Komentari za tekst "Da li trudnice treba da se vakcinišu protiv gripa?"

Komentara
2
Ostavite komentar
Ja sam dobila preporuku ginekologa da primim vakcinu protiv gripa posebno sto mi je termin u decembru, ali sam u konsultaciji sa lekarom opste prskse u kog imam ogromno poverenje koje je tokom poslednjih godina kroz razlicite situacije opravdano, dobila informaciju da je u Srbiju prvi put uvezena vakcina koja se proizvodi u Splitu u fabrici koja nije poznata po vakcinama. Prema doktorkinim recima nov proizvodjac vakcina bazira vakcinu na istim virusima kao i prethodna koja je prisutna kod nas poslednjih 7..8 godina, ali da nije poznat sastav sredstava za imunizaciju. nova bakcina je verovatno radjena po uzoru na originalnu, sto ukazuje da je moguce da postoje dodatne supstance koje dosadasnja vakcina na nasem trzistu nije imala. To sve ne znaci da je vakcina losa, mozda naprotiv bude i bolja od prethodne, ali jednostavno nema podataka o kakvoj vakcini je rec, zasto je drzava resila da po prvi put uveze novu vakcinu bez dodatnih objasnjenja, ne postoji iskustvo niti podaci o eventualnim nus pojavama vakcine, sto je sve rezultiralo da odustanem od vakcinacije jer od ove godine nisam samo ja u igri vec vakcina moze imati efekat i na bebu. Primera radi doktorka je rekla da ce zbog nemanja iskustva sa ovom novom vakcinom razmisliti da li ce svom detetu dati istu, uprkos tome sto je u principu uvek za vakcinaciju.
Ovo ne znaci ponavljam da je vakavina losa vec da se treba dobro raspitati sta se prima, koji je sastav i naravno uzeti u obzir da sve radimo na svoju odgovornost. Nadam se da neko nece shvatiti ovaj post kao negativnu kampanju protiv nove vakcine vec samo kao apel na dvostruku opreznost i dobro razmatranje sastava vakcine do najstinij detalja.
Niko nije dokazao da trudnice imaju korist od vakcine, jer vakcine nisu nikada testirane trudnicama i ne zna se kakve posledice ostavljaju na bebu. Na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva se mogu naci uputstva za pacijente za sve vakcine. U uputstvima pise da se nije poznato kako vakcine deluju na trudnice i da nije pozeljno da ih prime. Ko ne veruje nek se uveri. Sve ostalo je propaganda za zgrtanje para
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »