Komentari za tekst "Tik Tok simulacija: Pogledajte kako se izvodi epiziotomija"

Komentara
5
Ostavite komentar
Kod nas u Novom Pazaru 90% žena dobija epiziotomiju, htela ona to ili ne, da li ima potrebe ili ne. Lekari retko znaju da procene kolika je beba i preventivno većinu porodilja "secnu", čisto radi reda, a u većini slučajeva nema potrebe. Brojne poznanice su imale bolan i dugotrajan oporavak, najčešće vezan za postelju zbog njihove nestručnosti. A anesteziju retko koja dobije.
Da, ovaj deo sa anestezijom je hit. Mene su sekli i pocepala sam se na par mesta, i manje su me bolele i brze su prosle te rane gde sam se pocepala nego gde su me sekli. Ne bih da plasim trudnice, i sa svim tim iskustvom porodjaj nije strasan kao sto ga opisuju pojedine zene, a priznajem da sam kukavica. 💓
Sve je to individualno. Kod prva dva porođaja su me sekli na vreme i nisam se cepala. Lepo zašili i brzo se oporavila. Kod trećeg porođaja nisu me sekli na vreme. Pocepala se uzduže i popreko, a na kraju još i sekli. Na sedam mesta me šili na kraju, izgledala sam kao Frankenštajn. Čak mi je i ginekolog savetovao da ne pokažem međunožje mužu, ne bi li se jadan čovek uplašio. O oporavku bolje i da ne pričam koliko je dugo trajao. Mesec dana nisam mogla ni da sedim ni da hodam normalno. Toliko o tome.
Lekar sam odlučuje da li će uraditi epiziotomiju, nas niko ne pita. Na snimku daju anesteziju, u stvarnosti nije tako. Moje iskustvo je traumaticno, oporavak je trajao skoro 3 meseca. Lekar je procenio da je beba krupna, a imala je 2800g.
A moj doktor da beba nije krupna, a bila je 4230g. Prva beba rodjena u terminu 4550 prirodno sa epiziotomijom, a druga kasnila 10 dana. Sa drugom sam završila na hitnom verskom jer “nisu znali da je krupna”. Tu traumu hitnog carskog ne želim nikome. Usput mi pocepali krvi sud i izgubila puta ipo krvi. Hvala Bogu pa je sada sve u redu
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »