Komentari za tekst "Šta ako ženama prestanemo da govorimo da guraju tokom porođaja?"

Komentara
6
Ostavite komentar
Jos kad bi neko stvarno krenuo da primenjuje ovo... A ne da samo citamo o tome i da onda odemo u porodiliste gde ce vikati na nas, seci nas bez potrebe i sigurno nam nece dozvoliti da probamo te lakse polozaje o kojima se pise... Znajuci kako doktori mogu da nam olaksaju, a nece, mislim da cu se na porodjaju osecati samo gore...
Sve te metode: navođeno guranje, indukcija, epiziotomija imaju svoje medicinsko opravdanje, ali nisu potrebne svim ženama, a primenjuju se. Na primer, ja nisam osećala napone tj. osećaj da beba hoće napolje već samo veoma jake bolove u leđima, a beba je morala hitno napolje jer je CTG ukazivao da pati. Meni su morali reći da guram i da ja to radim, ne onako kako osećam jer osećaj nisam imala, već kao da hoćeš da kakiš a ne možeš pa se naprežeš. Kod većine žena to nije tako. Takođe, meni je epiziotomija rađena da bi opet beba što pre izašla napolje. Kako sam došla u tu situaciju, ni sama ne znam, niko mi nije objasnio šta se i kako se desilo i to najviše zameram, ali sve te procedure su u tom trenutku bile neophodne. Kada se to mora mora se, ali bitno je pratiti ženu i ne dozvoliti da do toga dođe tamo gde ne mora. Moja cimerka je našla vezu kod babice da joj sačuva međicu. Ej veza za međicu. Ovi čitav projekat napraviše, a mi imamo vezu za međicu. Ta ista babica, naravno saznala sam koja, je bila i meni na porođaju, ali samo kao ikebana koja koluta očima kada sam jauknula tokom prvog pregleda jer mi je bio bolan, u fazonu pa ti izmišljaš da te boli. Para vrti gde burgija neće. Na mene niko nije vikao niti sam ja vikala i histerisala tokom porođaja, ali su malo zaboravili na mene pa me 3 sata nisu pregledali niti pratili CTG a za to vreme beba je patila u stomaku. Tako da i ćutanje i ignorisanje može biti podjednako bolno. Iako je 70% žena u sprovedenoj anketi bilo zadovoljno tretmanom u porodilištima, 30% nezadovoljnih je veliki broj i ja se još uvek na bih time ponosila bar dok ne dođemo do 90% zadovoljnih. Da li bi ste uzeli lek ako znate da će za 70% ljudi biti ok, a za 30% katastrofa i naravno ne znate ko će biti u kojoj grupi? Toliko o tom famoznom broju 70%.
meni su govorili kaki....ahahahah
U Visegradskoj je meni babica govorila "kaki" misleci na guranje a to je potpuno druga vrsta pritiska i pogresno je. Ja sam imala na umu samo dobrobit mog deteta pa sam radila sve kako mi kazu. I stigla je moja devojcica a i epiziotomija, ruptura grlica i revizija materice...
Postoji mnogo načina da se ženi pomogne tokom porođaja. Mnogi od njih ne zahtevaju materijalna ulaganja, bar ne velika, već dobru volju zdravstvenih radnika da prošire svoja znanja o tehnikama rađanja. Kod nas su trenutno trudnice u centru pažnje, u smislu da im se govori o njihovom učešću tokom porođaja, skreće im se pažnja šta treba i kako treba da rade. To je dobro, ali nije dovoljno niti potpuno. Kada se porađamo u porodilištu, učesnici porođaja su i babice i ginekolozi,a ne samo trudnica, naročito ako joj je data indukcija. Trudnica ne kontroliše dozu, početak, trajanje i kraj indukcije, niti kako će njeno telo i beba reagovati na indukciju. I naravno, ne bira položaj u kome će se poroditi, a o epiduralu u određenim porodilištima može samo da sanja. Zbog svega toga, imam utisak da je u jeku kampanja kako od trudnica da napravimo disciplinovane porodilje, a mi (zdravstveni radnici) ćemo nastaviti po starom. Volela bih da negde pročitam kako naši ginekolozi, babice i direktori porodilišta razmišljaju da unaprede svoje znanje, umeće i sposobnosti porađanja žena kao i uslove, a da to ne budu samo kursevi i škole kontinuirane edukacije u zemlji i inostranstvu, niti prolazna gostovanja stranih stručnjaka.
Nažalost, retko ko više "razmišlja" u ovoj zemlji. Čast izuzecima, kao što ste Vi. Kada bi bar iskopirali dokazano dobru praksu drugih, bez previše razmišljanja, situacija bi verovatno bila dosta bolja. Umesto toga kopiramo samo članke o tudjim projektima.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »