Komentari za tekst "Kako je zeka postao simbol Uskrsa?"

Komentara
6
Ostavite komentar
Svakako ima veze sa paganskim običajima. Ako sama reč Uskrs može da se poveže sa Eoster, ili Eostre, anglo-saksonskom boginjom proleća i novog života, možda bi ovo mogla biti jedna od logičnih legendi: Boginja je u rano proleće, u snegu ugledala promrzlu pticu koju je spasila time što joj je dala telo zeca i samim tim krzno. Iz zahvalnosti, zeka je svakog proleća (pošto je i dalje bio ptica) nosio, farbao poklanjao jaja boginji.
Drugo, negde piše da su stari narodi verovali da su zečevi hermafroditi i da su u stanju da rađaju bezgrešnim začećem. Zato su im dali pravo i zadatak da nose jaja, koja su simbol ponovnog rađanja, u duhu Uskrsa.
"Međutim, zečevi nemaju ništa sa vaskrsnućem Isusa Hrista, biblijskom pričom Uskrsa. Gde je onda povezanost?"
U Bibliji se spominje vaskrsenje Isusovo,kao dogadjaj i u buducnosti Vaskrsenje mrtvih sa njegovim dolaskom. Zivimo u Novozavetno vreme,i u Bibliji nigde se ne spominje da se farbaju jaja,a kamoli zecevi,badnjak,krsne slave i 'sveci' koje je idoloploklonstvo. To su paganski obicaji,ljudsko izmisljanje. Losi obicaji ne vode spasenju dusama.
Potpuno se slažem!
odrasla sam u Sumadiji, nikada nismo imali uskrsnjeg zeku ni obicsje vezane za zeku kao dto je to uticajem katolicanstva radprostranjeno po Vojvodini
U rimu su u periodu kada mi slavimo uskrs slavili dane plodnosti čiji su simboli bili jaja i zečevi. Kasnije Milanskim ediktom i dozvolom hrišćanstva, hrušćani su preuzimali neke paganske običaje od rimljana kako bi privukli ljude da prihvate i pređu na hrišćanstvo, naravno one koje su smeli, i tako se tu iskombinovalo svašta nešto. Radim na rimskom lokalitetu i tako dolazim do raznih interesantnih informacija :))
Slavili su dane plodnoati mesec dana i vise u razlicito doba? Posto Vaskrs ne pada uvek istog datuma, pa nieseca. I kakve veze imaju dani plodnosti sa Hristovim vaskrsenjem? Cak i da je se poklapala proslava dogadjaja sa tim danima, april i deo maja, kakve veze sadrzajno oni imaju?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dečija koža je osetljiva, štitite je kremom za sunce i tokom prolećih dana »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »