Komentari za tekst "Kakva prava na poslu imaju mama i tata"

Komentara
10
Ostavite komentar
Privukao me naslov pa želim da prokomentarišem o pravima kad se vratite na posao. Ja sam se tek vratila sa drugog porodiljskog i prvi dan na poslu me sačekao aneks za novo radno mesto sa duplo nižom platom. Objašnjenje je da dugo nisam bila tu, morali su popuniti moje radno mesto a što se tiče novog mesta ispoštovan je zakonski minimum da je ista stručna sprema kao na starom mestu. Kako kažu zakon nista ne govori o visini plate i da nisu prekršili isti što je duplo manja. Takođe dobijam svakodnevne "utehe" od kolega kako se to desilo i "Miri, Mari i drugima" i kako je to prosto tako.
Meni se desilo da mi je ugovor o porodiljskom odsustvu samo 4 meseca a posle navršenih 4 meseca mi se vodi kao odsustvo od rada radi nege deteta koje se znatno manje plaća. Sreća moja što nisam samohrana majka i što imam krov nad glavom za koji ne moram i kiriju da plaćam, u suprotnom bi morala da biram, plaćanje dažbina i kirije ili pelene i dohrana za bebu.... Strašno.
Tako se svima računa, tri meseca je porodiljsko nakon toga odsustvo radi nege deteta. Odsustvo radi nege deteta Vam se manje plaća, zato što niste bili zaposleni svih prethodnih 18 meseci pre otvaranha trudničkog bolovanja, jer u tom periodu primate prosek plate u 18 meseci.
Ja sam isto tako prosla samo mene nije sacekao aneks o promeni mesta, vec otkaz jer vise navodno nisu imali potrebu za mojim radnim mestom. Tu firmu sam tuzila i iako su imali vezu na sudu, isli smo do Ustavnog suda i posle 4 godine sam dobila spor.
Isto me sacekao otkaz,samo sve po zakonu u korist poslodavca,sistematizacijom ukinuto moje radno mesto ali ne znam sta bih dobila tuzbom osim dodatnog stresa
Lepa je plata za vreme nege deteta evo meni licno 0.00 din.a zaposlena 9 goduna u drzavnoj firmi ali nisu placali doorinose pa ko mi je kriv sto hocu da radjam ,, sedim kuci" i primam platu.
ovo je laz
Kako to da u državnoj firmi nisu plaćeni doprinosi? Koja je to firma?
Trudila sam se godinama da dođem na poziciju zamenika poslovođe, otišla sam na trudničko i porodiljsko i čim sam se vratila dobila sam promenu aneksa ugovora jer ,,nisam obavljala svoj posao, tj. neko drugi ga je radio umesto mene". Pobogu, kako sam samo mogla da osnujem porodicu, sram me bilo. 🙄 Ja nisam jedina i znam više žena koje su izgubile svoje pozicije jer su odlučile da postanu majke.
To i mene ček kad budem počela da radim, i nemam komentara za to… Sramota…
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »