Komentari za tekst "VAŽNO: PORODILJE U SRBIJI PRAZNIKE DOČEKUJU BEZ PLATE!!!"

Komentara
200
Ostavite komentar
da pitam nesto jer svako ima pravo na to da prima platu za dete ?
Nije to plata za dete. Mamina je plata. Zene koja je bila u radnom odnosu pre bolovanja. Ona je na poridiljskom bolovanju i na bolovanju radi nege deteta, a nadoknadu (platu) prima jer se vodi kao ZAPOSLEN RADNIK KOJI JE NA BOLOVANJU.
Jer ili Jel je velika razlika.
Kako mislis platu za dete????
Nazalost,zakon je od 1.juna promenjen. Poslodavac nema veze sa porodiljskim bolovanjem ,vec drzava. Nije isto kao trudnicko bolovanje. Drzavi se prilozi dokumentacija i tako odlucuju ko koliko prima na osnovu staza u firmi. Malo se bolje informisite. I meni nazalost zbog drzave kasni i porodiljsko bolovanje vec 4 meseca iako sam sve papire predala,i deciji dodatak i od grada novcana naknada. Sistem je los ,previse zakomplikovali i zato majke deci u prvim mesecima zivota nista ne mogu da priuste. Velika sramota i tuga. I naravno ,nema kome da se zalimo, cutimo kao i za sve u ovoj zemlji ,trpimo i nadamo se. pozzz
poslodavac itekako ima veze sa porodiljskim. on je duzan da dostavi svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za preracunavanje proseka koji ce trudnica da prima na porodiljskom. samim tim ako on kasni sa papirologijom kasni i plata duze nego sto mora.
primala sam porodiljsko po starom par meseci i kasnilo je svega mesec dana i isplacene su mi sve zaostale plate sa prvom bez problema. drugarici koja je kod privatnika i poslodavac nije predao papire i dalje plata nije legla!
ono sto je tacno jeste da se u socijalnom na telefone vecina zaposlenih ne javlja, ali na centrali mozete traziti njihove sefove ili pravnu sluzbu te ce neko podici slusalicu.
Standardno i nista novo za nasu drzavu...Po novom zakonu bi trebalo drzava direktno na racun porodilje da isplacuje porodiljsko.
...do sada se nije kasnilo vise od mesec dana, ali u ovom mesecu nije bila refundacija... ja sam i vlasnik radnje i porodilja i majka troje dece i knjigovodja. a plus imam jos dve porodilje u firmi. jeste moja obaveza da isplatim do ktaja meseca platu, ali je obaveza drzave da Refundira ono sto sam vec uplatila i predala na refundaciju.
Na trudnickom sam,i isplate kasne... tu socijalno uplacuje poslodavcu pa oni meni.. ne znam samo koja je svrha trudnickog kad ne dobijas na vreme jbt,a potrebne su pare🤷🏼‍♀️ a otvaram sad porodiljsko jer treba da se porodim,i kaze mi moja iz knjigovodstva da onda direktno socijalno meni uplacuje na racun.. tako da ako ste na porodiljskom ne treba poslodavac da vam uplacuje pare vec socijalno direkt na vas racun
Jeco, ne znam kada si bila na porodiljskom, jer je doslo do promena. Ranije je bilo tako da poslodavac moze da isplati porodilji primanja, pa da ceka refundaciju ili da uplati porodilji kada dobije refundaciju. Moj poslodavac je meni uplacivao sve na vreme, kada i plate ostalim zaposlenima. Medjutim, sada je ta vrsta primanja prebacena sa poslodavca na drzavu u smislu da sada trudnice same podnose zahtev za porodiljsko, cekaju resenje u zakonskom roku od 2 meseca i tek nakon toga krecu isplate, a cak i ne znaju koliki iznos.
E bas si lepo odgovorila tako je :) jer sam prvu isplatu cekala 2 meseca,pa posle toga posle mesec ipo dana dobijam.. jos mi fale isplate za oktobar,novembar i pola decembra jer porodiljsko mi se racuna od 25og decembra..
Nije socijalno nego zdravstveno! Zasto svi zdravstveno zovu socijalno?! I niste u pravu. Prvo poslodavac isplati pa podnosi da oni to refundiraju. Nece oni nista na lepe oci, moras da im odneses papire, sracunaju koliko ce da iznosi bolovanje pa isplatis pa ti refundiraju. Znam jer sam poslodavac. I sama sam bila na trudnickom i sada na porodiljakom. Niste dobro informisani.
eto vidis meni trudnicko nikad ne kasni , nit firma ceka da im drzava uplati ili socijalno ,,,, svakog 10tog u mesecu meni plata leze ,,, nazalos
t verujem da kad dodjem do porodiljskog za mevec dana ima da kasni samo zvoni ,,,,
Ја сам просветни радник, дакле, мој послодавац је држава.
Нема плате. Данас је 27. јануар, први рођендан моје бебе.
I ja sam prosvetni radnik, beba ima 4 meseca, kasnila plata do novembra, porodila sam se u avgustu. Ali od onda su mi bile dve isplate...u novembru sve od avgusta do oktobra i 18.decembra sam dobila za novembar....
Ne obracunava ti drzava platu nego zaposleni isto ko ti. Zena ili covek ko vec radi na obracunu plata i bolovanja.
Grad Leskovac vratio Ministarstvu za rad 21 milion namenjen za isplate majkama!!!
Samo da se razumemo IMA I NAS KOJI CEKAMO PRVO REFUNDACIJU OD DRZAVE DA BI PRIMILE PLATE! U MOM SLUCAJU JA CEKAM NOVAC KOJI TREBA DRZAVA DA ISPLATI DA BI PRIMILA PLATU A NE POSLODAVAC! TAKO DA JE DRZAVA KRIVA JER JE SAD 27.12 A JOS NEMA PLATE. I POSLE RADJAJTE DECU U ZEMLJI U KOJOJ NE MOZETE DA IH IZDRZAVATE SRAMOTA!
Ja sam se porodila u aprilu,jos ni resenje nisam dobila,a o plati da ne pricam. Sramota
Poridiljama škola na teritoriji Arandjelovca plata uveliko kasni- sramota!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »