Komentari za tekst "Nacionalna nedelja dojenja - osnažimo roditelje"

Komentara
8
Ostavite komentar
Zdravo svima! Cerku sam dojila 15 meseci pa sam morala da se vratim na posao koji je bio udaljen 100km od kuce, sin ima 6 meseci dojim ga ali kad napuni 11 meseci po zakonu moram se vratiti na posao pa moram onda da prekinem kada bude ima 10 meseci i bas sam tuzna zbog toga.
Ja nisam imala nikakvu podršku od rođene majke! Bila sam puna mleka, to je neprekidno curilo iz mojih dojki, a ona je non stop ponavljala: "beba često plače, sigurno nemaš dovoljno mleka". Ta beba koja je "često plakala" je prvog meseca dobila 1900 grama, a svakog sledećeg ne manje od 1kg. I tako prvih 6 meseci. Ali to nije smetalo da ponavlja non stop da treba bebu da dohranjujem jer sigurno nemam dovoljno mleka. Toliko.
Muz mi je bio najveca podrška definitivno. A dojim bebu zahvaljujući zeni u penziji koja mi je pomogla, jer imam problem sa uvucenim bradavicama. Beba sad ima 5 i po meseci i dojim je i dalje. A sto se tice osoblja u bolnici jedna velika nula. Niko nece da te pogleda, govore ti kako tako to radis, prevrcu ocima, ukupno ti pomognu 5 sekundi. Tek kad sam nasla '' vezu'' su počele malo vise da se interesuju. Porodila sam se u Čačku, carskim rezom. Tako da carski rez svakako nije prepreka dojenju...
Mislim da treba krenuti od porodilista. Vecina mama ne dobija adekvatnu negu ni savete u vezi dojenja.
Kao neko kome u porodilistu nije beba stavljena odmah na grudi niti pruzeno ni minut vremena da se se pomogne da beba krene da sisa jako me nerviraju ove promocije jer bolje da osnaze u porodilistu osoblje da pomogne majkama. Danas, beba ima 4.5 meseca a ja izmuzavam mleko jer nikako nismo uspeli da lepo sisa i napreduje - a trudila sam se na sve nacine.
Najbolje je meni rekla jedna babica, kad god beba zaplace do 2.mjeseca -daj joj da sisa! Na moje pitanje-zar se nece prejesti kad stalno sisa, samo se nasmijala i rekla da se ne moze prejesti i da se tako formira mlijeko. Prva dva mjeseca majka je najpotrebnija bebi i kada se tada stvori dovoljna kolicina mlijeka necete imati problema, pod uslovom da ne dajete dodatnu dohranu prije 5-6 mjeseci
svaka majka treba da dozvoli uzivanje i prije svega dobru hrau i otpor od svega svojoj bebi. tako se brze lakse i bolju upoznaju majka i beba. bebi je miliko vazda podgrijano tacno koliko treba . i beba ga sa uzivanjem sisa.a s druge strane i majci je lakse kad beba sisa.
U Sabackoj bolnici(porodilistu) te ni ne pitaju da li hoces da dojis dete vec ti donesu vec "natovljeno" i ispovracano nekom vestackom hranom!!! Ja sam sa prvim detetom imala srece da mi mleko nije stalo i pocela je da sisa 3. dan po porodjaju, odnosno tek kada smo izasle iz bolnice i dosle kuci! Nismo imale nikakvih problema i dojila sam je 10 meseci (smatrala sam da je to dovoljno jer je tada vec sve jela).
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »