Komentari za tekst "ŠEST korisnih saveta stručnjaka: Evo kako započeti i održati dojenje"

Komentara
4
Ostavite komentar
Velika podrška svim majkama koje doje svoju decu! Imam dvoje dece, oboje su sisali, dečak 14 meseci, devojčica 2 godine. Ništa lepše u životu nisam doživela:) Bilo je ragada sa oboje, sa devojčicom sam prvih mesec dana plakala dok je sisala, čak i preko silikonske bradavice, ali kad je sve konačno prošlo isplatila se sva muka. Inače prva patronažna sestra mi je savetovala da dete uvek sisa bez obzira na ragade, jer će enzimi iz pljuvačke deteta da dovedu do bržeg zarastanja. I zaista su ragade sa drugim detetom više trajale, verovatno zbog upotrebe silikonske bradavice. Znam da je teško, i sve smo ponekad pomislile koliko bi lakše bilo na formuli. Sa sinom sam prošla ragade, gubitak mleka od stresa, i nakon par meseci mastitis kad smo izbacivali prvi podoj, sve sam to uz veliku upornost prebrodila. Majkama nije lako, a sa prvim detetom je najteže pogotovo što te svi teraju na adaptirano čim dođe do prvog problema. Moja patronažna sestra mi je rekla da izuzetno mali broj žena nema dovoljno mleka, a još manji broj ga nema uopšte. Setite se toga kad svekrva, tetka ili komšinica, a nekad čak i lekar/patronažna sestra kaže da dete nije dovoljno napredovalo ... Verujte u sebe i ne slušajte druge, to je Vaše dete i uživajte sa njim. Pono pozdrava!
Ja se ne bih slozila sa tackom broj 2. Jeste tako, u glavnom ako se porodite prirodnim putem. Kod carskog reza, bebu vidite najranije 12-24h posle porodjaja... Kakva je tu stimulacija dojenja...? Da napomenem, ne dodje mleko kod svih zena porodjene carskim odmah, ali kod mene je bilo mleka, ipak, ni posle par dana, bebu nisu redovno dovodili na podoje, iako sam trazila da bude iskljucivo dojena. Mozda im je lakse da je oni nahrane
Ad mlekom i ne razmisljaju, ili je bio drugi razlog za koji nisam bila upucena ali da sam imala problema sa upalama kasnije, necu ni da pricam o tome. O tehnici izmuzavanja rukom, ili ucenja postavljanja bebe na dojku, necu ni da komentarisem. Ovo je moje iskustvo iz Narodnog Fronta...
Nazalost, najgore moguće savete o dojenju dala mi je upravo patronažna sestra i jedva sam ispravila te greške... Sva sreća beba samo doji a da sam nastavila da je slušam odavno bi beba bila na dohrani. Nista bolji nisu pedijatri, čast izuzecima. Tako da dobro se informišite o dojenju u toku trudnoće i pazite koga ćete poslušati!
Kad vidim kako nosaju onu tabelu uvođenja hrane koja je stara 40 godina sve mi je jasno dokle je stigla sa znanjem.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »