Komentari za tekst "Čestitamo mami, ali ipak OTKAZ"

Komentara
19
Ostavite komentar
Zna li neko ili ina li islustva kako je u MUP-u?
Radim 5 godina i igovor na odredjeno....
Iii draga drzavo sta cete uraditi povodom toga???
Realno, nisi na poslu godinu dana. Logično je da će naći za tebe zamenu. Živim u Americi. Ako si zaposlen 12 meseci pre porodjaja, puno radno vreme, imaš pravo na 12 NEDELJA NEPLAĆENOG odsustva. Tih 12 nedelja neplaćeno ti samo garantuje da ćeš imati posao kad se vratiš I da nema promene pozicije/plate. Ako nemaš godinu dana radnog staža u toj firmi, nemaš pravo na to. Toliko o tome da je napolju bolje.
Mislim da u Americi i drugim zemljama Evrope rade, Ali te "Part time poslove" znaci rade, Ali nemaju radno vreme kao vecina privatnih firmi u Srbiji po ceo dan i plus vikend. Kod njih trudnice i porodilje rade 4 Sata dnevno. Licno, da sam poslodavac ako sam zaposlila nekog i dala mu ugovor za stalno, ne bih ga menjala. To je moralno, znaci ako dodje neko novi on MENJA porodilju i ne moze ostati tu. (Ako je porodilja zaposlena za stalno). I ja NiKADA ne bih htela da uzmem radno mesto porodilji, nego bih rekla ja sam nju menjala i nemam sta ovde da trazim. Moral nam je nula.
Potpuno se slažem, samo što nije godina nego najčešće bar godina i po pa i duže jer veliki broj žena otvara potpuno nepotrebno trudničko bolovanje na početku trudnoće a onda na sve načine pokušava produženje porodiljskog iako je beba zdrava i prava. Poznajem bar deset takvih iz najbližeg okruženja. Pritom naravno smatraju da je to radno mesto njihovo i da ta zamena koja je radila godinu-dve treba da prosto nestane kad se iscrpe sve mogućnosti za produženje bolovanja.
I posle, što želim da odem odavde zauvek. Pa eto zato što, em imaš problem s papirologijom tokom trudnoće (jedva su me primili u DZ samo za vođenje trudničkih papira), em ne možeš da se porodiš u normalnim uslovima - da biraš položaj porođaja, da te niko ne aka i ne drnda nekim tamo pravilima - em posle svega toga lepo dobiješ otkaz. Nije ni čudo što ovde žene sve kasnije rađaju ako se uopšte odluče na to, kad nas država tretira ovako ogavno, a posle se kuka na belu kugu i ostale gluposti. Pa, dajte nam svu zaštitu, pomoć, sigurnost, uslove, pa ćemo rađati draže volje. Vlast i poslodavci bi da mi radimo i pre i tokom i posle porođaja kao da se ništa ne dešava. Dete će se roditi i odnegovati samo, samo da mi radimo. Ma fuj.
Zašto svi misle da neko ima prema njima bilo kakvu obavezu zbog toga što su dobili dete? Šta ako je zamena stručniji i bolji radnik, koji takođe od tog posla hrani porodicu? Žao mi je svih koji u ovoj državi ostanu bez posla, možda i mene isto čeka kad se vratim sa porodiljskog odsustva, ali malo realnosti nije na odmet.
Otkaz uz obrazloženje: " Fond radnika je popunjen."....znači, onaj ko dodje na nase mesto kao zamena, on ostaje, a mi budemo kaznjene...divno!
Da i ja sam nakon 6 godina u firmi nakon porodiljskog dobila otkaz. Jednostavno su mi rekli da nemaju potrebu za mojim povratkom,da na moje radno mesto sada radi druga osoba, i da ni ja bila visak.
Neke mame pišu u svojim komentarima da nije svugde isto i da ima i pozitivnih iskustava! ALI... Ovakve stvari ne bi smele NIGDE da se dešavaju i u tome je poenta!
Unapred su mi najavili da za mene vise nema mesta i da ce moja zamena ostati. Nazalost mame kao da se kaznjavaju time, jos sam i radila do osmog meseca trudnoce. Surova realnost!
ja sam bila na odredjeno, kada sam saznala da sam u drugom stanju, posto je prva trudnoca, a i rizicna je morala sam da otvorim bolovanje, ali umesto bolovanja dobila sam otkaz lod izgovorom da im ne treba neko ko ce da ide na bolovanje 3 godina pa posle svako malo kad se dete razboli
Zamolila sam ih da mi pripreme resenje za godisnji odmor, to su odugovlacili tri nedelje, poslednjeg dana bolovanja su me zvali da dodjem, urucili mi papir-naknada stete zbog neiskoriscenog godisnjeg odmora jer se radni odnos prekida za zavrsetkom prava na koriscenje porodiljskog bolovanja i bolovanja radi nege deteta
Rešenje o godišnjem odmoru se uručuje minimum 15 dana pre otpočinjanja istog. Vaš poslodavac je, nažalost, iskoristio Vašu neinformisanost.
Brutalan, ali pravi naslov ove vesti.
Odmah ostala bez posla😔
Na veliku žalost je tako...

Ja imam drugacije iskustvo. Radi se o NIS petrolu, odn. Naftnoj industriji Srbije. Vracena sam na posao, cak sam i napredovala. Plata nijednog trenutka nije kasnila i zaista sve pohvale za njih. Sad sam opet na trudnickom bolovanju i nikakvih problema nema. Nije svuda isto.
Sve je potpuno tacno. 😔
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Prelepe fotografije majki koje doje blizance »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »