Komentari za tekst "Porodilja iz Srbije mesecima bez dinara zbog dve sporne reči"

Komentara
6
Ostavite komentar
Kako je gospođa devet meseci bez primanja kad se naknada za porodiljsko odsustvo isplaćuje redovno? Plate za trudnice kasne i to je velika sramota i problem koji država nažalost ne rešava.
Kako mesecima bez primanja ako se porodila u januaru? Šta je sa porodiljskom platom?
Od kad sam predala dokumentaciju za otvaranje porodiljskog prošlo je 10-ak dana i ja sam vec dobila rešenje na kućnu adresu i odmah tog meseca dobila i uplatu od Ministarstva za rad. Što se mog slučaja tiče, sve pohvale!
Strasno, koliko ova drzava nista ne cini za trudnice. Saosecam sa ovom zenom, znam kako je meni bilo tri meseca bez novca, mogu da zamislim kako je njoj jos sa bebom.
Ne razumem zašto je porodilja sama išla da predaje dokumenta kada to radi poslodavac. Njeno je da dostavi doznaku koja, činjenica, mora biti u skladu sa nekim uobičajenim pravilima. Drugo, osim što nije trebalo sama da reguliše dokumentaciju, takođe nije dobro informisana - ako ima prebivalište na NBGD, zašto bi se dokumenta uopšte slala na drugu lokaciju. Pravilo je ili prema sedištu firme ili ako je firma u jednom a zaposleni u drugom gradu, onda po prebivalištu zaposlenog. Što se tiče vraćanja dokumentacije - ništa novo, Fondu i raznim Micama ubicama se jednostavno može (čast vrlo retkim izuzecima koji svoj posao obavljaju savesno), pritom su svi dodatno čekali zbog situacije sa koronom. S druge strane, tu su i poslodavci...razni, da se ne izražavam. Da je poslodavac normalan, kao što u njenom slučaju nije, ne samo što bi sam regulisao dokumenta nego bi mogao i da plati iz svojih sredstava pa da on čeka refundaciju, a ne žena koja od toga živi i sprema se za dolazak deteta da čeka mesecima svoju nadoknadu. Nije samo prečesto spomenut termin "država" problem, već ljudi koji rade u državnom sektoru i koji najviše utiču na ovakve situacije.
Sramota je da naknade trudnicama toliko kasne i da trudna žena treba da vodi računa još i o tome da li lekar i RFZO rade svoj deo posla.
Međutim, u priči nešto uopšte nije logično, ako se žena porodila u januaru kako nije počela da prima porodiljsku platu koja je redovna i čija isplata nema nikakve veze sa RFZO? Predaja dokumenata za porodiljsko je bila njena obaveza, u decembru i januaru nije bilo korone i sve je funkcionisalo besprekorno. Porodila sam se u januaru, pričam iz ličnog iskustva.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »