Komentari za tekst "Ne želim da moje dete nosi školsku uniformu i za to imam šest dobrih razloga"

Komentara
13
Ostavite komentar
Uvodjenje uniformi je jedan veliki neuspeh roditelja da svoju decu vaspitaju i nauce kako treba da se oblace za skolu.Tuzno!!!!!!!!!!!!
Ne mogu da verujem šta sam pročitala, u poslednje vreme sve neki čudni tekstovi. Šta fali uniformana? Dovešće decu u red, naučiće ih da postoji kodeks oblačenja, a o kakvoj nostalgiji ova mama priča ... ?
Ovo je tuzno kada zakon mora da dovodi decu u red i da ih uci kodeksu i pristojnosti oblacenja. Ali kada roditelji nisu uspeli da ih vaspitaju i nauce sta je pristojno i normalno, a sta ne.
Uniforme - učenici i srednjoškokci sa majicama i oznakom svoje škole!!!
Pamučne majice dugih ili kratkih rukava, zavisno od godišnjeg doba..
Živim u Izraelu i godinama se koristi ovaj sistem..
Odnos učenika i profesora je na drugačijem novou...
Nadam se da će i u Srbiji doneti ovakav zakon a ne da se deca oblače kao da izlaze...
Uniforme ne moraju biti kao na Zapadu, nemamo mi taj standard. Ali jedna obična uniformisana majica kratkih i isto tako dugih rukava, sa obaveznim teget suknjicama ili pantalonama iste boje (ne moraju djevojčice da nose suknje ako ne žele, ali zato moraju imati pantalonice / farmerke teget boje bez ikakvih dodataka), zaista čini da djeca osjećaju manje socijalne razlike.
treba da se uvedu pogotovo u srednje skole jer u skole idu kao na plazu
Jao, jao kakav tekst!
Svako ima pravo na misljenje a moje je da je ovo otišlo u totalnu krajnost!
Ali ima i takvih ljudi koji odmah na početku osude nešto što sigurno može imati bar malo pozitivnog uticaja na djecu. Mislim da ništa ali ama baš ništa nema lose da se uvede zakon o nošenju uniformi u školama.
Pa bar da se proba. I ovo je jedan od načina da se nečemu doprinose.
Da je sreća da je počelo i prije sa ovim.
Da, uniforme UMANJUJU socijalne razlike.
Mozda ce nekome viriti smartfon iz dzepa, ali nece bar imati i svu ostalu garderobu markiranu.
Da, za uniforme, zasto da ne.
Uniforme!!!! Lepe,pristojne I kulturne! Dok si bile uniforme neki red se znao.
Ovo je cista glupost i jos jedan razlog da se roditeljima uzmu pare. Kakve bre socijalne razlike, pa ni jedna uniforma nece sakriti dobar telefon, patike,itd. Ono sto se ponese iz kuce ne moze se popraviti uniformom. Sta je sa vrsnjackim nasiljem i celokupnim obrazovanim sistemom koji je u totalnom raspadu? Sjasite vise sa grbace roditelja. Od mene jedno veliko NE!!!!!!!!!!!!!!
Zeno nalupetala so se za sve pare,nista nisi potkrepila istinskim razlogom zasto sa se ne nose uniforme!
Podrzavam ovu ideju a vi gospodjo obucite cerki ili sinu neku markiranu garderobu a neka I'm glave zuje prazne!
Zivim u inostranstvu i moja deca nose uniforme i mogu da kazem iz desetogodisnjeg iskustva da su uniforme spas za mnoge stvari.Kada sam dosla ovdei kad su mi rekli da se u skoli nose uniforme bila sam uzasnuta, jer sam razmisljala kao i gospodja koja je napisala tekst.Medjutim, vremenom sam promenila misljenje.
Pod br. jedan morate razgraniciti pojmove uniforme i kecelje.MOji klinci nose i uniformu i kecelju.Na teritoriji Spanije kecelja je obavezna u svim skolama,do odredjenog uzrasta.Uniforma je uglavnom rezervisana za poluprivatene i privatne skole, koje pored uniforme koriste i kecelje.
I jos jedan veoma vazan podatak- uciteljice takodje nose kecelje!
Od cega se sastoji uniforma- za devojcice je karikana haljina, ispod koje nose bele polo majice i odozgo teget dzempere, sa obaveznim teget cipelama i teget dokolenicama.
Za decake su to sive pantalone i svetlo plave polo majice i odozgo takodje teget dzempere, teget cipele.
Zimi je obavezna i za jedne i za druge teget jakna.
Naravno svaka skola ima razlicite boje uniformi.Tu uniformu nose 3 dana nedeljno, dok druga dva dana nose svi uniformu za fizicko, trenerke i majice ili sorceve i majice u zavisnosti od godisnjeg doba i obavezne bele patike.
Za vreme nastave na te uniforme oblace kecelje da ne bi isprljali uniforme.
Ko kupuje uniforme? Pa roditelji NARAVNO. Skuplji elementi uniforme, kao npr haljina se uzimaju veci i traju 2-3 godine.Pored toga sasvim normalna stvar su zakrpe na kolenima kako na pantalonama kod decaka tako i na trenerkama.Isto tako roditelji prosledjuju jedni drugima stvari koje mogu da se iskoriste.Da ponovo napomenem- uniforme se nose u POLUPRIVATNIM i PRIVATNIM skolama!
Ja na deciju garderobu trosim jako malo, jer pored uniforme jako malo im i treba druge garderobe.Najvise trosimo na letnju garderobu jer letnji raspust traje dugo i treba im vise presvlaka.Ali sa sigurnoscu mogu da kazem da na deciju garderobu i uniformu trosim manje nego roditelji dece koja idu u drzavne skole.
Deca koja nose uniforme su ponosna na to sto pripadaju odredjenoj skoli, razlike se primete mnogo manje,mada se ipak primete.
Ja licno jesam za uniforme i ako bi se kod nas to uradilo kao treba mislim da bi moglo zaista da funkcionise.Opet ponavljam da govorim o uniformama ne o keceljama.
Sto se tice monopola oko prodaje uniformi i to isto moze da se lepo resi.Nikako ne treba dati jednoj prodavnici ili fabrici ekskluzivu!Ovde se raspisuje tender svake 4 godine i menjaju se prodavnice.Takodje se postavljaju uslovi tendera,jasni i precizni,kao npr cena.
Sa druge strane, za majice,dzempere, jakne i obucu ne postoje specijalizovane prodavnice, a sa jednim parom patika i jednim cipela prodju celu skolsku godinu.Doduse zimi devojcice nose cizme umesto cipela.
Volela bih da istaknem jos par stvari
- MOBILNI TELEFONI- mladjoj deci je zabranjeno da ih donose u skole, a starijoj deci je zabranjeno da ih koriste za vreme skole cak i za vreme ODMORA! Ako te profesor vidi sa mobilnim oduzima ti ga i prvi put kad se to desi roditelji mogu da ga dobiju nazad SUTRADAN kod DIREKTORA!Svaki sledeci put ostaje veci br dana kod direktora u kancelariji! I da svaki put se vraca iskljucivo roditeljima. I ne roditelji se ne bune protiv toga nego to podrzavaju.
-SKOLA je ZAKLJUCANA i za vreme nastave jedino se moze ulaziti/izlaziti na glavni ulaz.Ako dete ne dolazi u skolu u obavezi ste da javite skoli.A ako se vase dete nije pojavilo u skoli i vi niste javili skola vam salje sms poruku (i mami i tati) da dete nije u skoli i da se sto pre javite.Skola stiti i sebe i vas, jer skola odgovara za vase dete dok je u skoli i ono je njihova odgovornost u toku skolskog dana.

Moj komentar jeste duzi ali se nadam da sam objasnila kako to sve moze lepo da funkcionise ako se odradi kako treba.I ponavljam da kada sam dosla ovde nikako mi se nije dopadala ideja uniformi ali u praksi je to izuzetna stvar.
slučajno minus, oprostite, komentar je sasvim na mestu
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Deca koja su bila isključivo dojena imaju manju sklonost ka alergijam »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Zašto je važno promeniti neke navike u vezi sa korišćenjem plastike »
Ključne informacije za sprečavanje gušenja i bezbednost dece tokom obroka i igre »