi i sada mi skracuju noge i vezu mi ruke.. neka malo razmisle o tome..
Pa eto dobila si lepu lekciju šta je Srbija, tako ti i treba kad ti pada na pamet da iz jedne Švajcarske dođeš u Srbiju i stvaraš porodicu.
Svaka rec je na mestu! Mnogi mediji polemisu na tu temu ali se nista ne preduzima kako bi se problem resio. Kradu nas kako stignu a ti se snadji sa neredovnim primanjim malim detetom i drugim na putu
Sramota je kako zivimo i kako za svaki dinar moras da molis drzavu sto se tice ove teme i na kraju kad jedva iskamcis i to malo uzmu ti pola 😡😡
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »