Komentari za tekst "NOVO OBEĆANJE: 12 meseci staža za punu naknadu na porodiljskom"

Komentara
24
Ostavite komentar
E žene,žene a šta ćemo tek sa ovim zakonom da firma može da zaposli i do 100% radnika preko agencije ?! Iovako smo u lošem položaju a obećanja dobijamo uvek pred izbore što se vidi iz priloženog...
Ne znam da li je greška u tekstu ili se neko opet igra sa trudnicama... Po novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju ili već kako mu je pun naziv, uslov da se prima puna plata u toku trudnickog bolovanja jeste da trudnica ima 12 meseci neprekidnog radnog staža (ranije je to bilo 6 meseci, a računao se prosek poslednja 3 meseca). Tako da je smešna izmena koja se najavljuje. Problem kod novog zakona je bilo porodiljsko bolovanje gde se računa prosek poslednjih 18 meseci. Dakle, oni, bar tako piše u tekstu, najavljuju izmenu odredbe zakona koju niko nije tražio a koja, opet, već postoji u drugom zakonu... Dakle, draga ministarko i ostali nadležni, problematična je odredba o porodiljskom bolovanju, ne o trudnickom. Mada, možete da uzmete u razmatranje i izmenu najgluplje odredbe novog zakona a to je da prihodi u toku trudnickog bolovanja ne ulaze u obračun proseka za nadoknadu u toku porodiljskog bolovanja i bolovanja z negu deteta. Zbog te odredbe masa žena koje imaju rizičnu trudnoću su primorane da rade do 9-og meseca i da time rizikuju živote svojih beba.
Ćao drage mame i trudnice, da li se nekoj desilo da primi manje trudničko bolovanje skoro za 5000 nego uobičajno? Radim u firmi treću godinu od aprila sam na trudničkom, do sada sam sve primala punu nadoknadu kakvu i zaslužujem i ostvarunem a sad mi je stigla uplata koja je za skoro 5000 manja, ne razumem kako?
Da, ima nekakvo glupo usaglasavanje sa prosekom u firmi pa ti umanje za taj procenat. To je propisano pravilnikom o obracunu zarade dok si na trudnickom i ide posle 3 meseca trudnickog bolovanja.
Sta reci, ocekuj mozda jos malo vece umanjenje sleci mesec....
Mogu ti u firmi objasniti kako racunaju.
Koliko se sećam bilo je reči da ce to biti reseno na poslednjem prolecnom-letnjem zasedanju pa nista! Njima nista ne vredi verovati.
Sta je sa trudnicama koje rade par godina pod ugovorom, privremeni i povremeni poslovi? Da li imaju ikakva prava na odsustvo i primanja tokom odsustva?
A preduzetnice?
Primanja, staz.... Podrska zenama preduzetnicama i porodici u ovoj zemlji je vrlo jaka kako ja cujem da se prica .... Nismo jos osetile tu podrsku, sve sto su uzeli od trudnica je kod naseg dragog predsednika u dzepu... Cuva nam za crne dane!
Termin mi je 29 November, hoce li me zakaciti novi закон? Неће ми ваљда све пропасти за месец два
Ne znajući da sam u drugom stanju počela sam da radim pod ugovorom za firmu za koju sam do tada radila neprijavljena. Čim sam saznala za trudnoću morala sam da otvorim bolovanje, zato što je bila visokorizična. Sad imam bebu i primam platu 2500din. Nedovoljno za pelene...
Ja stvarno ne razumem ko su te osobe što su ti dale minuse i zašto?
Sad lepo kad ste uvideli gresku i ispravljate je, treba da isplatite sve vec ostecene trudnice. Samo tako je greska ispravljena do kraja. Nemojte sutra da masete suficitom u budzetu, a da je taj suficit nastao tako sto je uzet od porodilja, to bi bilo sramotno. To jeste mizeran deo suficita za budzet, ali je ipak deo i nama je ogroman. Dakle ako se vodi racuna u ovoj zemlji o porodiljama ispravicete gresku do kraja.
A sta je sa porodiljskim sa zenama koje su npr.radile 9 meseci pre otvaranja trudnickog bolovanja sa ugovorima na odredjeno, ali bez jednog dana prekida osim formalnog ali bez dana pauze izmedju ugovora?
Dno dna. Od kad sam rodila bebaca ne uspevam da izadjem iz finansijskog haosa, minusi, krediti...smanjena primanja, kasnjenja, novi zakoni .... Podrska porodici!?
Nadam se da ce do oktobra usvojiti mislila dam u septembru kad udjem u 7-mi mesec da otvorim trudnicko zbog vrste posla al ako bi to stvarno bilo sacekala bih novi zakon posto ne znam od cega bismo ziveli bez moje plate. Muz mi je ostao bez posla, a ja sam dobila bas lepo povecanje u oktobru prosle godine....
A ko ce nama da nadoknadi nase umanjenje???
Bozic Bata!
A kad će biti jesenje zasedanje parlamenta?
Šta će biti sa već oštećenim mamama?
Koji zakon vazi za trudnice koje su na odrzavanju od maja meseca ove godine? Kako je moguce da ako je prosek plate oko 45 hiljada zena primi minimalac od 26, a pritom je radnik te firme više od 2 godine? I kakvi su to formulari koje nemaju po firmama? Pozdrav
meni je termin 21.10. a zbog zakona i nemanja dovoljno meseci za puno prodiljsko radim i dalje. da li neko zna gde bih mogla da se raspitam da li i kako mogu da iskoristim nov zakon jer bukvalno ce me u par dana zeznuti. ako zasedanje skupštine bude kao prošle godine 2.10. a ja moram na porodiljsko najkasnije 24.09.

hvala unapred na odgovoru.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »