Komentari za tekst "Novi zakon dovodi trudnice u još gori položaj"

Komentara
49
Ostavite komentar
ja sam potpuno zbunjena sad.Ja sam u toj firmi radila godinu dana,dala otkaz i vratila se nakon 5meseci.Radila sam 9 meseci pre nego sto sam otisla na trudnicko.Pre porodiljskog mi se navrsava ponovo godinu dana u toj firmi.I sad kako ja da racunam kolika ce mi plata biti?Ovo je krajnje besmisleno.A dok se budem porodila mogu da ocekujem jos koje kakve gluposti,a vec sam 5-ti mesec.
18 meseci pre otvaranja trudnickog bolovanja vam ulazi u prosek nazalost, dakle meseci kad niste radili racunace vam se kao 0 dinara... "podrska roditeljstvu, podrska natalitetu"... povecali roditeljski dodatak od ovih para koje uzimaju od trudnica i porodilja...
Zivim i radim u Austriji,o trudnickom mozete samo da sanjate jer morate raditi bukvalno do samog porodjaja a porodiljski novac primaju sve zene u istoj visini u zavisnosti na koji period su se odlucile.Godina, dve ili tri.Znaci primate isto novaca bez obzira da li ste pre rodjenja dete imali 3000 euro platu ili 900.Sve se placa u toku trudnoce, sem klasicnog pregleda bukvalno sve.Ultrazvuk se placa,dabl test, test na dijabetes, veliki Organscreening, bukvalno sve.Verujem da je tesko biti trudnica i kasnije roditelj u Srbiji sa takvim primanjima i zakonima.
Samo sam zelela da kazem da u svakoj zemlji fali nesto u zakonu i odredjeni pojedinci budu nezadovoljni.
U Italiji isto, prokrvarila uvece, otisla na hitnu, za 5 minuta pregleda 40 eura platila, hej nisam dosla zato sto mi je bilo dosadno kuci, nego zbog krvarenja... sve analize se placaju zavisi kako koja, poslednju sam platila 70 eura... u Srbiji u prvoj trudnoci sve dzabe, cak i zubar...
sramota. ja sam radila u firmi nekoliko meseci prijavljena za stalno, kad sam ostala trudna saznam da poslodavac ne uplacuje zdravstveno zbog toga
dam otkaz odem u drugu firmu da bi posle tri ned otisla na bolovanje jer moram. kakav je zakon za njih? za poslodavce? ko ce nas ovakve zastititi? 😞 da bila sam u poreskoj, opstini, socijalnom I niko mi ne moze pomoci takav je zakon sci su povezani a svako radi za sebe
Morali biste da tuzite poslodavca koji vas nije prijavio i na sudu dokazujete da je radni odnos postojao i trazite da vam uplati doprinose za taj period.
Sramota, stvarno nemam reci... Kakva je to drzava gde se i od trudnica i beba krade.
Pa iima i nas koje smo radile 10godina pre ostajanja u drugom stanju pa nikakve prednosti,poslodavci svakako ne placaju trudnicka bolovanja,isplate kasne po sest meseci i drzava im sve to dozvoljava.. Tuzna prica,tuzna drzava,sa ovim produzenjima ide se na to da zene rade do porodjaja sa normalnim ili rizicnim trudnocama.. Sve se uvodi samo i iskljucivo u korsit poslodavca. strasnooooo
slazem se da bi drzava trebalo vise da se bavi poslodavcima nego ovo sto sad rade ali koliko ja znam ranije su trudnice i poridilje komotno mogle da dobijaju otkaze i zavisila im je plata iskljucivo od volje poslodavca pa za neke ni to nije bilo sjajno.
svaka drzava svaka vlast svako ko se nesto pita vrti na svoju vodenicu. uvek bilo uvek ce i biti. samo ne smatram da pljuvanjem ovakve postavke drzave a ne i svih prethodnih ima poentu. sto od ranije vec ne postoje zakoni kontrole poslodavaca?
al to da mi neko prica da je u inostranstvu bolje... spanija daje maks 2 meseca trudnickog plus porodiljskog, slicno je u engleskoj, svajcarskoj i td i sl... kod nas zene sa produzecima i do 3 godine mogu da ne rade i neko to treba da placa, a opet iz iskustva znam da nisu sve opravdani razlozi.
nikad to nece biti kako treba i uvek ce neko biti ostecen. a to da zene nece da radjaju zbog zakona novih je apsolutna glupost. kada smo resili da pravimo decu nit smo gledali koji su zakoni na snazi niti je to uticalo na nasu odluku. to treba da bude samo bonus.
Pa ko sem drzave treba da izmeni zakon i zabavi se sa poslodavcima?! pre 10i 20,30 godina su uslovi rada bili bolji,zakon je bio drugaciji nije bilo ovog izivljavanja nad ne samo zenama nego generalno svim zaposlenima. Samo treba statistiku radjanja pogledati tad i sad,to je vreme kad su nase majke radjale nas i nase brace i sestre. Svaka porodica je imala bar dvojr dece. a danas,danas se zene jedva odluce i jedno da rode,upravo zbog ovih sistema i pravila novih koje samo izmisljaju. Treba same da se stitimo,slazem se,prva sam koja je poslodavca prijavila i koja ce opet da ga prijavi,i opet i opet,ali na zalost niko nista ne preduzima,drugi nacin je da nasi muzevi ocevi braca odu i na drugi nacin "porazgovaraju" sa tim istim poslodavcima? Zivimo u demokratiji gde bi drzava trebala da ima sluha za pojedinca i gde slobodno mozemo da iznesemo misljenja,stavove,i da se borimo za sebe,ali kad nas ipak niko ne cuje od ljudi koji propagiraju sve to,sta vredi?!
marijana, slazem se sa tobom. al kao sto sam vec jednom negde napisala... izvorni problem je u poslodavcima! da drzava bi mogla tu stosta da uradi i promeni ali nigde ne pise da mora nazalost. al uzevsi sve to u obzir zasto se masa majki oslanja samo na drzavu? ko je pomagao majkama pre 10 20 godin npr? ako same sebe necemo da zastitimo a ima dosta takvih zasto bi bilo ko drugi pokusavao.
Pa sve zavisi gde radis,postoje poslodavci koji izmiruju obaveze na vreme,i sve trudnice dobijaju uplate kad i svi ostali zaposleni,ja konkretno pricam o mom primeru,i mom poslodavcu,a verujem da nije usamljen... Svrha svega je da ova drzava nema nikakav zakon i da je sve igra srece,dal ces biti zaposlen kod normalnog poslodavca koji ceni svoje zaposlene,jer ako nisi kao ja,drzava i zakon nista ne preduzima da te na bilo koji nacin zastiti,a na sva usta pricaju kako podsticu natalitet! Meni je moj rekao da mi ne dozvoljava da idem na trudnicko bolovanje i ako mi je dr rekao da moram,da je on vazan i da zadnju rec daje on,prijavila sam to naravno al bez ikakvog uspeha.
radim 11 god i novim zakonima mi se nista na trudnickom nije promenilo u odnosu nekad i sad. nit kasni nit ima problema.
porodiljsko malo okasni prvi put dok prodje papirologija i opet sve ok.
da postoje druge stvari i mere kojima drzava moze da resi neke probleme u okviru ove teme naravno da postoje. da li ce ih uraditi verovatno da nece ili bar ni izbliza dobro kako bi mogli. ali bre ko sta radi u ovim prepiskama svi samo kukaju i kukaju i kukaju. koja drzava je nasim majkama i ocevima pomagala i placala? a svi zaboravljaju da smo medju retkim drzavama gde uopste moze da se dobije i do 2 godine trudnickog i porodiljskog. raspitajte se malo koliko i do kada zene u drugim zemljama rade trudne i kako to izgleda...
Ništa nije sveto, sve je bruto i neto...
Ovo nit je normalno nit je humano!
Kada se najavljuje izmena zakona o porodiljskom, ako su nas vec i za trudnicko ukanalili. Ja reko radicu jos mesec dana zbog proseka za pordiljsko i ispostavi se da sam zbog toga pogresila i da ce mi i na trudnickom plata biti manja za 5-6 hiljada dinara samo zato sto nisam uzela bolovanje pre nedelju dana. Strasno!!!! U radnom odnosu sam 18 meseci u kontinuitetu ali nisam bila sve vreme prijavljena na puno rano vreme. Sramota za ovu drzavu!!!!!
Razmisljala sam o drugom detetu ali sa ovakvim zakonom tesko da cu se odluciti za drugo dete!?
Ja sam isto tako u nekom trenutku razmišljala ali nisam zelela da ostanem na jednom detetu, uostalom decu radjam sebi a ne ovoj drzavi. Sto se tice finansija, dosta je lakše sa drugim detetom jer vec 90% stvari vec imas. Naravno, moram da dodam da je meni ovim novim zakonom dosta vece porodiljsko primanje nego sa prvim detetom, verovali ili ne, a plata mi je ista vec godinama.
Za Mariju-pa ima i te kakve.
Dok ona radi imace i da se obuku,pojedu...itd...kad ode na bolovanje i dobije neku bednu platu...od ceka ce jesti,obuci se,ne daj Boze da nemoze da doji...kako kakve veze ima...
kakve veze ima zakon sa tvojim zeljama da se ponovo ostvaris kao majka?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »