Komentari za tekst "Rekli su joj da plod nije u redu, a rodila je zdravu devojčicu"

Komentara
24
Ostavite komentar
Od 10 mojih bliskih prijateljica, ne poznanica, prijateljica, zena kojima idem i dolaze mi, od njih 10, cak 6 je imalo los dabl, svih 6 je su rodile ZDRAVU DECU!
Sve su bile u panici, strahu, trudnoca im je pretvorena u agoniju, neke su uradile skupe prenatalne testove, druge nisu uradile nista, jedna je dosla do amnicenteze, sedele pred ordinacijom i cekale na red, zatim ustala i rekla: Dosta je, moje dete je zdravo, idem kuci!
Rezultati dabl testa (iako su statistički) mogu da zadaju takav šok psihi trudnice koji niko nije u mogućnosti potpuno da razume osim same trudnice.
Zbog jako malih šansi koje su mi ginekolozi davali da ikad ostanem prirodnim putem u drugom stanju sama činjenica da se to ipak desilo je veliko iznenadđenje i sreća za mene. Ali kad sam videla rezultate dabl testa totalno sam bila poražena, nisam htela da prihvatim činjenicu da ću morati da se odreknem od tog malog čuda. Invazivna metoda vađenje plodove vode nimalo mi se nije sviđala a i morala bih da čekam skoro 3 meseca jer su u institutu svi termini bili popunjeni. Srecom doktor mi je predložio i drugu opciju, verified test koji se radi samo pomoću malo izvađene majčine krvi (ujedno pored svih analiza na anomalije može i pol da se sazna). A za onog ko zarađuje minimalac verujte mi da uopšte nije zanemarljiva cifra. Još jedna srećna okolnost je što su ponudili otplatu na nekoliko rata. Samo nedelju dana kasnije su me nazvali sa rezultatima, rekli su da ništa ne brinemo jer je princezica savršena.
Dabl test je samo skrining test i svaki ginekolog ce reci da njegova pouzdanost nije veca od 60-70%, tako da ne mogu da verujem da bi iko savetovao prekid trudnoce samo na osnovu dabl testa bez daljih ispitivanja.
Ovaj tekst je ocigledno reklama za konkretan neinvazivni prenatalni test jer nije samo Verified ono sto postoji na nasem trzistu, ima jos nekoliko slicnih testova drugih proizvodjaca. Skupi su, jednostavniji i nema rizika za plod ali ni amnio nije nikakav bauk, meni su radili amnio, nije bolno, procedura je gotova za par minuta, mirovanje 24-48h ali se na rezultat ceka 2-3 nedelje. Ono sto je mana je sto se amnio radi u kasnijem stadijumu trudnoce (posle 16.nedelje). Kome je neophodno ranije da uradi analizu, moze da radi horionske cupice vec u ranoj trudnoci. Slazem se da su neinvazivni testovi najkomforniji za trudnicu, ali s obzirom na cenu nisu svakome dostupni. One trudnice koje to ne mogu da priuste ne treba da brinu,amnio stvarno nije strasna kao sto nekome izgleda.
Svi ti testovi služe kao statistike. Plod se razvija i prolazi kroz faze razvitka tako da će u jednoj nedelji rezultati biti loši a već u drugoj nekoj tamo biti bolji ili obrnuto ali testovi su samo statistika i ništa više tako da se trudnice bespotrebno izlažu tim testovima i pritiscima ako žele da rode dete. Inače postoje razne kontraveze u vezi ovih testova kao što je kontrola populacije iliti smanjenje populacije zastrašivanjem budućih roditelja lošim statistikama.
Nažalost dosta žena nema novca za takve testove! Preskupi su
Klikni u dnu teksta na sliku gde piše verified,imaš sve o testu,uključujući i cene
znate mozda koliko su ti testovi ??
Zato svaka moze uraditi amniocintezu u slucaju losih rezultata i nista se lose nece desiti a glava ce biti mirna!
Ja licno u drugoj trudnoći nisam stigla do dabl testa kada mi je receno da zbog datuma p. M (jos srculence nije prokucalo)ne poklapa se to sa nedeljom trudnoće, smatraju da treba da prekinem treudnocu. Naravno jos jedno misljenje sam zatražila i srce je kucLo rodih svoju drugu srecicu... Uvek trZiti barem jos jedno misljenje...
Ja sam dabl test sasvim slučajno radila dva puta u 7 dana i dobila dva različita rezultata, na jednom visoki rizik a na drugom sve u redu. Tada sam shvatila da ti testovi nemaju dodirnih tačaka sa realnosti i greota je da se majke izlažu traumama.
Rezultat mog dabl testa je bio jako los, pa sam radila tripl i quadripl.... svaki sledeci je bio duplo gori od prethodnog. Najlosiji moguci rezultati su stigli....ali glas u meni je rekao:"To je statistika, učila si je, znas sta je.... nije realno...." i hvala milom Bogu i ovaj put je statistika pogresila. Pa ljudi statistika kaze da je prosecna plata koliko??? Nerealno skroz. Moje misljenje je da se ti testovi pod hitno ukinu.... samo izazivaju stres i paniku kod buducih majki a to nam je najmanje potrebno.
Dabl test je statisticki test I ne daje precizne rezultate vec samo procenu za mogucnost prisustva anomalije. Sa druge strane, amniocenteza vise nije tako invazivna metoda, stavise I sama sam je radila, niti sta strasno, niti bolno, odlezala sam 48h nakon amniocenteze da budem sigurna da sam ispostovala sve. A opet ako neko ima mogucnost da izdvoji 600€ I u ranoj trudnoci otkrije anomalije, onda zasto da ne. Samo k reci da ako I ovi prenatalni testovi pokazu prisustvo anomalija savetuje se amniocenteza, a to nigde niste pomenuli u tekstu.
Da savetuje se amnio posle ovih testova ali u zavisnosti u kojoj nedelji je radjen.Ako je radjen posle 10te nedelje sto je i granica za prekid trudnoce(negde 12ta nedelja) i pokaze neke anomalije onda da bi se izvrsio prekid konzilijum.mora da donese odluku a oni za sada prihvataju amnio kào validan nalaz.Ako je radjen do te
granice 10-12 nedelja onda za prekid
netreba da se radi amnio.
Ako se test radio u privatnoj klinici,i pokaze neke anomalije u tu cenu je uracunata i amnio na toj istoj klinici.
Meni samo nisu jasne ove tetovaze po rukama.Lepo je imati jednu dve al ovo fuj!Dal je razmisljala kako ce tetovaze izgledati kad ostari?
Promasili ste temu.
Ni moji rezultati dabl testa nisu bili dobri. Potom sam uradila tripl test i opet isto. Preporučena mi je amniocenteza, pa sam otišla na Zvezdaru da zakažem. Doktor tamo mi je rekao da nisam normalna, da se izlažem riziku bez ikakve potrebe i da idem kući i pevam. Imala sam 31 godinu. Moja ćerka se rodila zdrava, sada ima 12 meseci. Ponovo sam trudna, ali u ovoj trudnoći ne idem na dabl test, već ću lepo kao gospođa na neki od ovih testova. I oni spadaju u statistiku kao dabl test, da ne bude zabune, ali imam utisak da ću s tim biti mirnija.
Ista situacija je kod mene bila, u Visegradskoj double nije valjao kao ni triple, a na Zvezdari mi rekli da je sve kako treba. I rodila sam zdravog dečaka..
Znaci danas ni doktorima ne mozes verovati.. Isla sam kod njih nekoliko i svi razlicite dijagnoze postavljaju. i da,zapalo mi je za oko "dabl test se radi o trosku drzavne bolnice",a ja sam morala da platim 3500
Svasta... prekid trudnoce zbog dabl testa, ne mogu da verujem... mada u zemlji Srbiji me vise nista ne čudi... znam i jedan slučaj gde su se i dabl i tripl i amnio pokazali jako loši i ženi zavetovana kiretaža u 6- om mesecu... nije htela da je uradi jer je na to dete čekala 15 godina... rodio se zdrav i prav bez i jedne dijagnoze koju su naveli...tako da svacega ima..
Dabl test nije dijagnosticki test i nijedan ginekolog nece samo na osnovu njega predloziti prekid trudnoce. Mozda pokaze da postoji veca verovatnoca za hromizomski poremecaj ali to je samo verovatnoca i onda se salju trudnice na amniocentezu koja sa sigurnoscu govori da li dete ima hromozomsku anomaliju ili ne. Dakle potpuno je netacno da je mnogo trudnica zbog loseg dabl testa prekinulo trudnocu i da su im ginelolozi to savetovali. A zene verovatno i ne razumeju sta im se prica i kad ginekolog kaze da dabl test nije sjajan one misle kako je rekao da nesto nije u redu sa bebom...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »