Komentari za tekst "Šta mogu da uradim ako mi kasni naknada na trudničkom bolovanju"

Komentara
42
Ostavite komentar
Porodiljsko nikad ne kasni, trudnicko uvek
Ja sam na teretu države od aprila meseca,prva uplata je bila 12.septembra pola aprila,maj i jun je leglo odjednom.
Ali do tad sam uredno zvala knjigovođu gazdu stiskala,na kraju sam uzela stvar u svoje ruke i pisala sam mejl RFZO,na koji sam dobila odgovor da ne odgovaraju osobama bez svih podataka,onda sam ih zvala do ne izmoglosti,na kraju sam dobila odgovor da je predmet tu ali da su u gužvi i da oni imaju rok tek kad uzmu predmet u svoje ruke mesec dana rok,i ubrzo su pare legle.
Posto gazda nije davao iz svig dzepa nego čeka refundaciju,e sad uredno zovem RFZO da proverim da li je jos nesto uplaceno.
Drugačije ne vredi iskreno.
I još jedna stvar pratite poslodavca da li vam ispaćuje pare,jel priče da pare sa namenskog računa ne mogu da se zloupotrebe su za malu decu,poslodavac uvek može da ih iskoristiti u svoje svhe bez ikakvog pravdanja igde, i zato je najpametnije da zovete rfzo da proverite sta je uplaceno,ako je uplaceno a nije prolseđeno,onda zovete gazdu i samo zapretite poreskom.
Zalosno,jadno i tužno.
Ja nisam mogla da verujem u kakvu situaciju sam dovedena ali buduće mame to je realna slika bolovanja u Srbiji,zato preuzmite stvar u svoje ruke,koliko toliko jel biti bez primanja kao buduca majka koja zeli da kupi nesto svom detetu da uzivanu trudnoci,ona ostaje bez primanja , juri gazdu juri RFZO, kida zivce i na kraju porodice se bez dinara,ZALOSNO.
Trudnicko mi je otvoreno 20. Marta, prva uplata od firme je legla normalno. Sledeca uplata je bila 08. Avgusta i to samo jedna plata od tad i dalje jos nista. Spremite se 😏
Trudnicko otvoreno 01.02.2022 i evo usla u 9ti mesec i ni jedno bolovanje mi nije isplaceno. Zalosno...
Isto tako, trudnicko otvoreno sredinom februara i jos uvek nista, strasno
Strasno, ovo je jako strasno. Evo čitam komentare i pada mi se u nesvest! Ja treba da otvorim uskoro trudnicko, ovo je stvarno strava i užas.
Otvoreno trudničko bolovanje 1.7.2022.,sreća pa sam dobila to prvo što je na teret poslodavca ali umanjenog iznosa,komisija mi je zakazana za 29.8.2022.,da li ću dobiti tu drugu isplatu iako kasnim sa papirima zbog komisije?
Ako otvorim trudničko 10.08 kada ću primiti prvu nadoknadu? Koliko znam firma plaća tu prvu, ali da li ću primiti 01.09 ili 10.09,takođe termin je 17.10 da li odmah nakon trudničkog mogu porodiljsko i kada bi mi bila prva naknada za porodiljsko?
trudničko do 10.9. plaća poslodavac, to ne kasni. ako otvoriš porodiljsko od 11.9. onda dobijaš 23.10. isplatu za septembar. bilo bi kasnjenja ako porodiljsko otvaras kasnije pa isplata iz rfzo-a kasni
Platu za deo marta(pošto sam tek poslednjih par dana marta išla na komisiju) sam primila 27.06. Jedva čekam kraj jula pa da konačno primim platu. I samo da napomenem, kod nas i firma koči jer ne predaje doznake na vreme, više puta sam proveravala
za mart sam dobila 1.7. posle više od mesec dana svakodnevnih žalbi i odlaska u Nemanjinu. za april je poslodavac predao maja, zahtev je posle moje zalbe obrađen (posle više od zakonskih 30 dana) ali para još uvek nema. trebalo bi da novinari odnosno autor teksta istraži ko je odgovoran unutar RFZO-a za sprovođenje zakona. u tekstu postoji način da se žalimo na poslodavca, a žalba na rad RFZO-a ne postoji?
Isti problem,ja sam na trudnickom od februara,dinara nisam dobila,neznam vise do koga je i kome da se zalim.
Da li iko od novinara, politicara... bilo ko vidi ovaj vapaj trudnica? Cekamo uplatu za mesec mart, dok rfzo filijale zongliraju sa nama, strepimo da li ce pre beba ili uplata bolovanja, posle toliko meseci!? Najsramnija stvar ove drzave. Bitno je da nama sija kula Beograda na vodi, da nas zaslepi, da ne vidimo vise nista. Srami se drzavo i sve tvoje vodje!
Političara nema , zašto bi ih bilo što se nas tiče .
Ali da niko od novinara ne pokrene i ne saopšti to javno , postave pitanje nekom… SRAMOTA
Da li je iko primio od vas isplatu za mart 2022 godine sad u maju? Filijala/ispostava NBG mi je rekla da je dokumentacija ok, ali da Finansije centrale Nemanjina 30 nisu isplatile novac mojoj kompaniji?
Mislim, kako ubrzati taj novac, jer više novca nema ni za suplemente, ni za plaćanje računa, niti za hranu, niti da se vrati novac ljudima kojima se duguje...
Postovana Sofija,
Danas sam bas bila u firmi koja je takodje na NBG i pitala za isplatu za april sta se to desava?? Naravno odgovor je da ne znaju zasto im RFZO ne uplacuje i da se navodno nikada nije desilo ovoliko kasnjenje 🤔 nemam reci vise stvarno...razmisljala sam i u Nemanjinu da idem ali sa ovolikim stomakom po vrucincini sudeci po ostalim iskustvima,samo cu se izmrcvariti..a svi peru ruke i niko nije odgovoran 🙄
Meni je danas uplacen april za trudnicko a za mart jos nije :( Pitala sam na poslu, kazu da jos nikome mart nije uplacen jer ima nas 4 trudnice i da se i oni cude sta je sa isplatama za mart. Kome ste se zalile, gde otici? Meni je vec krenulo porodiljsko za maj a eto trudnickog za mart nema..Sramota.
Poštovana Sofija,
Imam isti problem. Ja sam otišla u Nemanjinu 30 i tamo zahtevala da razgovaram sa nekim iz finansija. Odgovor koji sam dobila je sraman. Rečeno mi je da su promenili knjigovodstveni program i da ne znaju da rade u njemu i da ne što ne znaju kada će da mi isplate mart mesec, već ne znaju ni za april....u potpunosti razumem vašu situaciju. Ja sam razmišljala da ukoliko ne dobijem ništa do kraja ovog meseca, možda preduzmem pravne radnje jer je rfzo u zakonskoj obavezi da nas isplati najduže mesec dana nakon podnošenja dokumentacije...
Imam isti problem ,iz rfzo su mi potvrdili da su nalog za isplatu za mesec mart poslali 26.Aprila ,te da jos uvek nije doslo do knjizenja jer nije normalna situacija?! Dok je covid sve drzao zakljucano,nije bilo ovakvog kasnjenja,a sada.... kazu mi da budemo strpljivi,da li mi mozemo nasim stomacima "ne budite gladni danas,strpite se,bice u toku nedelje ako ne ove ,bice one tamo?!" Figurativno jer verujem da ima takvih slucajeva. Nismo mi na bolovanju jer eto-moze nam se,nego s razlogom...
Ovo je stvarno sramota za drzavu i sistem. Ja sam od novembra na bolovanju i jos uvek nisam nista primila... Pozajmila sam gomilu novca kako bih isplatila dugovanja ,nemam za vitamine,nemam za testove....Nemas od koga vise ni da pozajmis jer nemas povratnu informaciju uopste kada ce biti isplata... Zoves ovamo,zoves tamo,cekas ovamo,cekas tamo.... Cekaj mesec,cekaj dva ,cekaj tri. Sramota je da trudnice prolaze kroz to! Drzava treba da se stidi ovoga! Svi forsiraju natalitet a niko da ustane da resi ovaj zakon da trudnice uzivaju u trudnoci i primaju ono sto zasluzuju! Donose se neki nebitni zakoni ,a ovaj nas se jos uvek razmatra. Ucinite nesto ljudi. Zene pate,trudnice se nerviraju i stresiraju, dajete los primer buducim trudnicama jer ja ih prva savetujem da ne ostaju trudne dok ne uvedu novi zakon ... Dotle smo dosli! Trudnoca je najlepse stanje,a mi prolazimo zaista kroz agoniju i to nam prilicno dobro narusavate.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »