Komentari za tekst "Besplatni vrtići - realna pomoć roditeljima ili predizborno obećanje?"

Komentara
12
Ostavite komentar
U Novom Sadu ne mozete sa upisete dete od danas do septembra ove godine.
Danas sam dobila informaciju.
Čeka se konkurs u aprilu pa ce deca tek septembra da krenu.
Besplatni vrtici? Ne može dete ni da krene a ne nesto drugo.
Ovo pravi veliki problem meni a verujem i drugima cija deca navrsavaju godinu dana pre septembra jer mame moraju da se vrate na posao nakom 11 meseci porodiljskog.
Ovo nije bilo OBECANJE kao sto vecina kaze i prennosi, vec razmatranje mogucnosti da vrtici budu besplatni,sto bi naravno bilo jako dobro. Dve razlicite stvari. Najbolje je odmah pljuvati.
U privatnim vrtićima je uveden elektronski dnevnik i refundacija je 50% za dan kad dete ne ide, znači i kada je dete bolesno, nema pune refundacije, što mi je van svake pameti. Nas je 12hiljada koštao januar, zato što smo imali koronu i dete nije išlo 2 nedelje. Sad trebam da upišem drugo dete, pa plaćaj kad su bolesni i još budi na bolovanju.
Nas privatni vrtic je poskupeo za 10% u septembru. Dvoje dece mi idu i placamo za njih 16 650, a to je 8 330 po detetu, tako da njihova prica od 5 800 je van pameti!
Sramno. Naravno da je predizborno obecanje. Predskolstvo ima toliko problema, a ovo obecanje dolazi nakon protesta vaspitaca iz cele zemlje zbog nehumanih okolnosti u kojima se radi, posebno u vreme pandemije, prevelikih grupa dece i jako malih plata zaposlenih koji godinama biju bitku za priznavanje svojih diploma dok je neko tamo u fotelji svoju diplomu kupio. Plate zaposlenih delom zavise od uplata roditelja pa znamo svi kako vaspitaci dobiju nalog i da uteruju dugove roditelja prema vrticu pod izgovorom da nece dobiti platu i to u centru Beograda pa zamislite dalje. Uvodjenjem besplatnih vrtica, iako lepa zamisao, za ovaj gigantski tigar od zemlje je to nova propast.
Dete je na listi prioriteta koja je objjavljena na sajtu PU Cika Jova Zmaj ,majka redovni student otac lisen mogucnosti roditeljskog staranja,nije upisano.Jedini prioritet je dobra veza ili novac.Da li inspekcije kontrolisu i ove spiskove ili samo broje decu u privatnim vrticima ? Zbog svega ovoga vrtic treba da bude besplatan ili jednake cene ,manje su sanse za zloupotrebu polozaja upisnih komisija a i izjadnacili bi se troskovi roditelja dece u privatnim i drzavnim vrticima.
Placas privatan vrtic papreno . Kada ti se razboki dete i ne ide u vrtic . Grad vraca 50% od tog dana . Pa onda uzmes holovanje . Pa dobijes manju platu , pa onda vodis kod lekara pa
Lekove placas . I sta je u Srbiji besplatno? Od kada ostanes u drugom stanju treba da razmisljas o vezama za sve ! Dokror. Porodjaj, pedijatar , vrtic , skola…. Drugim recima za sve ti treba veza i novac !!! Nema besplatno nistaa! Cene hrane pelena , garderobe i obuce za decu skuplje nego bilo gde u svetu! Nema smanjenja cena na bebecu opremu! I do cega dolazimoo! Nista besplatno nije! Snalazi se narode kako znas i uzmes!
Samo izmisljanje, nek i to bude pomoc samo za majke koje rode u 2022 prvo dete. Jer majke koje imaju preko 4 dece nisu uopste bitne. Umesto da sve sto za prvo dete forsiraju bude za 5 i preko. Da se resi i pojam stanbenog pitanja oni deci obezbedjuju a nasa deca nek zive pod kirijom...za koju nasu decu slogan. Slogan samo ta prvo dete. Nasa ostala deca su visak
Ja mislim da je to nepotrebno predizborno obecanje,to moze samo da bude na stetu dece,i vaspitaca.Deca ce imati losije obroke,jos losiji ako postoji pribor za rad,kao i za higijenu.Vaspitaci nece imati plate..jer se vrtici finansiraju opstinski a kome lezu pare od vrtica nego opstinama..tako da puste price a i nepotrebne
Po mom misljenju bi trebalo izgraditi prvo vrtice da bi svako dete bilo upisano,a ne davati besplatan vrtic pa gde ces vise,trenutno u drzavnom vrticu u nisu na jednu vaspitacicu ide oko 30-35dece a da ne pisem o tome da ne moze bez debele veze da se upise u isti vrtic i to ako imas srece.
Podrzavam naravno inicijativu da vrtici budu besplatni za sve. Ali napominjem da trenutno nije tacna cinjenica da je sistem placanja preslikan na privatne vrtice. Naime,roditelji u privatnom vrticu placaju daleko vise od 5.000 dinara ukoliko im dece izostaje iz vrtica. Roditelji u drzavnim placaju manje od 5.000 ako dete izostaje!
Pri tome, diskriminacija je evidentna. Ispadne da je vrtic obavezan za decu koja idu u privatne vrtice jer ce roditelji placati penale ako dete ne dolazi redovno. Inspekcije izlaze na teren i prebrojavaju decu i uporedjuju spiskove. O tome je vec govorila Marina Krstic,vlasnica jednog od vrtica.
Naravno, to nije objavljeno na nacionalnom servisu jer nije nase pravo da znamo sve.
Privatji vrticu su bezobrazni po tom pitanju, drze se svoje cene i retko koji daje roditeljima tu opciju da plati manje ukoliko dete ne dolazi a grad za svaki nedolazak umanjuje refundaciju! Nama je dete islo 2,5 dana u januaru i dobilo boginje, platili smo punu cenu vrticu, grad refundirao i ispao nam je vrtic za taj mesec 15000! To bi trebalo nadlezni da se pozabave tim problemom, jer roditelji sami ne mogu da se izbore sa tim!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »