Komentari za tekst "Šta je doneo novi Zakon o zdravstvenom osiguranju?"

Komentara
23
Ostavite komentar
Molim vas za odgovor.
Ukoliko sam u radnom odnosu manjem od 1 mesec i otvorim trudničko bolovanje ( 15 dana od dana sam bukvalno u radnom osnosu ) , kolika će mi biti primanja na mesecnom nivou do porodjaja ?
To znači da se minimalna zarada podeli sa 12 , ili se iplacuje minimalac na nivou Republike Srbije ?
Marija,ista situacija se upravo dogodila i meni..pa jedino poslodavcu,ali šta mu možemo .ja im se vratiti neću posle porodiljskog i tjt
Na bolovanju sam radi održavanja trudnoće. Za 1. mesec bolovanja poslodavac mi je uplatio 65% od plate i tvrdi da tako treba, a ne 100%. Svesna sam da nije u pravu, ali ne znam kome da se obratim. Svaka pomoć bi mi dobrodošla.
Imam pitanje. Da li trudnice koje nemaju overenu zdravstvenu knjizicu i nisu u mogucnosti da je sada overe na kraju trudnoce moraju da plate carski rez 100 000 din?
Lezim u Betaniji. Nedavno su zvali mog supruga prvo da sam se porodila, pa onada kao greska...nije se porodila nego je imala pobacaj i nak kraju opet greska. I posle mu kazu da cu morati da platim carski rez 100 000din posto mi knjizica nije overena a prirodno ne mogu da se porodim posto su blizanci u pitnju i ne mogu se namestiti. A receno mi je da imam pravo na sve kao i trudnice sa overenom zdravstvenom knjizicom tokom trudnoce i dok bebe ne navrse 1.rodjendan
Lepo je sto je omoguceno da do 18 godine deteta sa posebnim potrebama roditelji mogu da dobijaju 100 % naknadu zarade kako to pise u zakonu. Medjutim za na primer 10 godina naknada zarade nece biti 100% jer ce se za to vreme na radnom mestu roditelja plata uvecati za nekih 30-40% a za naknadu zarade uzimace se prosek od pre deset godina koji je roditelj tada ostvarivao. Da li ce se nekim podzakonskim aktom urediti da ta naknada prati neke parametre (uvecanje cena na malo inflaciju povecanje zarade na tom radnom mestu) ili ce roditelji koli su na minimalcu za deset godina primati 60% trenutne minimalne zarade?
Mene interesuje i to jako, šta je uradjeno sa onim ženama koje su po sili Zakona ostale bez novčanih sredstava, diskriminisane u startu, jer normalno nisu zaradile 18 meseci da bi im država vratila,da li se njima može očekivati ispravka takve greške ili su sve one mame ,eto kolateralna šteta.Minimalac je u pitanju ,sram da ih bude.
Da li u osnov za obračun naknade bolovanja preko 30 dana ulazi i iznos za topli obrok i regres?
Postovana ja sam na porodiljskom odsustvu po starin zakonu i ako sada zelim jos jednu bebu da li to znaci da moram da cekam 12 meseci kako bi primala punu naknadu zarade u toku trudnickog i porodiljskog odsustva? Hvala.
Sta se desava sa pprodiljama koje primaju nadoknadu po zakonu od 1.7.2018.???
Zakon o zdr osiguranju se odnosi na trudnicko bolovanje. Porodiljsko je regulisano Zakonom o fin podrsci porodici sa decom.
Postovani, da li u novi obracun ulaze bonus, regres i topli obrok? Hvala i srdacan pozdrav, Natasa
regres da
bonus ne
topli obrok ne
minuli rad da
prekovremeno ne
I mene isto zanima... Gde god pokusam ne dolazim do odgovora.
Koje si izmene po pitanju nadoknade u toku porodiljskog odsustva? Da li je i tu zakon izmenjen?
A sta je sa nezaposlenim trudnicama, koje su na birou tj sluzbi za zaposljavanje?
Hvala!
Kako se onda tretiraju trudnice koje vezuju dve trudnoce?
Kao sto su vec pomenuli,prethodna trudnoca,tj.trudnicko i porodiljsko se racunaju kao da je zena radila prije otvaranja novog trudnickog/porodiljskog.(ja sam vezala 3 trudnoce 🤣🤣)
I oba ulaze u prosek i po ovom novom zakonu? 😊
Ja sam procitala da se racuna samo porodiljsko, dok trudnicko ne ulazi u prosek za narednu trudnocu.. Takodje sam procitala i da sva primanja koja imaju svojstvo zarade ( bonusi, regresi.. ) ulaze u prosek...
prva trudnoca se racuna kao regularna premanja kada ulazi u prosek za sledecu trudnocu.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Prelepe fotografije majki koje doje blizance »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »