Komentari za tekst "Korak po korak: Pročitajte kako do obeštećenja za porodilje"

Komentara
52
Ostavite komentar
Koliko na kraju dobijas? Tih 26 ili 4000?
Porodiljsko traje 3ili4 meseca i tada ne sme da se prima ispod minimalca, a ostatak se zove "nega deteta" i tada se prima ono što vam je prosek za prethodnih 18 meseci, znači može i ispod minimalca.
Samo da vas obavestim, koliko je Ustavni sud pravičan i svi donosioci zakona i ostalih pravnih akata. Ovom odlukom su "kao" ispravili nejednakost između žena koje su morale da koriste trudničko i onih koje su koristile samo porodiljsko, ali NISU to uradili.
Naime u sadšnji obračun uzete su NAKNADE koje su uplaćivane za vreme trudničkog, a ne plata koju je porodilja zarađivala dok js bila na poslu. A kako su obzir uzete žene koje su radile manje od 18 meseci, tj mogla je da radi 1 ili 17 meseci, pa je tako i NAKANADA za vreme trudničkog ( za koju se uzima unazad 12 meseci) većini manja od plate koju je u trenutku otvaranja trudničkog imala.
Plastično, moj slučaj, moja plata je bila 94000 rsd, na trudničkom sam bila 4 meseca i ono sto sam primala je 53000 rsd jer sam radila samo 5 meseci pre odlaska na trudničko.
I sada posle žalbe su mi uračunali u obračun i trudničko ali ne 94000 rsd već 53000rsd.
A na primer da je moja koleginica koja prima istu platu ostala da radi i otvori porodiljsko imala bi naravno obračun pune plate.
Pa se pitam gde je tu JEDNAKOST o kojoj pričaju tj.koju su omogućili ovom odlukom i ko je i dalje oštećen?
Ovo su poluodluke polujednakost i sve na kašičicu, i svi treba da budu srećni da im se da ono što im pripada. Sramotno.
Svaka čast Min.finansija i svim ostalim institucijama kako uspevaju uvek da nađu perfidnu računicu da se uštedi na najranjivijim, a hvale sa na sva usta kako su nešto postigli WOW.
Takođe da pomenem Mame su zakon, treba da promene naziv, u "VAN zakona", ili da ne iskorišćavaju naziv u sopstvenu promociju, a uradili krucijalno ništa nisu, jer je zakon iz 2018. vezano za ovu tematiku blago rečeno za
sramotan.
Dobila sam rešenje zanima me da li uplata ide preko poštanske štedionice kao kada je primano porodiljsko ili na tekući račun banke?
па посто су нам узели копију картице то значи на нас рачун...
Поштовани,
Право на породиљско одсуство остварила сам преко Националне службе за запошљавање у износу од око 15.000,00 динара колика ми је и била новчана надокнада у претходном периоду од 3 месеца.
Тачније, у периоду од 16.12.2016. године до 15.12.2017. године, била сам запослена у Општини по основу рада на одређено време у трајању од 1 године. Након кратког прекида у раду, у периоду од 19.02.2018. године до 18.08.2018. године, наставила сам рад у Општини по основу рада на одређено време у трајању од 6 месеци.
У периоду од 08.01.2019. године до 30.08.2019. године, била сам запослена у Градској управи по основу обављања привремених и повремених послова у трајању од 8 месеци.
За подношење захтева Националној служби за запошљавање испуњавала сам услове и поднела захтев за новчану накнаду у периоду од 01.09.2019. године до 30.11.2019. године у трајању од 3 месеца.
Даље, испуњавала сам услове за подношење захтева Националној служби за запошљавање за породиљско одсуство и захтев поднела. Моја накнада је износила око 15.000,00 динара у наредних 12 месеци, од дана подношења захтева. Моје питање је, да ли ја испуњавам услове да поднесем захтев за оштећену породиљу и коме. Нисам на списку породиља код надлежне ЈЛС - Службе за дечију заштиту, јер сам Захтев за породиљско одсуство опет понаваљам поднела Националној служби за запошљавање која је и израдила Решење.
Надам се да ћете ме благовремено обавестити о овом мом питању, унапред захвална...
Анита Николић
Koja je druga opcija umesto odstampane kartice posto mi na kartici ne pise broj racuna? hvala
Da odes u banku pa ti tamo izvade broj racuna tako sam ja morala
Dajte mi neku logiku molim vas. Pise unazad 6 godina da sve majke imaju pravo na obestecenje a onda ja koja sam dobila resenje februara 2019 nemam prava??? Ko je sad tu lud. Prvo donesite uredbu ili zakon kako treba pa onda sve ostalo. Zasto moje dete nema prava na svoj novac zato sto je resenje doneto 2 meseca ranije. Ili svima isto ili nikom. Ovo je blagi uzas od drzave. Nemam prava ni na deciji zato sto mi tata koji me je primio nazad ima van prosecnu platu.Kakve veze ja imam sa njim...Nemam prava da manje placam vrtic zato sto bivsi suprug i ja zajedno vrsimo roditeljsko pravo...nemam prava na nista a navodno smo zasticene...
Da li se naknada odnosi samo na porodilje koje su koristile trudnicko bolovanje? Ja nemam 18m rada pre otvaranja bolovanja, ali nisam koriatila trudnicko, radila sam prakticno do kraja trudnoce, i koristila samo porodiljsko
Ja sam sada bila, isto sam kao i vi , koristila samo porodiljsko i imala manje od 18 meseci, odbijena sam. Tako da se to odnosi samo ko je korstio trudnicko, cak i ako je bilo povecanje platw, dobila sam objasnjenje da i to nije nesto, vec 1000-2000 dinara, tako kaze gospodja sa saltera.
Molim mame koje znaju da mi odgovore na pitanje, sa drugom bebom sam se porodila 2019 godine, sa porodiljskog sam se vratila u maju 2020 jer je bila korona pa nismo radili. Počela sam da radim i ubrzo zatrudnela, tačnije posle par meseci, održavanje trudnoće kreće od 1.10.2020. Meni su u obračun ušla primanja za negu deteta. Da li imam pravo na obeštećenje? Hvala unapred...
Da li obestecenje utice i na odsustvo rada radi nege deteta? U periodu odsustva za rad radi nege deteta sam primala sam 17000 dinara.
Da, za taj period i treba da dobijete obeštećenje. Trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo treba da su vam bili ista cifra.
Radila sam nepunih 18 meseci,kako BiH skupila da imam što više staža celu trudnoću,imala sam trudničko bolovanje samo tri nedelje.Na porodiljsko sam primala skoro ceo iznos plate godinu dana i nakon isteka porodiljskog dobila otkaz porodila sam se u aprilu 2021..Da li da podnosim zahtev jer nisam bila puno na trudničkom iako sam radila na rizičnom radnom mestu ali sam morala da BiH imala veća primanja
Da li neko zna kako se to isplaćuje? Da li odjednom ili u nekim ratama
I mene to interesuje?
Postovani,
Sta da rade mame koje su dobile resenje pre 19.aprila 2019? Pritom su primale manju naknadu tokom porodiljskog. Zasto u ovu kategoriju ne spadaju mame koje su dobijale resenja pre ovog datuma.

Hvala
Poštovani,
Radila sam preko stručne prakse, uskoro potpisala Ugovor o radu, radila nepunih mesec dana i u dogovoru sa poslodavcem otišla na trudničko. Beba je rođena 24.februara 2023. a ja sam dobila otkaz kao porodilja u maju 2023.


Tuzite firmu. Nemaju prava da vam daju otkaz dok ste na porodiljskom.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »