Komentari za tekst "Zašto se donosi mera produženja porodiljskog odsustva na 15 meseci i koje efekte bi mogla da ima"

Komentara
3
Ostavite komentar
Baš tako, neće se rešiti mnogi problemi samo ovim postupkom produženja porodiljskog, tj. odaustva radi nege deteta. Potrebno je mnogo toga promeniti i poboljšati položaj trudnica i porodilja. Ja sam kao trudnica imala primanja na svaka 3 meseca,a dok čekam da mi uplate trudničko bolovanje treba da preživim. I tačno kao što je Nikolina rekla, glupost uzimanja proseka plate za pediod pre 12 meseci, a u zadnjih par meseci je sve drastično poskupelo a naši proseci plate ostali manji nego kad smo radile(bilo uvećanje plate zadnji mesec pre trusničkog...). Mnogo peripetija oko papirologije za pomoć i subvencije za uzimanje stana... Kad sam se porodila nismo imali ni za pelene da kupumo,sve čekajući neko primanje koje sleduje,a čeka se po mesec i po dana, a šta do tada raditi, kako doci kući sa bebom bez osnovnih potrebština u kući...
Produzenje porodiljskog ne rjesava problem nataliteta. Treba uvesti izmjene zakona gdje ce zena biti od dana porodjaja na porodiljskom, a ne 28-45 dana prije termina, kao i da se ne uzimaju prosjeci plata... sve je iz mjeseca u mjesec skuplje, a racunaju se prosjeci od prije 12, 18 mjeseci.
Ja za koji dan treba da rodim drugo dijete i ne odgovara mi da budem odsutna sa posla 18 mjeseci, razlog su naravno finansije. Vec sada mi je plata manja za nekih 50e, zbog prosjeka prethodnih 12 mjeseci, a od februara cu da gubim 250e na mjesecnom nivou, zbog povisice koja je uslijedila. Ne mogu ni da zamislim kako je zenama koje rade za minimalac u ovom ludom vremenu ili nemaju tih famoznih 12 ili 18 mjeseci povezana primanja.

Nece nam trebati jednokratne pomoci i mjesecni djeciji dodaci kada nam plate budu u 100% iznosu, kao da radimo u datom trenutku. Sve do tada smatram da ce sve vise ljudi ostajati na jednom, dva djeteta. I rijesite nam mjesta za svu djecu u jaslicama, svaka zena ce bez pogovora da se vrati posle 12 mjeseci.

S postovanjem,
Nikolina.
Naša demografska politika već godinama je da je briga o deteu iskjučivo na majci, pa odobri bolovanja od začetka, pa budi duže na porodiljskom. Otpilike imaš dete i skloni se sa tim detetom i čuvaj ga što duže. A cene za bebi opremu će rasti, neće biti više vrtića, nikakve olakšice oko kredita ili kupovine stana, otac i dalje samo 5 dana tek eto reda radi, negarantovano zaposlenje posle pordiljskog, nikakav dugoročni benefit za podršku celoj porodici da se nađe
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »