Komentari za tekst "Tražila sam epidural, ali ga nisam dobila"

Komentara
53
Ostavite komentar
Porodila sam se 2017 godine,trazila epidural,rekli su mi kako su rezultati krvi od par dana stari i ponovo mi izvadili krv.Posle kraceg vremena dosla je med.sestra i rekla da mogu da primim epidural.Nakon nje dolazi zena,anesteziolog,donosi mi papir gde treba da potpisem da sam saglasna da primim epidural.Posle potpisivanja tog istog papira sam je videla kroz box sa maskom na licu dok su me bolovi urnisali.A da, i kada vas doktor pita:"Jesmo li se nesto dogovorili?"-obavezno mu recite da vam potvrdi samo sumu koju treba da date.Ja sam bila glupa,pa nisam shvatila znacenje pitanja....Ne znam gde nestade Hipokratova zakletva...Porodjaj je bio u Višegradskoj.
Biće da nije platila anesteziologu da radi svoj posao :) zemlja Srbija
Tako isto sam i ja prosla,umirala sam od bolova i govorili mi kao da anesteziolog nije tu a on se setkao iz jednog boksa u drugi.Nisam prvi put bila i rekla mi babica potrpi nece ti biti nista,kako da ne bilo je mnogo gore nego prvi put.Ali hvala Sladjani Mihajlovic i Jeleni Stankovic,u narodnom frontu su vecina babica jako grube bez razloga.
U Niskom porodilistu ne deluje ako nemate vezu ili ne platite anesteziologa Srdjana. Imala sam sve papire za epidural, i onda je on uleteo bukvalno ljut jer pored mene ima jos 5trudnica koje zele epidural. Naredio nam je da ugasimo telefone a njegova sestra ih je pomerila na 3m od nas da ne mozemo ni da dodjemo do njih, drao nam se svima, svima je pricao da cemo da ostanemo paralizovane i da ne ocekujemo drugu i trecu dozu ako naidje hitbi carski rez. Od tri doze, deluje samo prva, a za druge dve doze treba da se da neka parica u medjuvremenu. Zato je moj najdobronamerniji savet da ne ulazite u tu pricu ako niste platili ili nemate vezu. Taj isti Srdjan je u drugom slucaju mnogo fin, brizan i dobar. Nazalost ne znam prezime.
Moji debeli prsti su pritisli -. Izvinjavam se zbog toga. Zelela sam +.
Prvi put samse porodila bez epidurala, sporo sam se otvarala, a beba je bila krupna. Kad je doslo vreme da se izgura beba iscrpljena zbog kontrakcija koje su trajale 24 h, a i zbog prisutnih stalnih kontrakcija i bola nisam znala da iskoristim napone, beba se stalno vracala, dugo bila u kanalu, izvucena uz pomoc forcepsa, sa ocenom 6, bila u inkubatoru, namucena beba, a ja da ogromnom epiziotomijom. Drugi porodjaj sa epiduralom, beba takodje krupna, ali sam mogla maksimalno da se saradjujem sa babicom i doktorkom, svaki napon osetila i bebu izgurala iz treceg napona , sa minimalnom epiziotomijom, beba sa ocenom 9. Bez bola i mnogo lakse i bezbednije za bebu. Takvo je bar moje iskustvo.
Mene je moj doktor koji mi je vodio trudnocu pitao da li zelim epidural ili ne.... Ja ga nisam imala,nije bilo toliko strasno. Prirodnim putem sam se porodila,beba je dobila ocenu 10,izasli smo posle 3 dana iz bolnice.
Zaista ne razumem zene koje govore “kako su se ranije poradjale bez epidurala”. Poradjale su se i u štali pa to ne znaci da i mi treba da se porodimo u nehigijenskim uslovima. Pobogu, 21. je vek, imam pravo na bezbolan porodjaj. Ne osudjujem zene koje ne zele epidural, pa nemojte ni vi nas. Nisam manje dobra majka ako me nije bolelo.
Onda pojasnite o cemu vi pricate?Posto smo mi glupe (drage mame izvinite) I ne razumemo zdravstvenog radnika o cemu prica?Svako od nas ima pravo da bira.Moja mama se poradjala bez epudurala tri puta,sestra takodje,ja sam dva puta sa treci put bez,a ako kojim slucajem bude I cetvrte bebe trazicu epidural sigurno.Svako ima svoje misljenje I pravo tako da niste u pravu.
Pa ocigledno niste medicinski radnik. Da jeste, znali biste o cemu govorim. Vidi se po minusima na moj komentar da niko nema pojma o cemu pricam niti da iko razumije na pravi nacin. Ali nije ni bitno. Puno srece Vam zelim.
I ja sam medicinski radnik.Sta stim?Svako ima pravo da se poradja kako zeli I voli,glupo je komentarisati to.Dva puta sam se poradjala sa epiduralnom,a treci put bez I zamalo beba da strada zbog toga sto sam ja izgubila snagu.Nije bitno ko je sta I kolko zna svako zna sebe.Pozdrav
Marija, molim Vas procitajte opet moj komentar na ovu temu. Uopste niste razumjeli na nacin na koji biste trebali ili ipak niste htjeli da razumijete. Ja nisam nikoga osudila, niti sam rekla da ste losa majka, vec sam iznjela svoje misljenje, s’ obzirom da imam (cini mi se) malo vise znanja na medicinskom polju. Pozdrav.
Porodila sam se u Frontu u januaru 2018.godine. Nisam imala vezu. Bolovi su poceli rano oko 6h ujutro, bili su blagi i trajalo je ceo dan. Oko 19h smo se spakovali i otisli u porodiliste jer sam osetila da je to to. Vratili su me kući, dali mi buskopan i jos nesto i rekli idi kuci spavaj, dodji ujutro da te primimo na odeljenje. Otvorena 2 prsta. Vracam se kuci, oko pola 12h uvece puca vodenjak. Bolovi sve jaci. Dolazim u porodiliste, na prijemu mi govore 3 prsta, na pregledu za pripremu za porodjaj kazu 5-6 prstiju i to u razmaku od 15 min. Odlazim u salu, trazim epidural. Kazu mi nemate krvnu sliku, ne moze. Sad cemo da vidimo. Porodjaj vec uveliko traje, indukcija ukljucena, dolaze povremeno i nesto mlate, te sad ce te nece te moze ne moze.... U sali je.... U boksu zeni pored mene daju epidural, poradja se iz par napona. Ja crkavam od bola i gledam....Dobila sam visok pritisak. A da ne pricam o epiziotomiji i reviziji na ŽIVO posle svega.... N.Front Beograd...
Sto se revizije na zivo tice,ne znam gde kod nas daju anesteziju :-/ Ja sam isto prosla u Višegradskoj.Usili su mi i butinu koja je pukla i na sve to posle 2 dana,ciscenje bez anestezije.
U Somboru ne postoji ni mogucnost da se dobije. jednostavno nema- ni epidurala ni anesteziologa, a ukoliko pitas dobijes samo ruzne komentare o svojoj razmazenosti, i da ne pricam dalje. Dovoljno je reci da posle svega, ni za ranu od epiziotomije prilikom sivenja ne dobijemo lokalnu anesteziju, jer, Boze moj, sta je to posle porodjaja, a epiziotomija boli kao sam vrag, jer je rade tupim makazama (sto mi.je babica na stolu rekla kada sam pitala zasto sam zahvat boli, jer nam je u skolici uvek objasnjavano da bi trebalo da se oseti olaksanje prilikom izvodjenja). Srbijo medju sljivama...
Ja o Somboru sve pohvale mogu da kazem. I stvarno sam osetila olaksanje pri zahvatu epiziotomije, e to sto usivaju posle bez anestezije to je stvarno uzasavajuce i boli kao djavo. Mada mi nije toliko strasno bilo,jer sam se porodila za 10 minuta bez epidurala,pa kao ajde izdrzacu to malo usivanje. To je i do genetike, praga bola, samokontrole,koliko se uplasite itd. tako da mozete da se poradjate u stali,ili u najopremljenijoj ful privatnoj bolnici sa timom strucnjaka- fora je u tome kakav je vas organizam, mozak, telo...
Za mamu Draganu:
Sto se tice suboticke bolnice, imate dva anesteziologa, a jedan od njih je jos uvek na godisnjem odmoru. Ono sto je sigurno to je da morate unapred da dogovorite sa anesteziologom sve vezano za epidural. Ponavljam, samo sa anesteziologom dogovarate epidural a nakon nacelnog dogovora sa njim, upucujete svog ginekologa u to da cete imati epidural na porodjaju. Svakako takvu vrstu dogovora morate naciniti nekoliko dana pre termina jer na dan porodjaja to nece biti izvodljivo. U subotickoj bolnici se zvanicno epiduralna anestezija ne naplacuje, s tim sto mnoge mame u velikom broju slucajeva "pocaste" anesteziologa nakon bezbolnog porodjaja.
Sve najbolje zelim!
Nema ga, jednostavno ne postoji. Mozete da pitate svog ginekologa, ali koliko sam ja upucena, a bila sam tamo pre 6 meseci, ne postoji ni epidural ni anesteziolog koji bi ga dao, tako da nemate ni sta da platite.
A koliko inace košta epidural?
Ja sam iz opstine Sombor i uopšte mi se tamo ne poradja. Mislim da cu u Suboticu.
Porodila sam se pre 20 dana u KBC Dr. Dragisa Misovic, u epiduralnoj anesteziji. Naravno besplatna je, i mozete je dobiti u svakom trenutku, u bilo koje doba dana ili noci. Bez epidurala se poradjaju samo trudnice koje ne zele i odbiju epidural.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »