Komentari za tekst "Ne rađamo decu zbog 300.000 dinara! Potrebna je sistemska podrška roditeljstvu"

Komentara
16
Ostavite komentar
Državo, kad ostanem trudna daš mi otkaz, a posle hoćeš da podstakneš ženu da rađa tako što joj zamažeš oči sa 300.000 din. Omogući ženi da u državnoj ustanovi zadrži svoj posao, veći je podsticaj nego 10 plata manjih i od minimalca, ako se iza tih 300.000 ne krije kupovina glasova pred izbore. Pozdrav!
Svaka čast za tekst! Možda se neko doseti da spremi peticiju za zahtevima, pa da mame potpišu... Da se nadležnima pojasni kakav vid podrške sistem treba da pruži za normalno funkcionisanje jedne porodice.
Komentar jednog tate 2 devojčice, nažalost nije moglo više... Prvo nije tačno da je mera samo 300 000 dinara, najavljene su subvencije i za stanove. Ključan problem je što velik broj ljudi neželi decu ili nije u stanju da nadje partnera. To nijedne mere neće rešiti jer se vidi po primeru najbogatijih zemalja, što veći standard to manje dece.
Moji predlog je da se jako investira u zdravstvo u segmentu praćenja trudnoće, to mora biti super, sada definitivno nije. Već je navedeno da je potrebno podići kvalitet porodilišta što putpuno podržavam a naročito u segmentu ponašanja ( pojedinih ) medicinskih sestara. Šta mi je sve supruga ispričala dobro sam se i suzdržao. Kad beba dodje, potrebna je pomoć u kući , država bi mogla da da subvencije da porodica može da priušti tako nešto. Nemaju svi baka servis. Zatim problem je stanbeni prostor, subvencije za stanove bi trebalo vezati za broj dece. Toliko za sad ....
potrebno nam je da vrtići rade i posle podne i vikendom, nemaju svi posao od 8 do 3 kao u doba komunizma. radimo i po smenama i vikendom i suprug i ja
Tih 300.000 ce mozda pomoci jedno kratko vreme, i sta dalje... Na ginekolgiji se sestrice i babice ponasaju kao da su Bogovi(ako im je vec muka od posla, neka menjaju). Da se ne očekuje od prvorotkinje koja ne zna ni gde sta ide, da zna kako sta funkionise.. Ili ako im je toliko tesko sirotice, neka odstampaju na papir i podele mamama raspored kako i sta se obavlja... Zdravstveni sistem na ginekolgiji je katastrofalan..da ne pominjem racune za jaslice i odbaniste i ostalo.. Hvala na 300.000 (ako ga bude) ali to nije resenje...
Veliko bravo za članak! S obzirom na to da su i cene boravka dece u vrtiću porasle, ovakve vrste pomoći i nisu od velike pomoći!
Dajem svih 300.000 u zamenu za dostojanstven porođaj, što bi značilo da trudnice ne tretiraju kao neku životinju, da doktori koji porađaju rade odgovorno svoj posao, za platu koju dobijaju, a ne da traže novac i imaju tarife kako bi radili odgovorno i pošteno svoj posao.
Zaposlite nas, dajte nam bolovanje kad je ono potrebno,zastitite nas od preduzetnika,povlastite nas u apotekama u decijim radnjama u knjizarama u skolama. Mi hocemo da radimo za pristijnu platu kojom cemo sve redovno platiti,povisite dodatke, povisite plate...300 000 holiljada je mozda dovoljno za pocetak ali sta cemo posle, i posle smo i dalje tu sa nasom decom.
Ja imam cetiri cerke,od prvog razreda osnovne pa do fakulteta.nemas nikakve povlastice,kupujes knjige jer svake godine je novi izdavac,zbog proseka nemas pravo na deciji dodatak i stipendije a posto su rodjene pre ovih mera nemas pravo ni na njih a mogu da ti naplate porez i 5god unazad
Tekst je na mestu. Trista hiljada dinara će stvoriti samo nove socijalne slučajeve, jer će se već socijalni slučajevi povući za tim, i kada to potroše za par dana, eto ih na TV da traže pomoć. Treba uvesti za svu decu do 18 godina da dobijaju po sto evra, a ne samo za decu koja su od nekog i nekog datuma rođena. Tu su svi roditelji složni, da je bruka i sramota, jer njihova i moja deca znači nisu bitna koja su se rodila i bez te pomoći. Kada to uvede država, neka počne od 2003. godine, pa na dalje.
"Umorni i iscrpljeni roditelji koji nemaju podršku sistema ne odlučuju se za drugo dete i zato mislimo da je najvažnije podržati roditelje koji to već jesu i decu koja su već rođena. ".
Moje misljenje je da treba podrzati roditelje koji jesu,ali i koji su na putu da se ostvare u toj ulozi. Kao i decu koja ce se roditi.
Mnoge žene koje i žele decu, ne mogu ni na bolovanje ni na porodiljsko, jer primaju ispod državnog minimalca onih 18 meseci kojih treba za prosek. To država aminuje, jer posle 3 meseca porodiljskog(primate državni minimalac) uredno vam isplaćuju vaših 20.000, jer poslodavcu ne pada na pamet da vas prijavi na minimalac ili neki veći iznos!!!
Za rudnik ti pamet ne treba ...
Slazem se potpuno, nesto u sta treba da se ulaze jer deca su buducnost Srbije. Od bebecih stvari pa do skolovanja sve je enormno skupo, knjige ubi boze koliko je skupo, izleti pa decija garderoba, A o drugim necu ni da pisem. Ja imam 3 cerke , sve tri su osnovci samo za knjige damo 40 hiljada, toliko o nasem rastu mentaliteta bar knjige mogu za osnovnu skolu da obezbede.
Pa za trece dete su ti besplatne knjige....
Samo par knjiga je besplatno,sve ostale udzbenike moras kupovati,pa razne radne listove
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »